Domaći kebab od piletine

  • Ana Rako
  • do 15 min.
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Domaći kebab od piletine

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

U posjeti Istanbulu, Ana je isprobala pravi turski kebab. S nama je podijelila jednostavnu i ukusnu varijantu ove ulične delicije koju možete pripremiti u svojoj kuhinji.

Priča

Šeću se Škot, Njemica, Amerikanac i dvije Hrvatice kroz Istanbul. Početak vica? Ne, svakodnevica pravih low budget backpakera. Kao da nikada nije ni postojao drugi način putovanja za mene. Veliki ruksak na leđima, spavanje u hostelu te budžet rastegnut na što više dana i što više avantura.

Osim upoznavanja i zbližavanja s ljudima iz svih krajeva svijeta, čar ovakvog tipa putovanja je - street food. Jeftina, praktična, dostupna na svakom koraku, upravo takva vrsta hrane najčešće krije lokalne, tradicionalne, domaće arome.

Turski je kebab pravi primjer ulične delicije, koja je zasluženo svoju popularnost proširila diljem svijeta. Kebab je ustvari grill, odnosno bilo kakva vrsta hrane pripremljena na roštilju. Dok se najčešće, naročito u rane jutarnje sate susrećemo s doner kebabom koji se radi od janjetine, danas ću vam predstaviti jednostavnu, a vrlo ukusnu varijantu kebaba od piletine koju možete pripremiti i sami u vlastitoj kuhinji.

Meso u kebabu najčešće je  kombinacija janjetine i govedine, no vrlo je česta i popularna, a i lakša, pileća verzija. Pojela sam čak i fish kebab u Istanbulu, malo atipičan, ali jednako ukusan!

Dok bi se meso pilećih prsa lakše dalo narezati na tanke kriškice, zabatci su ukusniji pa ću danas koristiti upravo njih. Za ljubitelje ljutog - umiješajte i dodatni umak na bazi rajčice, ljute mljevene paprike, čilija i origana. Prilozi obično uključuju zelenu salatu, kupus, rajčicu, svježe krastavce i papriku. Poslužiti uz pivo, televiziju i drage prijatelje.

Sastojci za 2 osobe:

ZA KEBAB

  • 4 komada pilećih zabataka
  • 2 lepinje
  • zelena salata
  • svježi krastavac
  • rajčica
  • feta sir

ZA MARINADU

  • 4 žličice jogurta
  • sok ½ limuna
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica pasirane rajčice
  • ½ luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica slatke paprike
  • prstohvat čilija ili jedna ljuta papričica očišćena od sjemenki
  • prstohvat mljevenog cimeta
  • 1 žličica kumina
  • 1 žličica origana
  • sol i papar po ukusu

Priprema

  1. Luk i češnjak bacite u multipraktik ili, ako poput mene, živite u Vancouveru i činite čuda sa 3 i pol pomagala u kuhinji, naribajte luk, a češnjak narežite na što sitnije.

    U zdjeli pomješajte usitnjeni luk i češnjak s ostalim sastojcima za marinadu.

  2. Pileće zabatke narežite na tanke, tanke kriškice. Ubacite u marinadu te pustite da odstoje preko noći.

  3. Pileće kriškice posložite na papir za pečenje ili aluminijsku foliju po rešetki iz pećnice. Pećnicu uključite na program broil ili ventilator. Kada se zagrijala, rešetku s piletinom stavite unutra na 5 minuta.

    Meso se može prepržiti i na tavi, po nekoliko minuta sa svake strane.

  4. Za umak, češnjak protisnite ili nasjeckajte na što sitnije komadiće te pomiješajte s jogurtom, koprom, limunom i uljem. Posolite i popaprite po ukusu.

    Meso poslužite u prerezanoj lepinji, s malo zelene salate, par kriški rajčice i krastavca, malo feta sira te 2-3 žlice umaka. I popijte pivo - zaslužili ste ga!

15.10.2016
Uz svaki obrok

Ana Rako

>

Voli neuobičajene kombinacije, miješanje naizgled nespojivih sastojaka, okusa i mirisa.

Mlada arhitektica, ilustratorica i svjetska putnica koja voli putovanja egzotičnim zemljama, poput Indonezije, u kojima upija male kulinarske tajne i usvaja nove i kreativne načine pripreme hrane.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype - UnexGrupa