Zimnica od zrelih domaćih rajčica

  • Antonija Bilić Arar
  • preko 1h
  • Umak
  • Srednje zahtjevno

Zimnica od zrelih domaćih rajčica

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Priprema ukusnog umaka u okružju obitelji vratit će vas u vrijeme i prenijeti duh seoske kuhinje. Napunite zalihe za čitavu zimu ovim jednostavnim receptom.

Priča

Ako imate baku na selu, poput mene, onda vam je sigurno poznat miris kiseljenja paprika i krastavaca, kuhanja pekmeza ili paradajza. Hrana se vrlo rijetko kupovala u trgovini, a trebalo je iskoristiti baš sve dozrijelo voće i povrće. Osim mirisa kiseline za paprike, na bakinu zimnicu podsjećaju me i gomile boca koje su se cijeli dan prale, kao i veliki lonac u kojemu se na otvorenoj vatri u dvorištu kuhao pekmez ili paradajz.

Tko bi rekao da ću samo koje desetljeće kasnije istu stvar raditi i ja, kuhati paradajz za zimnicu u velikom loncu, na otvorenoj vatri. Moj recept za domaći umak od rajčice malo je osuvremenjen. Naime, nije bilo bosiljka u receptu slavonsko-zagorske bake. Recept je i malo pojednostavljen, ali ono bitno je ostalo.

Okupila se cijela, pa i šira, obitelj, podijelili smo posao i svako je dobio neko zaduženje - čak su i najmlađi trgali iglice ružmarina s grančica. Proveli smo popodne stvarajući nešto u čemu ćemo sljedećih mjeseci uživati.

Recept koji slijedi je moj spoj dva recepta za šalšu i domaći kečap. Dobit ćete šalšu koju podgrijanu možete koristiti kao umak za tjesteninu, ali i kao iznimno fini dodatak drugim umacima koji se baziraju na rajčici (primjerice, bolonjez), raznim varivima, gulašima. Zapravo, u bilo kojem jelu u kojem biste koristili tekuću rajčicu.

Dio možete još dulje kuhati kako bi se reducirao pa zgusnuti s malo škrobnog brašna i koristiti kao kečap.

Nije problem naći način za upotrijebiti ovu šalšu. Pravi izazov je ista da potraje bar do kraja godine, ako ne do kraja zime.

Sastojci:

Za šalšu

  • 10 kg zrelih rajčica
  • 1 kg luka
  • češnjak
  • svježi začini (bosiljak, ružmarin, peršin)
  • sol

Priprema

  1. Rajčice operite, očistite od trulih ili oštećenih dijelova i narežite na komade srednje veličine (otprilike četvrtine).

    Najbolje je da ih odmah stavljate u lonac u kojemu ćete kuhati.

    Dodajte očišćene režnjeve češnjaka, svježe začine i luk narezan na četvrtine. Posolite i stavite da se kuha otklopljeno.

  2. Nakon što zavrije, kuhajte oko tri sata dok se komadi rajčice ne počnu raspadati, odnosno dok se tekućina ne reducira na željenu gustoću.

  3. Smiksajte štapnim mikserom. Propasirajte ako su vam ukućani osjetljiva nepca. Dotjerajte okus solju.

  4. Vruću šalšu lijevajte u vruće sterilizirane boce. Najjednostavniji način steriliziranja je onaj u pećnici - oprane boce i poklopce držite u pećnici oko 10 minuta na 150 stupnjeva.

15.10.2016
Uz svaki obrok

Antonija Bilić Arar

>

Majka i gurmanka, ali i autorica koja stoji iza bloga Fine papice.

Na svom blogu piše iz vlastitog iskustva, dajući jednu osobnu notu svim blog postovima, što je čini zanimljivom i rado 'retvitanom' blogericom.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype - UnexGrupa