JaPutujem
03.06.2016 Šime Sušić Do 60 min. Glavno jelo Srednje zahtjevno

Basmati riža s ramstekom i grilanim povrćem

Tražite li novi prilog kojim biste obogatili ručak, isprobajte basmati rižu, fantastičan prilog prekrasne teksture i arome koji je gotov za nepunih 12 minuta.

Priča

Rijetko me se koja namirnica toliko dojmila kao basmati riža. Ta mirisna riža prekrasne teksture i arome, osim što ima jedinstven i prepoznatljiv okus, puno se brže skuha nego većina ostalih sorti riža. U kombinaciji s limunom, kurkumom ili šafranom nakon nepunih 12 minuta kuhanja dobijete fantastičan prilog pun okusa.

Nakon kuhanja, zrna riže povećaju svoj volumen i ostanu odvojena. Zbog svjetske popularnosti i činjenice da sadrži osam esencijalnih aminokiselina, basmati riža s pravom nosi naziv premium riža dugog zrna (premium long-grain rice). Ramstek u cijeloj ovoj priči ima sporednu ulogu. Tu se mogao naći bilo koji drugi komad mesa ili čak neki marinirani tofu. Jedino što mogu reći za ramstek jest da mi puno ukusniji i zanimljiviji komad mesa nego biftek. Dosta kuhara ga i cijeni više od bifteka.

Budući da recept podrazumijeva više paralelnih radnji, izvrstan je za vježbanje multitaskinga. Što se tiče umaka, ideju da se povrće (tikvice i patlidžani) prvo zapeku na rebrastoj tavi vidio sam kod Jamieja Olivera. Na taj se način intenzivira okus povrća, a umak dobije jednu dimnu notu. Slobodno napravite dosta tog umaka jer je odličan i idući dan. :)

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za basmati rižu s ramstekom
  • 400 g ramsteka
  • 2 tikvice
  • 2 manja patlidžana
  • 1 velika crvena paprika
  • 2 ljubičasta luka
  • 4 češnja češnjaka
  • List peršina
  • Svježi bosiljak
  • 300 g basmati riže
  • Pola limuna
  • Maslinovo ulje
  • Žličica kurkume ili prstohvat šafrana
  • 500 ml pasirane rajčice

Način pripreme

Priprema basmati riže s ramstekom
  1. Operite povrće. Narežite papriku na trakice, ljubičasti luk na polumjesece, a češnjak usitnite. Patlidžane i tikvice izrežite po dužini na tanke ploške debljine pola centimetra.
  2. Stavite grilati povrće (tikvice i patlidžan) u rebrastu tavu. Bitno je da dobije fine zapečene crte. Posoljenu vodu za rižu stavite na vatru. Rižu možete raditi u omjeru 1:3 (jedna šalica riže + tri šalice vode). Kada voda zakipi, smanjite vatru i ubacite rižu, kurkumu ili šafran te pola limuna. Sve poklopite i kuhajte na najslabijoj vatri 10 do 12 minuta. Nakon 12 minuta većina će vode ispariti i dobit ćete savršeno kuhanu rižu.
  3. Dok grilate povrće u woku, na maslinovom ulju izdinstajte luk i češnjak. Nakon nekih pet minuta ubacite papriku i nastavite dinstati na jakoj vatri dok paprika ne omekša.
  4. Grilano povrće prebacite na dasku i grubo usitnite nožem. U wok ubacite pasiranu rajčicu i usitnjeni svježi list peršina, a zatim i grilano povrće. Smanjite vatru i kuhajte dok se umak ne zgusne. Korigirajte začine.
  5. Riža bi trebala biti gotova. Prebacite je u neku staklenu ili metalnu posudu da prekinete kuhanje. Stavite gril tavu na jaki plamen da se ugrije.
  6. Gotov umak završite s listovima svježeg bosiljka. Na gril tavu bacite ramstek i pecite ga otprilike 3 minute sa svake strane (ovisno o debljini ramsteka i vašim željama). Kada je ramstek gotov, ostavite ga koju minutu da se odmori te ga potom narežite na tanke trake. Trake začinite paprom, krupnom soli i maslinovim uljem. Salata od rikole i malih rajčica izvrsno odgovara uz ovo jelo.
Preuzmi recept
Autor

Šime Sušić

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba. Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela koja ne moraju nužno biti i komplicirana. Prava specijalnost su mu riblja jela, a tijekom jesenskih dana možete ga pronaći u šumama u okolici Zagreba kako bere gljive, kestene i ostale plodove.

Povezani članci