JaPamtim
05.11.2014 Antonija Bilić Arar Preko 1 sat Umak Srednje zahtjevno

Zimnica od zrelih domaćih rajčica

Priprema ukusnog umaka u okružju obitelji vratit će vas u vrijeme i prenijeti duh seoske kuhinje. Napunite zalihe za čitavu zimu ovim jednostavnim receptom.

Priča

Ako, kao ja, imate baku na selu, onda vam je sigurno poznat miris kiseljenja paprika i krastavaca, kuhanja pekmeza ili paradajza. Hrana se vrlo rijetko kupovala u trgovini, a trebalo je iskoristiti baš sve dozrijelo voće i povrće. Osim mirisa kiseline za paprike, na bakinu zimnicu podsjećaju me i gomile boca koje su se cijeli dan prale, kao i veeeeeliki lonac u kojemu se na otvorenoj vatri u dvorištu kuhao pekmez ili paradajz.

Tko bi rekao da ću samo koje desetljeće kasnije istu stvar raditi i ja, kuhati paradajz za zimnicu u velikom loncu, na otvorenoj vatri. Moj je recept za domaći umak od rajčice malo osuvremenjen (nije bilo bosiljka u receptu slavonsko-zagorske bake :)) i malo pojednostavljen, ali ono bitno je ostalo. Okupila se cijela, pa i šira, obitelj, podijelili smo posao i svako je dobio neko zaduženje - čak i najmlađi su trgali iglice ružmarina s grančica. Proveli smo popodne stvarajući nešto u čemu ćemo sljedećih mjeseci uživati.

Recept koji slijedi je moj spoj dva recepta za šalšu i domaći kečap. Dobit ćete šalšu koju možete samo podgrijanu koristiti kao umak za tjesteninu, ali i kao iznimno fini dodatak drugim umacima koji se baziraju na rajčici (primjerice, bolonjez), raznim varivima, gulašima... Zapravo, u bilo kojem jelu u kojem biste koristili tekuću rajčicu.

Dio možete još dulje kuhati kako bi se reducirao pa zgusnuti s malo škrobnog brašna i korisiti kao kečap.

Mala napomena: Nije problem naći načina za upotrijebiti ovu šalšu, pravi izazov je da potraje bar do kraja godine, ako ne do kraja zime!

Galerija

Sastojci

zimnica
  • 10 kg zrelih rajčica
  • 1 kg luka
  • Češnjak
  • Svježi začini (bosiljak, ružmarin, peršin)
  • Sol

Način pripreme

Priprema
  1. Rajčice operite, očistite od trulih ili oštećenih dijelova i narežite na komade srednje veličine (otprilike četvrtine). Najbolje je da ih odmah stavljate u lonac u kojemu ćete kuhati kako bi se sok cijedio u taj lonac. Dodajte očišćene režnjeve češnjaka, svježe začine i luk narezan na četvrtine. Posolite i stavite da se kuha otklopljeno.

  2. Nakon što zavrije, kuhajte oko tri sata dok se komadi rajčice ne počnu raspadati, odnosno, dok se tekućina ne reducira na željenu gustoću.

  3. Smiksajte štapnim mikserom. Propasirajte ako su vam ukućani osjetljiva nepca, a ako nisu - pojednostavite si život i ne pasirajte. Probajte i dosolite ako treba.

  4. Vruću šalšu lijevajte u vruće sterilizirane boce. Najjednostavniji način steriliziranja je onaj u pećnici - oprane boce i poklopce držite u pećnici oko 10 minuta na 150 stupnjeva.

Ove godine napravili smo šalše od 20 kila paradajza. Mislim da ćemo sljedeće udvostručiti količinu!

Preuzmi recept
Autor

Antonija Bilić Arar

Majka i gurmanka, ali i autorica koja stoji iza bloga Fine papice. Na svom blogu piše iz vlastitog iskustva, dajući jednu osobnu notu svim blog postovima, što je čini zanimljivom i rado 'retvitanom' blogericom. Osim obroka za klince i klinceze, u njenim receptima pronaći ćete i odlične ideje kako napraviti praktičnu, brzu i jednostavnu hranu.

Povezani članci