JaPutujem
20.11.2014 Ana Rako Do 30 min. Salata Jednostavno

Indonezijska salata od avokada i kozica

Avokado se u Indoneziji najčešće pije, ali može poslužiti i kao kreativna zdjelica za salatu od kozica s ukusnim dresingom. Brzo i fino, priprema se u manje od pola sata.

Priča

Avokado se u Indoneziji najčešće – pije. U shakeru se miješa s ledom, vodom, kokosovim mlijekom i šečerom te preljeva čokoladnim sirupom. Ovaj napitak možda nije najbolje osvježenje na opakoj tropskoj klimi, ali je toliko okrijepljujuć da slobodno može zamijeniti večeru. Ipak, tu smo noć, nakon sedam sati hodanja, odlučili sjesti u ugodni mali restorančić u blizini hostela gdje su lokalci, inače rođeni zabavljači, lupetali po svojim gitarama svirajući “sun is shaaani, da water is sweat yeah“. Uzeli smo dva soka, marakuju i limetu, a meni se jelo nešto lagano, salatica.

Galerija

Sastojci za dvije osobe

za salatu
  • 1 avokado
  • Malo maslinovog ulja
  • ¼ naribanog kupusa
  • 250 g kozica
  • ½ limuna
  • 3 žličice majoneze
  • 5 žličica jogurta
  • Sol, papar
  • Par grančica metvice
  • Chilli po želji

Način pripreme

Priprema salate
  1. Za ovaj vam je recept potreban zreliji, veći, mekši avokado pa obratite pažnju prilikom kupovine. Prepolovite ga po njegovoj dužoj strani, izvadite veliku okruglu sjemenku, a ako ste vrtlar u duši– sutradan je posadite! Pošto će avokado služiti kao zdjelica za salatu, odrežite malo njegovog zaobljenog dna kako bi mogao stajati uravnotežen te ga još malo udubite ako vidite nema dovoljno mjesta za salatu.

  2. Kozicama uklonite glave te očistite repiće. Ako vam je, baš kao meni, žao bacati ostatke hrane možete u jednoj maloj džezvi prokuhati glave kozica kako biste dobili malo temeljca za neke buduće kulinarske pobjede. Repiće kozica prepržite na maslinovom ulju, uz dodatak mrve soli.

  3. U zdjeli napravite jednostavan dresing za salatu - pomiješajte limun, malo maslinovog ulja, majonezu, vrhnje te soli i papra po želji. Unutra ubacite naribani kupus te promiješajte kako bi ga smjesa jednoliko prekrila.

  4. Rupu gdje je bila sjemenka avokada napunite začinjenim kupusom, a na vrh stavite prepečene kozice. Pospijte s malo chillia ako volite ljuto, te posipajte listićima metvice. Servirajte uz žličicu, pošto je poanta svakog zalogaja zgrabiti koju kozicu, malo kupusa te zagrebati sloj avokada.
Preuzmi recept
Autor

Ana Rako

Mlada arhitektica, ilustratorica i svjetska putnica koja voli putovanja egzotičnim zemljama, poput Indonezije, u kojima upija male kulinarske tajne i usvaja nove i kreativne načine pripreme hrane. Voli neuobičajene kombinacije, miješanje naizgled nespojivih sastojaka, okusa i mirisa. Njezin stil je živopisan, baš kao i ritam života. 

Povezani članci