JaPutujem
04.07.2016 Ana Rako Do 60 min. Glavno jelo Jednostavno

Enchilado de Camarones

Dok s jedne strane svi znaju za meksičku kuhinju, kubanska nije naveliko poznata. Uz Anu Rako i njezin enchilado de Camarones upoznajte egzotična kubanska jela!

Priča

Kubanska je hrana nastala pod utjecajem španjolske i afričke, s manjim utjecajem kineske kuhinje. Kako bismo shvatili kako je to uopće moguće, moramo malo zaviriti u prošlost otoka. Kada je Kristofor Kolumbo 1492. godine stigao do Kube, opisao ga je kao naljepše mjesto koje je ljudsko oko ikada vidjelo. Međutim, razočaran u činjenicu koliko je otok siromašan rudom, otplovio je dalje u svojoj potrazi za zlatom. Tek je dvadesetak godina kasnije Velázques, u pratnji četristotinjak mornara, nastanio otok. Nakon kolonizacije je uslijedilo robovlasništvo, Afrikanci su dovedeni kako bi brali šećernu trsku. Početkom 19. stoljeća, kad su robovi napokon izborili ravnopravnost, u državu je uvezeno 100.000 kineskih građana, kao jeftina radna snaga. Davno je ta priča zaboravljena, ali hrana kao da ju je zapisala negdje duboko u svojim aromama.

Nakon godina izoliranosti i zatvorenosti, Kuba danas sve više uviđa potencijale turizma. Centar Havane popunjen je restoranima i barovima pa, iako većina Kubanaca preferira jesti jeftine sendviče i pizze po ulicama, nije teško pronaći kvalitetnu hranu posluženu na pomalo preturističkim mjestima.

Uz sve što naručite, dobit ćete mješavinu hladne riže i graha kao prilog, komad kuhanog krumpira te poneku krišku rajčice i salate, ili bolje rečeno, zelenila koje raste u to doba godine. Kao glavno jelo uglavnom se jede piletina, a ponekad govedina i kozice. Hrana je blagih okusa, ni približno ljuta kao u susjednom Meksiku, a nakon ispijene boce ruma noć ranije, krepkost raskuhanih rajčica i paprika liječi svaki mamurluk!

Galerija

Sastojci za dvije osobe

Za enchilado de Camarones
  • 0,5 kg kozica
  • 2 šalice riže
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice maslaca
  • 1 manji luk
  • 1 manja crvena paprika
  • 2 roma rajčice (ili šaka mini rajčica)
  • 2 do 3 pelata
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 žličica slatke paprike
  • 2 do 3 prstohvata čilija (ovisno o tome koliko ljuto volite)
  • 1 žličica kumina
  • 1 list lovora
  • Sol
  • Papar
  • 2 dl bijelog vina
  • Malo peršina ili korijandera

Način pripreme

Priprema enchilado de Camaronesa
  1. Kozice očistite od njihova oklopa. Ako ste u žurbi, poslužite se škaricama kako biste brže i jednostavnije očistili repiće. Glave i ljuske iskoristite za malo brzinski napravljenog temeljca. Ostatke prepržite na maslinovom ulju, zalijte s malo vode i pustite da se poklopljeno kuha desetak minuta. Za to vrijeme stavite kuhati rižu.
  2. Luk, papriku i rajčice narežite na male kockice. Dobro zagrijanu tavu zalijte maslinovim uljem i na njemu otopite maslac. Prepržite luk, a zatim i papriku te ih pustite par minuta dok ne omekšaju. Dodajte rajčice, pelate, slatku papriku, čili, kumin, lovor, sol i papar. Potom na vrh zgnječite češnjak i sve skupa zalijte s jednim decilitrom vina. Poklopite i pustite da se desetak minuta krčka na laganoj vatri.
  3. U lonac ubacite kozice i zalijte ih procijeđenim temeljcem te ostatkom vina. Pustite da se kuha četiri do pet minuta, no pazite da se kozice ne prekuhaju. Kada kuhate kozice ili škampe, nikad ih ne miješajte kuhačom, već tu i tamo protresite kompletan lonac, jer na taj način nećete polomiti njihova kliješta ili glave.
  4. Na tanjur stavite malo riže, zalijte kozicama te preko svega posipajte malo svježe nasjeckanog peršina ili korijandera.  
Preuzmi recept
Autor

Ana Rako

Mlada arhitektica, ilustratorica i svjetska putnica koja voli putovanja egzotičnim zemljama, poput Indonezije, u kojima upija male kulinarske tajne i usvaja nove i kreativne načine pripreme hrane. Voli neuobičajene kombinacije, miješanje naizgled nespojivih sastojaka, okusa i mirisa. Njezin stil je živopisan, baš kao i ritam života. 

Povezani članci