JaPutujem
29.10.2014 Ana Rako Do 60 min. Glavno jelo Srednje zahtjevno

Bakalar na portugalski u bešamel umaku

Portugalska kuhinja poznata je po bacalhau, odnosno, bakalaru. Otkrijte drugačiji način pripreme ove posebne ribe u ukusnom bešamel umaku.

Priča

Ljeto smo te godine odlučili provesti drugačije. Po prvi put društvo se nije razdvojilo na tri tjedna, već zajedno sjelo u avion put Portugala da vidimo i te njihove plaže. Bili smo skeptični, i dalje vjerujući u onu svima poznatu tvrdnju kako su jadranske plaže ipak najljepše. Pijesak u kosi nam je vrlo brzo prestao ići na živce, crvenilo se pretvorilo u ten, a ljeto postalo jedno od onih koje ćemo zauvijek pamtiti.

Iznajmljenim smo autom prešli većinu južne strane Portugala, svaki dan otkrivajući po nekoliko manje ili više napučenih plaža i ugodnih gradića na brijegovima u unutrašnjosti, uživajući u portugalskim vinima i morskim plodovima. Tuna, škampi, srdele, girice, sabljarke, školjke - probali smo sve, ali ono po čemu je portugalska kuhinja ipak najpoznatija je - bacalhau iliti bakalar.

Probali smo ga u Silvesu, malenom gradiću poznatom po srednjovjekovnom festivalu na kojem se vrijeme na nekoliko dana vrati unatrag, gdje piješ vino iz glinenog bokala, plaćaš neposredno iskovanim novčićima sjedeći na balama sijena te uživaš u nastupima muzičara i njihovih luda.

U originalnom se receptu Bacalhau con natas priprema sa sušenim, dan namakanim, zatim skuhanim i očišćenim bakalarom te prženim krumpirićima. No, ovaj recept smo prilagodili užurbanom životu i praznjikavim džepovima, a ovoga puta za mene ga je pripremio moj dečko, kojem sam odlučila prepustiti kuhaču.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

za bakalar
  • ½ kg svježeg bakalara
  • ½ kg krumpira
  • Sol, papar
  • 1 veliki luk
  • 3 češnja češnjaka
  • ½ dL maslinovog ulja
  • 3 prstohvata nasjeckanog peršina
  • Lovorov list
za bešamel
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 50 g maslaca
  • 30 g oštrog brašna
  • 500 ml mlijeka
  • Bijeli papar
  • Muškatni oraščić

Način pripreme

Priprema bakalara
  1. Krumpir narezan na ploške kuhamo 2-3 minute u posoljenoj vreloj vodi sa žlicom maslinovog ulja. Za to vrijeme narežemo luk na ploškice pa ga zažutimo na ostatku maslinovog ulja.
  2. U tavu dodamo krumpir i kratko zapečemo s obje strane. Dodamo svježi bakalar narezan na kockice, peršin, lovorov list te sol i papar po želji.
  3. Pržimo par minuta na umjerenoj vatri nježno miješajući kako bi sastojci ostali u komadu. Ukoliko ga skrivate negdje u zamrzivaču - slobodno dodajte malo ribljeg temeljca te prokuhajte dok ne ispari.
  4. Tavu maknemo s vatre, umiješamo vrhnje za kuhanje, preselimo u vatrostalnu posudu te jednoliko pospemo sitno narezanim češnjakom.
  5. Smjesu koju smo prebacili u posudu zalijemo bešamelom te pečemo 20 - 25 minuta na 200 stupnjeva, odnosno, dok ne poprimi smećkasto - zlatnu boju.
Priprema bešamela
  1. Na otopljenom maslacu kratko prepečemo brašno, konstantno miješajući kako se ne bi stvorile grudice.
  2. Dodamo hladno mlijeko te, i dalje miješajući, kuhamo oko 2 minute. Na kraju dodamo papra i malo naribanog muškatnog oraščića.

Pošto je ovo jelo poprilično zasitno, poslužite uz veliku zdjelu salate.

Preuzmi recept
Autor

Ana Rako

Mlada arhitektica, ilustratorica i svjetska putnica koja voli putovanja egzotičnim zemljama, poput Indonezije, u kojima upija male kulinarske tajne i usvaja nove i kreativne načine pripreme hrane. Voli neuobičajene kombinacije, miješanje naizgled nespojivih sastojaka, okusa i mirisa. Njezin stil je živopisan, baš kao i ritam života. 

Povezani članci