JaPamtim
14.09.2015 Sanja Mijac Do 15 min. Međujelo Jednostavno

Nostalgični okus bakine popare

Ovo jednostavno tradicionalno jelo obilježilo je mnoga djetinjstva. Prisjetite se svojeg bezbrižnog doba ili stvorite nove uspomene pripremajući poparu.

Priča

Kada sam krenula pisati svoju priču o uspomenama na poparu, išla sam vidjeti zna li Google što je uopće popara. Iznenadila sam se da i Google i Wikipedija imaju definiciju za moje najdraže jelo iz djetinjstva. Wikipedija kaže kako je popara jelo koje se priprema od starog ili svježeg kruha, a najviše se priprema u Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji, Bosni, Makedoniji, Turskoj i Crnoj Gori.

Postoji više načina pripreme u kojima se koriste različite namirnice za umak i vjerujem da svaka domaćica ima svoju recepturu po kojoj je priprema svojoj obitelji. Receptura koju vam ja danas donosim dolazi iz mog rodnog virovitičkog kraja, gdje ju moja obitelj od davnina priprema s kiselim vrhnjem. U nekim krajevima popara se priprema i s mlijekom, maslacem i sirom.

Popara je za mene sjećanje na bezbrižno doba kada mi je najveći problem bio hoću li loptom mami i baki potrgati cvijeće ili hoće li nas netko uhvatiti kako jedemo tuđe voće po brdu iznad naših kuća. Bilo je to lijepo vrijeme. Sjećam se da je poparu znala raditi samo moja baka, u susjedstvu je nitko drugi nije jeo, niti su znali što je popara. Često sam je jela i bilo je to jedno od onih jela koja su me vezala za baku. Pred kraj njenog života, kao jedno iskreno dijete bez dlake na jeziku, zamolila sam mamu da nauči kako se radi popara. Bila sam svjesna činjenice da baka neće zauvijek živjeti, a ja sam kroz taj recept htjela zauvijek nositi uspomenu na nju. Iako ga danas radi mama, to je ipak bakino blago koje nosim kroz život.

Kasnije je mama podijelila recept kroz susjedstvo ostalim mamama i bakama, pa znam da je još jedno dijete ulicu dalje od moje, dio svog djetinjstva proživjelo na popari. Ja sam tada već bila odrasla i u srcu sam osjetila neku toplinu i radost jer znam da je zbog čuvanja starog recepta još netko stvorio lijepu uspomenu poput ove moje.

Iako vam možda ovaj recept djeluje siromašno, imate moju svaku preporuku da ga isprobate i osjetite njegovo bogatstvo.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za poparu:
  • 10 šnita starog kruha
  • 1 dcl ulja
  • 1 dcl vode
  • Malo soli
  • 180 g kiselog vrhnja
  • Češnjak

Način pripreme

Priprema popare:
  1. Stari kruh narežite na kockice. Ukoliko želite, možete ga kratko popržiti kako bi bio hrskav.

  2. Ulje, vodu i sol zakuhajte na laganoj vatri. Skinite s vatre, umiješajte kiselo vrhnje, dobro promiješajte da nemate grudica kiselog vrhnja pa zatim u to naribajte češnjak po želji.

  3. Kruh rasporedite u posudice, prelijte umakom i poslužite toplo.
Preuzmi recept
Autor

Sanja Mijac

Sanja Mijac autorica je bloga Domaćica te kaže da u svojim ranim dvadesetima nije znala ni ispeći kruh. Malo pomalo, uz mamine savjete i sama je savladala i najzahtjevnije recepte, a domaća tradicionalna kuhinja jedna joj je od najdražih. Potražite inspiraciju u njenim receptima koji prizivaju starija vremena.

Povezani članci