JaPamtim
09.02.2015 Sanja Mijac Do 15 min. Desert Jednostavno

Supita s voćem

Tradicionalna supita ili zljevanka s voćem brzo se priprema, a njen okus vraća vas u djetinjstvo.

Priča

Ne znam sjećaju li se neki od vas ove starinske slastice? Kod nas je poznata pod nazivom supita, a neki je još zovu i zljevanka. Riječ supita (turcizam, sut-mlijeko), označava vrstu pite od umućenih jaja i mlijeka, u ovom slučaju jogurta.
Mene podsjeća na djetinjstvo, zapravo jako volim kolače koji me vode u to bezbrižno doba. Kada pomislim na supitu, pred očima mi je slika mame koja je na brzaka muti i stavlja u pucketavu pećnicu na drva. Uvijek je prilika bila ili 'dolaze nam gosti, a nemamo ništa slatko' ili 'djeco, mogli bismo jesti nešto slatko'. Redovito je voljela i još uvijek voli imati doma neki kolač za goste, po tome sam skroz na nju. Ako znam da netko dolazi, prva pomisao mi je - moram ispeći nešto slatko. A ovo je zaista brz i fin kolač sa svim sastojcima koje većinom imate u kuhinji i možete ga nadograđivati u nedogled. On može biti samo s vrhnjem, s raznim pekmezima, džemovima, marmeladama, s višnjama i raznim voćem, kako ste raspoloženi.
Kasnije sam kroz priču s mamom saznala kako se supita, dok je ona bila dijete, pekla većinom u danima kada bi se u kući jelo na žlicu. Kada bi se kuhao grah ili kelj, pekla bi se i supita. U to vrijeme, prije više od 40 godina, supita se radila s domaćim kiselim mlijekom, s malo vrhnja i šećera po vrhu. Danas je taj recept malo izmijenjen i prilagođen, još je finiji i ukusniji, obožavaju ga stvarno svi koji ga probaju.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za pitu
  • 3 cijela jaja
  • 3 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 0.5 l jogurta
  • Prstohvat soli
  • 8 vrhom punih žlica mekog brašna
  • 2 žlice ulja za premazivanje kalupa prije pečenja
Za nadjev
  • 1 kiselo vrhnje
  • 3 žlice šećera
  • 2 šake voća po izboru

Način pripreme

Priprema supite
  1. Pećnicu upalite na 200 °C i ostavite da se grije.
  2. Jaja smiksajte sa šećerima, zatim stalno miksajući dodajte jogurt, prstohvat soli i meko brašno.
  3. Kalup u kojem ćete peći supitu dobro nauljite i stavite u pećnicu da se grije 5 minuta.
  4. Zatim ga izvadite i u njega ulijte pripremljenu smjesu. Vratite u pećnicu na još 5 minuta dok kolač malo ne očvrsne.
  5. Kiselo vrhnje dobro pomiješajte s 3 žlice šećera. Pripremite voće.
  6. Supitu nakon 5 minuta ponovno izvadite van i prelijte preko nje kiselo vrhnje sa šećerom te odmah nakon toga ravnomjerno poslažite voće.
  7. Vratite u pećnicu, te pecite još oko 20-30 minuta do zlatne boje.
Preuzmi recept
Autor

Sanja Mijac

Sanja Mijac autorica je bloga Domaćica te kaže da u svojim ranim dvadesetima nije znala ni ispeći kruh. Malo pomalo, uz mamine savjete i sama je savladala i najzahtjevnije recepte, a domaća tradicionalna kuhinja jedna joj je od najdražih. Potražite inspiraciju u njenim receptima koji prizivaju starija vremena.

Povezani članci