Gnudi u umaku od maslaca i kadulje

  • Andrea Cukrov
  • do 30 min.
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Gnudi u umaku od maslaca i kadulje

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Gnudi (čita se: nudi) su okruglice napravljene od ricotta sira, parmezana i grisa. Riječ je o talijanskom jelu specifičnom za toskansku regiju.

Priča

U doslovnom prijevodu s talijanskog jezika njihovo ime bi značilo 'goli'

Zašto goli, možda se pitate. Odgovor na to pitanje je jednostavan. Ove okruglice vrlo su slične klasičnom nadjevu za raviole, a kako se one poslužuju same, bez omotača od tjestenine, onda su one zapravo goli nadjev – odnosno goli. Vole Talijani tako slikovito i šarmantno opisivati hranu. To je svakako još jedan od razloga zašto toliko volim njihovu kuhinju.

Gnudi se često nazivaju i njokima od sira. Oni to u konačnici i jesu, samo što je kod njih osnova tijesta sir, a ne krumpir. Također, gnudi su tehnički manje zahtjevno jelo od njoka. Za njihovu izradu ne trebate rezervirati pola dana, a nema ni straha od neuspjeha.

Oni gotovo da i ne mogu ispasti loše, samo ih ne smijete prekuhati. Kuhajte ih samo dok ne isplivaju na površinu - ne duže. Na taj način ostaju divno mekani i sirasti. Kao i svaka tjestenina oni su najukusniji topli i friško skuhani, ali sasvim se lijepo daju kombinirati i drugi dan.

Ako se slučajno zaigrate pa napravite više okruglica nego što ih možete pojesti, one odlično podnose i zamrzavanje. Treba ih samo smrznuti odvojene na pladnju pa kada se zalede prebaciti u vrećicu. Zamrznute gnude ne treba prethodno otapati već ih se odmah stavlja kuhati u kipuću vodu.

Gnudi su jednostavno jelo sirotinjske kuhinje takozvane cucina povera te se najčešće poslužuju uz jednostavne umake. Obično je to umak od lagano karameliziranog maslaca i kadulje. Nećete pogriješiti ako ih poslužite i uz umak od rajčica ili ako tijestu dodate kuhanog špinata.

Varijacije na temu su uvijek dobrodošle, a ja vam donosim osnovni recept bez puno kompliciranja.

Sastojci za 4 osobe:

Za gnude

  • 250 g ricotta sira
  • 100 g parmezana ili grana padano sira
  • 2 jaja
  • 1 žličica muškatnog oraščića
  • papar
  • malo soli
  • 100 g grisa + 100 g grisa za posipanje i valjanje
  • 30 g brašna

Za umak

  • 100 g maslaca
  • 5 - 6 listova suhe kadulje ili šaka svježe

Priprema

  1. Ricottu dobro ocijedite. Pomiješajte obje vrste sira i jaja, miješajte sve pjenjačom ili vilicom kako bi se sastojci povezali. Dodajte muškatni oraščić, sol i papar.

    Dodajte brašno i gris, sve dobro izmiješajte pa ostavite smjesu u hladnjaku 15 - 30 minuta.

  2. Žličicom grabite manje količine smjese i oblikujte je u kuglicu među dlanovima. Slažite svaku kuglicu u posudu kojoj ste dno obložili grisom.

    Kad potrošite svu smjesu, kuglice – gnudi posipajte s preostalim grisom tako da obloži sve kuglice. Kuglice odložite u hladnjak do kuhanja.

  3. Zagrijte veću količini blago posoljene vode do vrenja. Kuhajte gnudi u kipućoj vodi dok ne isplivaju na površinu (3 – 4 minute). Nemojte ih prekuhati jer će postati žilave.

  4. Nad laganom vatrom otopite maslac te ga pustite da malo potamni. Dodajte listiće kadulje i pržite ih na maslacu nekoliko minuta. 

    Maknite s vatre te ovim umakom prelijte kuhane gnude.

15.10.2016
Uz svaki obrok

Andrea Cukrov

>

Iako voli slatko, Andrea istražuje razne kuhinje, od orijentalnih do talijanskih i uvijek se rado vraća poznatim okusima starih hrvatskih jela.

Andrea Cukrov kuha, fotografira i piše više od sedam godina.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype - UnexGrupa