Francuska galetta ili rustikalni kolač s jagodama

  • Marcela Sambol
  • preko 1h
  • Desert
  • Jednostavno

Francuska galetta ili rustikalni kolač s jagodama

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Otputujte u Francusku uz ovaj rustikalni kolač s jagodama i ricottom koji može biti desert, ali i posebno fini doručak uz šalicu kave ili čaja.

Priča

Postoji bezbroj recepata za fine kolače i deserte s jagodama. Meni se svidio ovaj rustikalni kolač koji, osim što može biti desert, može biti i posebno ukusan doručak uz šalicu kave ili čaja.

Popularna galetta francuskog je porijekla, a odnosi se na jelo nalik piti ili tartu, uglavnom okruglog ili krugu sličnog oblika, s hrskavim tijestom. U francuskom dijelu Kanade galette zovu i kolače nalik velikom keksu. Galetta može biti slatka s bilo kojom kombinacijom voća koju volite ili imate pri ruci, a može biti i sa slanim sastojcima kao što su šunka, sir, kozice i slično.

Galetta i njene varijacije

Svaki dio Francuske ima svoju varijaciju galette pa je tako galetta na zapadu Francuske veliki keks od prhkog tijesta, a na jugu brioši s kandiranim voćem. Najpoznatija galetta u Francuskoj naziva se Galette des Rois. To je pita od lisnatog tijesta s punjenjem od vanilije i badema. Također je poznata jer se tradicionalno priprema za blagdan Sveta tri kralja.

Rustikalnog je izgleda pa ako vam rubovi tijesta nisu ravni i oblik finalno nije u potpunosti savršen, ne brinite, tako će vaša galetta samo dobiti na rustikalnosti i originalnom izgledu.

Jagode i aceto balsamico

Kažu za jagode da su kraljice voća... Ili su to jabuke? Ma kako bilo, mene jagode asociraju na svibanj i rođendane meni dragih osoba, mame i brata. U sezoni jagoda gotovo svako raskrižje u Zagrebu ima štand pa je neizbježno kupiti jagode bilo na putu prema poslu ili kada se vraćamo doma nakon manje ili više napornog dana.

Sigurna sam da će vam se dok čitate sastojke pojaviti upitnici nad glavom, kao što su se i meni. Morala sam nekoliko puta pročitati - aceto balsamico? Ma to mora da je tiskarska greška! Onda sam se sjetila da sam na službenom putovanju u Londonu probala kombinaciju ananasa i aceta balsamica i odlučila sam ipak riskirati, pa kako bude.

Mogu sa sigurnošću reći kako aceto balsamico u ovom receptu ipak nije bila tiskarska greška nego je jagodama dao jednu posebnu aromu. Daje kiselkast okus koji se brzo pretvara u slatkoću i dodatno ističe okus jagoda.

Sastojci za 6 osoba:

ZA TIJESTO

  • 2 šalice glatkog brašna
  • 170 g maslaca
  • 1 žličica šećera
  • prstohvat soli
  • ⅓ šalice ledeno hladne vode

ZA NADJEV

  • 300 g jagoda
  • 1 žlica šećera
  • 3 žlice aceta balsamica
  • 130 g ricotta sira
  • 1,5 žlica šećera u prahu

Priprema

  1. Jagode operite pa ih narežite na četvrtine. Stavite ih u zdjelicu, pospite ih žlicom šećera i 3 žlice aceta balsamica te promiješajte. Poklopite s tanjurićem ili prozirnom folijom i ostavite da stoji minimalno 1 sat.

    Ricottu pomiješajte sa šećerom u prahu i vratite u frižider.

  2. 15 minuta prije nego su jagode spremne, krenite sa izradom tijesta.

    U posudu stavite brašno, dodajte sol i šećer pa promiješajte. Maslac mora biti hladan, direktno iz frižidera. Narežite ga na kockice i dodajte brašnu.

  3. Operite ruke, zasučite rukave i rukama zamijesite prhko tijesto. Kada su se sastojci povezali, dodajte vodu kako bi tijesto dobilo na elastičnosti.

    Ako vam se učini da je vode previše i tijesto je postalo gnjecavo, dodajte jednu do dvije žlice brašna i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.

  4. Uključite pećnicu na 180°C da se zagrije.

    Pobrašnite površinu na kojoj ćete valjati tijesto i razvaljajte krug promjera 38 do 40 cm. Tijesto premjestite na masni papir koji ste prethodno stavili na protvan za pečenje.

  5. Jagode ocijedite i pripremite ricottu. Na sredinu razvaljanog tijesta stavite prvo ricottu i razmažite tako da od ruba tijesta ostavite 5 cm do 8 cm. Na ricottu rasporedite ocijeđene jagode.

    Rubove tijesta preklopite prema sredini.

  6. Pecite galettu oko 45 minuta ili duže dok se ne zarumeni.

    Kada se galetta ohladi, pospite je šećerom u prahu i servirajte uz sladoled od vanilije ili šlag.

15.10.2016
Uz svaki obrok

Marcela Sambol

>

Uz svo iskustvo, i dalje istražujem i učim tehnike i okuse, a mnogi samo kažu: 'Blago tvom dečku'. :)

Još kao mala bila sam mamin vjerni pomagač u kuhinji, a prave kulinarske čarolije krenule su kada sam se preselila iz obiteljskog doma i kuhinja je postala samo moja.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype - UnexGrupa