Hrskava gulaš pita: Iznenađenje na blagdanskom stolu

  • Marcela Sambol
  • preko 1h
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

Hrskava gulaš pita: Iznenađenje na blagdanskom stolu

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Ako volite jesti gulaš i pite, tradicionalna irska kombinacija ovih jela će vas zasigurno oduševiti. Napravite je svojim gostima za Božić i pripremite se za komplimente!

Priča

Kuharice naših mama, baka, punica i svekrva pune su recepata za tradicionalna blagdanska jela. Ovih blagdana u svoju kuharicu upišite recept za jedno netipično blagdansko jelo i stvorite novu tradiciju u svojoj obitelji.

Ova gulaš pita izvorno je irskog porijekla i savršeno će vas ugrijati u hladnim zimskim danima. Irci je tradicionalno pripremaju za neke od svojih najvećih nacionalnih blagdana jer spaja i slavi dva najpopularnija irska proizvoda – junetinu i crno pivo.

Škoti sličnu pitu tradicionalno jedu upravo u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana. Nekada su je naručivali direktno od mesara te bi je kupovali već pripremljenu u limu, a lim vraćali nakon praznika kada bi im mesar ujedno vratio i akontaciju. Istu gulaš pitu možete pronaći i na meniju svakog britanskog puba.

Jedne zime pripremila sam ovo jelo za goste na Štefanje. Gledajući ih kako nestrpljivo cupkaju širom otvorenih očiju oko gulaš pite, upriličila sam kratku igru u kojoj su pogađali što se nalazi ispod tog zlatnog i hrskavog "poklopca". Neprocjenjivo je bilo vidjeti izraze lica na dragim mi ljudima kada je zahrskala kora friško pečenog lisnatog tijesta, kao i onaj "Aaaaaaaaaa!" uzdah kada su se oslobodili mirisi finog gustog gulaša.

Sigurno ćete pomisliti da je potrebna velika vještina za pripremu finog gulaša, no otkrit ću vam jednu tajnu – ovaj gulaš može pripremiti svatko, čak i početnici!

Osim junetine možete koristiti i meso divljači poput srne ili jelena. Ovo je meso potrebno prethodno pustiti da preko noći odstoji u marinadi od crnog piva, peršina, lovora, papra, mrkve i luka.

Hrskava gulaš pita: Iznenađenje na blagdanskom stolu

Sastojci za 4 osobe:

ZA GULAŠ PITU

  • 1 kg junetine (vrat ili lopatica)
  • 3 veće glavice ljubičastog luka
  • 2 veće mrkve
  • 2 velika štapića celera (bez lišća)
  • 3 češnja češnjaka
  • 250 g smeđih šampinjona
  • grančica svježeg ružmarina
  • 1 žlica maslaca
  • 1 žlica brašna
  • sol, papar
  • 500 ml crnog piva
  • 250 g cheddar sira
  • 1 jaje
  • 750 g lisnatog tijesta
  • maslinovo ulje ili domaća svinjska mast

Priprema

GULAŠ

  1. Za pripremu gulaša potrebno je koristiti lonac ili posudu koju možete staviti i na štednjak i u pećnicu.

  2. Pećnicu zagrijte na 190°C. Na masnoći propirjajte luk koji ste prethodno narezali na trakice ili kockice, a zatim mu dodajte maslac i listiće ružmarina kojeg ste prethodno usitnili.

  3. Dodajte protisnuti češnjak, mrkvu narezanu na kolutiće, narezani celer i šampinjone. Lagano promiješajte.

    Dodajte meso narezano na kockice pa začinite žličicom soli i papra te sve dobro promiješajte.

  4. Prelijte sve sastojke pivom i dodajte žlicu brašna pa ponovo promiješajte i poklopite. Po potrebi dodajte malo vode kako bi tekućina prekrila sve sastojke.

    Kad tekućina blago zakuha, posudu prebacite u pećnicu i pecite oko 90 minuta na 190°C.

  5. Nakon 90 minuta, izvadite gulaš, promiješajte ga i vratite u pećnicu na još 60 minuta.

    Izvadite gulaš iz pećnice, pažljivo maknite poklopac i umiješajte 100 g naribanog cheddar sira. Po potrebi, gulaš dodatno začinite.

PITA

  1. Za pripremu pite potrebna vam je jedna velika keramička ili vatrostalna posuda za pećnicu, ili nekoliko manjih posuda ako želite svakome servirati pojedinačnu pitu.

  2. Razvaljajte 500 grama odmrznutog lisnatog tijesta i obložite njime posudu za pečenje tako da je tijesto prebačeno preko rubova posude.

    Tijesto na rubovima posude premažite umućenim jajem i naribajte preostalih 150 grama cheddar sira.

  3. U posudu stavite gulaš i prekrijte ga prethodno naribanim sirom, a zatim razvaljajte preostalih 250 grama lisnatog tijesta.

    Tijesto za "poklopac" ne mora biti tanko razvaljano, no mora ga biti dovoljno da prekrije gulaš.

  4. Nožem površinski zarežite tijesto u dva smjera kako biste dobili rešetkastu površinu.

    Pazite da ne prorežete tijesto jer "poklopac" mora biti bez rupa kako gulaš ne bi izlazio van.

  5. Jajem premažite rešetkasto lisnato tijesto i prebacite ga u posudu. Cijelom površinom prekrijte gulaš. Zatvorite poklopac tako što ćete rubove okrenuti unutra, a zatim sve premažite jajem.

    Pitu pecite na dnu pećnice oko 45 minuta na 200°C ili dok lisnato tijesto ne poprimi zlatnu boju.

  6. Ideja za posluživanje: gulaš pitu poslužite uz kuhano povrće kao što su brokula, grašak, bob, mahune ili zelena salata. Za piće poslužite pivo ili crno vino.

Uz svaki obrok

Marcela Sambol

Uz svo iskustvo, i dalje istražujem i učim tehnike i okuse, a mnogi samo kažu: 'Blago tvom dečku'. :)

Još kao mala bila sam mamin vjerni pomagač u kuhinji, a prave kulinarske čarolije krenule su kada sam se preselila iz obiteljskog doma i kuhinja je postala samo moja.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype Digital Agency