JaPutujem
30.05.2016 Maja Brekalo Do 30 min. Glavno jelo Jednostavno

Curry povrće i gljive u woku s integralnom rižom

Tajlandska jela odlikuju uzbudljive mješavine slatkih, slanih i kiselih okusa. Isprobajte Majinu mediteransku verziju tajlandskog curryja s povrćem, gljivama i rižom.

Priča

Curry se na Tajlandu radi na razne načine i u pripremi se uglavnom koristi curry pasta, kokosovo mlijeko, kokosovo ulje, svježi korijander i limeta, no varijacije su bezbrojne.

Ovo je moja varijanta curry woka s rižom u koji sam uklopila naše mediteranske sastojke, poput maslinovog ulja, tikvica i bosiljka. Time sam dobila jelo autentičnog okusa za koje sam sigurna da će vam se svidjeti jer ima kompleksnost okusa koja je svojstvena istočnjačkim jelima te točno onoliko slatkoće, aromatičnosti i začinjenosti koliko treba da ne bude previše za naša osjetljiva nepca.

Kompleksnost okusa jedna je od odlika ovog jela. Ne znam jeste li ikad primijetili da istočnjaci i u slana jela dodaju nešto slatko. Na ovaj način, uz slano, kiselo i začinjeno, dobivamo slojevit okus koji je u osnovi slan, ali ima primjese svih navedenih. U ovom sam jelu koristila grožđice i javorov sirup za slatkoću, curry i kurkumu za začinjenost te shoyu za slanost i limetu za kiselost. Dobiveni okus je prekrasan spoj slatkog, kiselog, aromatičnog i slanog. Ne bojte se, nije kao kineski slatko-kiseli umak, nego nešto puno bolje i suptilnije.

Galerija

Sastojci za dvije osobe

Za curry povrće i gljive
  • 25 g grožđica
  • 4-5 listića bosiljka
  • 1 šalica kuhane integralne riže
  • 1 veća glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 3 manje ili 2 veće tikvice
  • 2 srednje mrkve
  • 1 šalica smeđih šampinjona
  • 2-3 shiitake gljive
  • 2 žlice shoyu umaka (prirodno fermentiranog soja sosa)
  • 1 žličica javorovog sirupa
  • 1 limeta
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/4 žličice curry praha
  • 1/4 žličice kurkume
  • Sol

Način pripreme

Priprema curry povrća i gljiva u woku
  1. Grožđice namočite u toploj vodi, tikvice i mrkvu narežite na tanke ploške, a luk i gljive na polumjesece.
  2. Na maslinovom ulju prepržite luk s malo soli. Važna napomena - ulje stavite u hladan wok ili tavu, odmah dodajte luk i potom zagrijavajte na vatri. Ovo je bitno kako bismo izbjegli gorenje maslinovog ulja.
  3. Kad luk lagano dobije boju, dodajte mrkvu i malo posolite te nastavite pržiti. Kad povrće pržim ili pirjam u woku, svaku vrstu povrća lagano posolim ili dodam malo shoyu umaka (soja sosa).
  4. Potom ubacite tikvice i grožđice te dodajte naribani češnjak, curry i kurkumu, a zatim gljive i jednu žlicu shoyu umaka.
  5. Nastavite pržiti, a kad povrće malo omekša, dodajte skuhanu rižu i pažljivo promiješajte.
  6. U zdjelici pomiješajte jednu žlicu shoyu umaka, jednu žličicu javorovog sirupa i dvije žličice soka od limete. Podlijte povrće i rižu te opet pažljivo promiješajte.
  7. Dodajte natrgani svježi bosiljak, a po ukusu možete dodati još shoyu umaka, limete i začina. Iz iskustva znam da slanost i začinjenost ljudi doživljavaju vrlo različito.
Preuzmi recept
Autor

Maja Brekalo

Maja Brekalo, Dubrovčanka s adresom u Zagrebu i puno milja pod nogama radi kao stjuardesa, a u slobodno vrijeme istražuje nove destinacije i namirnice. Kako je na Instagramu već postala zvijezda koja okuplja preko 116.000 pratitelja, svoju je ljubav prema zdravoj i ukusnoj hrani prenijela i na blog.

Povezani članci