Brzi jogurt sa šafranom

  • Tina Uglješić
  • do 30 min.
  • Desert
  • Jednostavno

Brzi jogurt sa šafranom

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Šafran - crveno zlato Irana, zasjao je u ovom brzom i sirovom jogurtu bez mlijeka koji može poslužiti kao desert, ali i kao konkretan doručak.

Priča

Nedavno sam bila na sastanku s kolegama iz Irana koji su, u znak pažnje i zahvalnosti što smo ih ugostili, svakome od nas poklonili mali paketić šafrana. Znala sam da je ovo najskuplji začin na svijetu, ali nisam znala da ga zovu crvenim zlatom Irana i da više od 95% svjetske proizvodnje šafrana možemo zahvaliti upravo Iranu.

Uz šafran, najskuplji začini na svijetu su vanilija, kardamom i cejlonski cimet. Cvijet šafrana cvate samo jednom u cijeloj godini i to samo na par tjedana, a bere se svega tri tučka po cvijetu i to isključivo rukom. Za kilogram začina potrebno je i do 200.000 cvjetova!

Čim mi se taj paketić našao u rukama, odlučila sam šafranom začiniti JaKuham stranice i to na moj (sirovi) način.

Koristila sam mljeveni kardamom, ali možete ga kupiti u zrnu pa samljeti. U tom slučaju okus će biti još intenzivniji. Kardamom lijepo pristaje uz jela od riže, deserte, voće i čaj.

Koristila sam i tučak šafrana koji ima iznimno ugodan okus.

Kardamom i šafran moguće je nabaviti u trgovinama začinskim biljem, bio dućanima, na placu, ali i u supermarketima. Ni kardamom ni šafran nisam koristila svježe, kupuju se kao sušeni začin, stoga njihova nabava ne ovisi o sezoni. Oba začina preporučeno je konzumirati u manjim količinama.

Psilium (psyllium) prah ili ljuskice kupuju se u bio dućanima. Psyllium ili indijski trputac koristi se kao izvor vlakana u sokovima, izradi jela koja trebaju želatinastu strukturu, poput jogurta, pudinga, krema, ali i u juhama. Iznimno dobro veže vodu i dobiva na volumenu i do 15 puta.

Sastojci za 2 osobe:

ZA JOGURT

  • prstohvat šafrana
  • ½ žličice psilium praha (ako imate ljuskice, sameljite ih u prah)
  • 150 g sirovih indijskih oraščića (namočenih 2 sata)
  • 60 ml vode
  • 45 g datulja
  • 2 žlice soka od limuna
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 2 žlice meda
  • ¼ žličice kardamoma u prahu

Priprema

  1. Prstohvat šafrana pomiješajte sa 60 ml vode te odložite na stranu dok pripremate ostatak recepta.

  2. Psilium prah pomiješajte sa 120 ml vode i također odložite na stranu.

    Indijske oraščiće isperite u malo vode i ocijedite.

  3. Redom u blender ubacite indijske oraščiće, vodu, datulje, sok limuna, ekstrakt vanilije, med i kardamom u prahu. Miksajte dok ne dobijete svilenkastu kremu bez grudica.

    Dodajte psilium prah koji se pomiješan s vodom sad već pretvorio u želatinastu smjesu i još kratko miksajte u blenderu.

  4. Odvojite šafran od vode i ručno umiješajte u jogurt.

    Ako vam se jogurt čini pregust, slobodno dodajte još malo vode u kojoj se namakao šafran. Imajte na umu da će se dodatno zgusnuti kad odstoji.

  5. Jogurt možete konzumirati odmah ili ga pohraniti u staklenku i držati u hladnjaku, ali konzumirajte ga unutar tri dana.

    Ako prije konzumiranja posipate maline ili neko drugo šumsko voće, dobit ćete neopisivo ukusan doručak (ili desert, kako vam drago).

15.10.2016
Uz svaki obrok

Tina Uglješić

>

Lagani obroci, ali istovremeno ukusni i obogaćeni vitaminima!

Njen odnos prema hrani promijenio se kada je sasvim slučajno jednog ljeta u knjižnici posudila knjigu o pripremi sirove hrane.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype - UnexGrupa