Supita s voćem

  • Sanja Mijac
  • do 60 min.
  • Desert
  • Jednostavno

Supita s voćem

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Tradicionalna supita ili zljevanka s voćem brzo se priprema, a njen okus vraća vas u djetinjstvo.

Priča

Ne znam sjećaju li se neki od vas ove starinske slastice? Kod nas je poznata pod nazivom supita, a neki je još zovu i zljevanka. Riječ supita (turcizam; sut=mlijeko), označava vrstu pite od umućenih jaja i mlijeka, u ovom slučaju jogurta.

Mene podsjeća na djetinjstvo, zapravo jako volim kolače koji me vode u to bezbrižno doba. Kada pomislim na supitu, pred očima mi je slika mame koja je na brzaka muti i stavlja u pucketavu pećnicu na drva. Uvijek je prilika bila ili "dolaze nam gosti, a nemamo ništa slatko" ili "djeco, mogli bismo jesti nešto slatko".

Redovito je voljela, i još uvijek voli, imati doma neki kolač za goste, po tome sam skroz na nju. Ako znam da netko dolazi, prva pomisao mi je - moram ispeći nešto slatko. A ovo je zaista brz i fin kolač sa svim sastojcima koje većinom imate u kuhinji i možete ga nadograđivati u nedogled. On može biti samo s vrhnjem, s raznim pekmezima, džemovima, marmeladama, s višnjama i raznim voćem, kako ste raspoloženi.

Kasnije sam kroz priču s mamom saznala kako se supita, dok je ona bila dijete, pekla većinom u danima kada bi se u kući jelo na žlicu. Kada bi se kuhao grah ili kelj, pekla bi se i supita. U to vrijeme, prije više od 40 godina, supita se radila s domaćim kiselim mlijekom, s malo vrhnja i šećera po vrhu.

Danas je taj recept malo izmijenjen i prilagođen, još je finiji i ukusniji, obožavaju ga stvarno svi koji ga probaju.

Sastojci za 4 osobe:

ZA PITU

  • 3 cijela jaja
  • 3 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • ½ l jogurta
  • prstohvat soli
  • 8 žlica mekog brašna
  • 2 žlice ulja (za premazivanje)

ZA NADJEV

  • 1 kiselo vrhnje
  • 3 žlice šećera
  • 2 šake voća po izboru

Priprema

  1. Jaja smiksajte sa šećerima. Zatim, stalno miksajući, dodajte jogurt, prstohvat soli i meko brašno.

  2. Upalite pećnicu na 200°C i ostavite da se grije. Kalup u kojem ćete peći supitu dobro nauljite i stavite u pećnicu da se grije 5 minuta. Zatim ga izvadite i u njega ulijte pripremljenu smjesu.

    Vratite u pećnicu na još 5 minuta dok kolač malo ne očvrsne.

  3. Kiselo vrhnje dobro pomiješajte s 3 žlice šećera. Pripremite voće.

    Supitu nakon 5 minuta ponovno izvadite van i prelijte preko nje kiselo vrhnje sa šećerom te odmah nakon toga ravnomjerno posložite voće.

  4. Vratite u pećnicu pa pecite još oko 20-30 minuta do zlatne boje.

15.10.2016
Uz svaki obrok

Sanja Mijac

>

Autorica bloga Domaćica koja voli domaću tradicionalnu kuhinju!

Sanja Mijac autorica je bloga Domaćica te kaže da u svojim ranim dvadesetima nije znala ni ispeći kruh.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype - UnexGrupa