JaPamtim
05.01.2017 Andrea Cukrov Do 60 min. Glavno jelo Srednje zahtjevno

Polpete u šalši

Andrein recept za ove polpete lišen je svi nepotrebnih namirnica i fokusira se na jednostavne okuse - meso i rajčice.

Priča

Polpete u šalši jelo su mog djetinjstva uz koje mi se odmah vraćaju slike mamine kuhinje i druženja uz obiteljski stol. One su bile ljetno jelo koje se uglavnom kuhalo u sezoni rajčica, a kako smo mi velika obitelj mama je, okupana znojem, (jer u osamdesetima nitko nije imao klimu) sate i sate provodila u kuhinji oblikujući, pa pripremajuću polpetice.

Kako se u našoj kuhinji (ili bi ipak bilo prikladnije reći kužini) kuhalo uvijek iskonsko dalmatinski, sva mamina jela su lišena nepotrebnih dodataka te osnovne namirnice u jelu vode glavnu riječ. Takve su i polpete u šalši. Nema tu nepotrebnih začinskih mješavina, nema tu nepotrebnog škroba i zaprške, samo jednostavni i direktni okusi – meso i rajčice.

Bez obzira na sva moja eksperimentiranja i koketiranja s egzotičnim kuhinjama kada se zaželim domaćih okusa držim se tih jednostavnih pravila.

Ipak, kad sam bila sasvim mala nisam previše voljela umak od rajčice – šalšu. Nešto mi se kod nje jako, jako zamjerilo. Tada me strašno frustriralo što fine polpetice baš uvijek moraju ići u kombinaciji s tim crvenim umakom. Meni bi tada bile dovoljne one same.

S godinama su se stvari promijenile pa sam negdje usput pronašla i ljubav za šalšu. Možda se ona i ja nismo zaljubile na prvi pogled, ali jednom kada smo se „našle“ postala je to prava strast. Sada mi je nezamislivo kuhati bez rajčica, a tjestenina u jednostavnom umaku od rajčice moje je najdraže jelo na svijetu.

Tu su negdje i ove polpete, samo danas, više ne prebirem meso po tanjuru već tražim žlicu umaka više.

Mama ove polpete uvijek poslužuje uz kuhanu tjesteninu ili pire krumpir. I one stvarno odlično funkcioniraju u toj kombinaciji, ali nećete pogriješiti ako ih poslužite i bez priloga, samo uz salatu i komadić kruha. Meni su tako i najdraže.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za polpete
  • 500 g mljevenog mesa (70%junetina, 30%svinjetina)
  • 2-3 mala režnja češnjaka
  • mali stručak peršina
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 1 jaje
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje
Za umak
  • 1 mali luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 800 ml pasirane rajčice
  • bosiljak
  • sol
  • papar
  • sjeckani peršin
  • ribani parmezan (za posipanje)

Način pripreme

Priprema polpeta
  1. Obje vrste mljevenog mesa stavite u posudu pa ih prstima pomiješajte i malo razrahlite. Češnjak i peršin sitno nasjeckajte pa ih dodajte mesu. Dodajte krušne mrvice, jaje, sol i papar.
  2. Dobro sve izmiješajte i sjedinite u kompaktnu smjesu.
  3. Rukama uzimajte po malo mesa pa ga između dlanova formirajte u kuglicu. Svaku kuglicu lagano pritisnite kako bi dobili polpetu.
  4. Na velikoj širokoj tavi zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prepržite polpete. Dovoljno je pržiti ih po nekoliko minuta sa svake strane, tek toliko da uhvate zlatnu boju.
  5. Izvadite ih na tanjur i ostavite na toplom dok pripremate umak.
  6. Luk narežite, a češnjak nasjeckajte.
  7. Na masnoći na kojoj su se pekle polpete pirjajte luk dok ne omekša i malo se karamelizira. Dodajte češnjak i nastavite pirjati još nekoliko minuta. Zalijte sve pasiranom rajčicom, dodajte malo bosiljka te sol i papar.
  8. Vratite polpete u umak i sve kuhajte na laganoj vatri u polupokrivenoj posudi dok se umak ne zgusne, oko pola sata.
  9. Prije posluživanja posipajte sve sjeckanim peršinom. Poslužite uz tjesteninu, pire ili rižu te ribani parmezan.
Preuzmi recept
Autor

Andrea Cukrov

Andrea Cukrov kuha, fotografira i piše više od sedam godina. Iako se ne bi dalo naslutiti iz naziva, njen blog Cukar nije slastičarska destinacija. Iako voli slatko, Andrea istražuje razne kuhinje, od orijentalnih do talijanskih i uvijek se rado vraća poznatim okusima starih hrvatskih jela.

Povezani članci