JaPamtim
16.12.2014 Jedozovni duo Preko 1 sat Glavno jelo Srednje zahtjevno

Patka s mlincima i narančom za blagdanski ručak

Iz tradicije crpimo bogatstvo okusa i inspiraciju, a autorice ovog recepta savjetuju kako unijeti dašak svježine u pripremi patke s mlincima.

Priča

Sve moderne inačice i sve reinterpretacije, svi food pokreti i moderni pristupi neće zamijeniti ono što je duboko ukorijenjeno u svim našim Božićima – miris kuhinje našega djetinjstva. U tim kuhinjama naše mame, bake, tete i pokoji tata pretvarali su neugledne vreće brašna i kvrge maslaca u najslasnije kekse, zastrašujuće ptice u mirisne pečenke, mrsko povrće u najukusnije priloge...

Nas dvije smo pak kao male curice provirivale nosićima u kuhinje u kojima su naše bake ili mame pripremale sve one krasne kolače, listale bilježnice, planirale svečane objede... Patke, purice ili pijetlovi pomno odabrani na nekoj tržnici ili dopremljeni sa sela uvijek su bili vrhunac blagdanskog objeda. Baš taj uloženi trud i znanje koje se prenosi generacijama daje ovom pečenju posebno značenje. Čini se da smo i nas dvije upile ponešto od te tajnovite i raskošne priče zvane - tradicija.

Pečena perad je u našoj tradiciji uvijek bila simbol blagostanja, obilja, praznične raskoši i dijeljenja. Dok poslužujete pečenu patku, pazeći da svatko dobije onaj dio koji najviše voli, kao da s najmilijima dijelite svu svoju ljubav i trud uložen u pripremu.

Galerija

Sastojci za šest osoba

Briniranje patke
  • oko 2.5l vode (da prekrije patku u posudi)
  • 70g soli
  • 2 žlice meda
  • 4 neprskane naranče
  • 2 žlice zrna papra
  • Nekoliko režnjeva češnjaka
  • Par lovorovih listova
Mlinci na tavici
  • 200g glatkog brašna
  • 100g bučinog brašna
  • Ravna žličica soli
  • 2dl tople vode

Način pripreme

Briniranje i priprema patke

Patka s mlincima je tradicionalno jelo koje pruža bezbroj mogućnosti za male preinake koje ne umanjuju raskošne okuse, već dodaju nove. U pačjem pečenju smo izabrale svježe neprskane dalmatinske naranče koje će naglasiti nježni okus pačjeg mesa, a mlinci s blagim orašastim okusom buče obogatit će i istovremeno ublažiti snagu umaka. 

Briniranje je metoda kojom perad, u ovom slučaju patka, dobije dodatnu vlažnost, čime se izbjegava sušenje mesa tijekom pečenja. Možete brinirati raznu perad, no kod one sa slatkastijim mesom, poput purice, radije upotrijebite crveni grejp jer bi od naranči meso moglo biti preslatko. Možda vam ova metoda djeluje komplicirano, ali nakon što probate tako ispečenu perad, nećete požaliti ni sekunde uloženog truda. 

  1. Stavite vodu, sol i med u posudu s poklopcem ili čvrstu vreću poput one za kiseljenje kupusa. Dobro promiješajte da se sol i med otope.

  2. Dodajte prepolovljene naranče, papar, režnjeve češanjaka i lovor. Ako želite, od dvije naranče možete iscijediti sok, a dvije staviti u polovicama. U tu tekućinu uronite očišćenu patku. Brinirajte je barem nekoliko sati, najbolje preko noći.

  3. Patku izvadite iz hladnjaka i dobro je obrišite bar pola sata prije pečenja.

  4. Pećnicu upalite na 190°C i kada se ugrije, stavite patku u namašćenu tepsiju i pecite 15-ak minuta na toj temperaturi. Ako se bojite da će krila zagorjeti, prije pečenja ih omotajte s malo folije.

  5. Nakon 15 minuta, smanjite pećnicu na 180 °C i pecite oko dva sata dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Povremeno je prelijevajte vlastitom masnoćom od pečenja. 

Mlinci na tavici
  1. Mlince zamijesite i razvaljajte dok se patka peče. Ako želite, možete ih pripremiti i dan ranije. Prospite i pomiješajte glatko i bučino brašno. Dodajte sol i pomalo dolijevajte toplu vodu. Tijesto ne bi smjelo biti prevlažno niti se lijepiti u rukama. Po potrebi dodajte još malo glatkog brašna.

  2. Tijesto podijelite u 10 jednakih loptica. Razvaljajte ih na pobrašnjenoj površini tako da dobijete mlince veličine tave u kojoj ćete ih peći. Zagrijte tavu bez ikakve masnoće.

  3. Stavljajte jedan po jedan mlinac na vruću tavicu i pecite po 20-ak sekundi sa svake strane. Prije svakog idućeg mlinca uklonite papirnim ubrusom brašno od prethodnog mlinca. Sklonite mlince da se ohlade.

  4. Pred kraj pečenja patke pripremite uzavrelu vodu kojom ćete preliti mlince da omekšaju. Nakon par minuta, kad vidite da su omekšali, procijedite mlince, dodajte masnoću od pečenja i poslužite uz patku. 

Priprema umaka
  1. Ako želite, od naranči koje su se pekle s patkom možete pripremiti umak. Jednu naranču s korom i pola bez kore usitnite štapnim mikserom, dodajte malo masnoće od pečenja, prošek, liker od naranče ili neki alkohol koji volite.

  2. Kratko zakuhajte u manjoj tavi, posolite, po potrebi razrijedite s malo vode i poslužite uz patku.

Kad nas život odvuče na neku drugu stranu, daleko od doma ili daleko od dragih ljudi, jedan vanili kiflić, kao kolačić madeleine kod gospodina Prousta, pokrenut će rijeku sjećanja na sve Božiće, bogate stolove, komadić najdražeg dijela pečenke i grozničavo otvaranje toliko očekivanih darova, baš kao i u našem slučaju.

Tradicija je bogatstvo koje nas potiče da damo mašti na volju i isprobamo nešto novo uz duboki naklon svemu što su nas naučili oni koji su imali dovoljno ljubavi i strpljenja prenositi nam svoje znanje.

Tako nastaju zaljubljenici u gastronomiju i tako se rađa besmrtna ljubav - ona prema hrani. 

Preuzmi recept
Autor

Jedozovni duo

Blog pišu, kuhaju i fotografiraju Maja i Jeka – zaljubljenice u kuhanje i gastronomiju, sakupljačice recepata i gastronomske literature, dvije generacije iste strasti. One vole istraživati i biti kreativne, vole slijediti velike majstore u njihovim veličanstvenim receptima, vole izazove tradicije i klasične kuhinje, ali ne boje se ni novih trendova i zahtjeva zdrave prehrane. 

Povezani članci