JaPutujem
03.06.2015 Marcela Sambol Preko 1 sat Desert Srednje zahtjevno

Francuska galetta ili rustikalni kolač s jagodama

Otputujte u Francusku uz ovaj rustikalni kolač s jagodama i ricottom koji može biti desert, ali i posebno fini doručak uz šalicu kave ili čaja.

Priča

Bezbroj je recepata za fine kolače i deserte s jagodama. Meni se svidio ovaj rustikalni kolač koji osim što može biti desert, može biti i posebno fini doručak uz šalicu kave ili čaja.

Popularna galetta francuskog je porijekla, a odnosi se na jelo nalik piti ili tartu, uglavnom okruglog ili krugu sličnog oblika, s hrskavim tijestom. U francuskom dijelu Kanade galette zovu i kolače nalik velikom keksu. Galette može biti slatka s bilo kojom kombinacijom voća koju volite ili imate pri ruci, a može biti i sa slanim sastojcima kao što su šunka, sir, kozice i slično

Svaki dio Francuske ima svoju varijaciju galette pa je tako galetta na zapadu Francuske veliki keks od prhkog tijesta, a na jugu brioši s kandiranim voćem. Najpoznatija galetta u Francuskoj naziva se Galette des Rois. Galette des Rois je pita od lisnatog tijesta s punjenjem od vanilije i badema. Također je poznata jer se tradicionalno priprema za blagdan Sveta tri kralja.

Rustikalnog je izgleda pa ako vam rubovi tijesta nisu ravni i oblik finalno nije u potpunosti savršen, ne brinite, tako će vaša galetta samo dobiti na rustikalnosti i originalnom izgledu.

Kažu za jagode da su kraljice voća... Ili su to jabuke? Ma kako bilo, mene jagode asociraju na svibanj i rođendane meni dragih osoba, mame i brata. U sezoni jagoda gotovo svako raskrižje u Zagrebu ima štand pa je neizbježno kupiti jagode bilo na putu prema poslu ili kada se vraćamo doma nakon manje ili više napornog dana.

Sigurna sam da će vam se dok čitate sastojke pojaviti upitnici nad glavom, kao što su se i meni. Morala sam nekoliko puta pročitati - ACETO BALSAMICO??? Ma to mora da je tiskarska greška… Onda sam se sjetila da sam na službenom putovanju u Londonu probala kombinaciju ananasa i aceta balsamica i odlučila sam ipak riskirati, pa kako bude.

Mogu sa sigurnošću reći da aceto u receptu ipak nije bila tiskarska greška nego je jagodama dao jedan poseban 'kick'. Daje kiselkast okus koji se brzo pretvara u slatkoću i dodatno ističe okus jagoda.

Galerija

Sastojci za šest osoba

Za tijesto
  • 2 šalice glatkog brašna (i još pola šalice za rezervu i posipanje)
  • 170 g maslaca
  • 1 žličica šećera
  • Prstohvat soli
  • 1/3 šalice ledeno hladne vode
Za filu
  • 300 g jagoda
  • 1 žlica kristal šećera
  • 3 žlice aceta balsamica
  • 130 g ricotta sira
  • 1,5 žlica šećera u prahu

Način pripreme

Priprema francuske galette
  1. Jagode operite i očistite zeleni dio, pa ih narežite na četvrtine. Stavite ih u zdjelicu pa posipajte 1 žlicom šećera i 3 žlice aceta balsamica te promiješajte. Poklopite s tanjurićem ili prozirnom folijom i ostavite da stoji minimalno 1 sat. Ricottu pomiješajte sa šećerom u prahu i vratite u frižider.
  2. 15 minuta prije nego su jagode spremne, krenite s tijestom. U posudu stavite brašno i dodajte brašnu sol i šećer pa promiješajte. Maslac mora biti hladan, direktno iz frižidera. Narežite ga na kockice i dodajte brašnu.
  3. Operite ruke, zasucite rukave i rukama od brašna i maslaca zamijesite prhko tijesto. Kada su se sastojci povezali dodajte vodu kako bi tijesto dobilo na elastičnosti. Ako vam se učini da je vode previše i tijesto je postalo gnjecavo, dodajte jednu do dvije žlice brašna i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.

    Uključite pećnicu na 180°C da se zagrije.
  4. Pobrašnite površinu na kojoj ćete valjati tijesto i razvaljajte krug promjera od 38 cm do 40 cm. Tijesto premjestite na masni papir koji ste prethodno stavili na protvan za pečenje.
  5. Jagode ocijedite i pripremite ricottu. Na sredinu razvaljanog tijesta stavite prvo ricottu i razmažite tako da od ruba tijesta ostavite 5 cm do 8 cm. Na ricottu rasporedite ocijeđene jagode. Rubove tijesta preklopite prema sredini.
  6. Pecite galettu oko 45 minuta ili duže dok se ne zarumeni. Kada se galetta ohladi, pospite je šećerom u prahu i servirajte uz sladoled od vanilije ili šlag.

    Savjet: Galettu možete pripremati i s drugim voćem.
Preuzmi recept
Autor

Marcela Sambol

Još kao mala bila sam mamin vjerni pomagač u kuhinji, a prave kulinarske čarolije krenule su kada sam se preselila iz obiteljskog doma i kuhinja je postala samo moja. Neko vrijeme svoje sam gastronomske kreacije predstavljala samo svojim Facebook prijateljima, a na nagovor dečka i prijatelja pokrenula sam blog i odlučila svoje kulinarsko umijeće podijeliti s cijelim svijetom. :) Uz svo iskustvo, i dalje istražujem i učim tehnike i okuse, a mnogi samo kažu: 'Blago tvom dečku'. :)

Povezani članci