Kaiserschmarrn: Mirisni carski drobljenac

  • Marcela Sambol
  • do 30 min.
  • Desert
  • Jednostavno

Kaiserschmarrn: Mirisni carski drobljenac

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Uz ovaj tradicionalni austrijski desert, možete uživati u mirisima Adventa cijelu godinu. Pripremite ga za doručak i poslužite uz šalicu kave ili čaja.

Priča

Mom prvom Kaiserschmarrnu odveo me miris koji me omamio kada sam posjetila Salzburg u vrijeme Adventa. Dok nam je pod nogama škripao snijeg, u zraku su se miješali mirisi kuhanog vina, kobasica i Kaiserschmarrna.

Kaiserschmarrn ili carski drobljenac je zapravo "zdrobljena" palačinka koja je dobila ime po austrougarskom caru Franji Josipu I. koji je uživao u ovakvom ili sličnom tipu palačinke. Nekoliko je verzija priče o tome kako je ovo jelo dobilo ime po caru te kako su se i kada on i njegova supruga Elizabeta od Bavarske susreli s ovim jelom. Ja ću vam ispričati meni najdražu.

Jednom davno, kada su Franjo Josip I. i njegova supruga putovali kroz Alpe, stali su kod skromnog seljaka na ručak. Seljak je bio počašćen, ali i nervozan zbog gostiju pa je skupio sve najbolje sastojke koje je imao i pomiješao ih te izlio u tavu ne bi li pripremio ukusne palačinke. Bio je uzbuđen i tresle su mu se ruke pa je slučajno zdrobio palačinku. Kako bi prikrio nezgodu, seljak je prekrio "drobljenac" domaćim džemom od šljiva. Na kraju se Franji Josipu I. jelo ipak jako svidjelo.

Danas se Kaiserschmarrn, uz obavezni šećer u prahu, poslužuje s raznim dodacima – grožđicama namočenim u rumu, nasjeckanim jabukama, pireom od jabuke, raznim džemovima ili čokoladnim namazima i bobičastim voćem.

Osim na austrijskim jelovnicima, ovo ćete jelo naći i u Njemačkoj, posebice u Bavarskoj. Nerijetko ćete ga naći i u Mađarskoj, Sloveniji pa čak i u Hrvatskoj.

Osim što može biti divan desert uz šalicu kuhanog vina, često ga pripremam i za doručak pa uživamo u mirisima Adventa uz šalicu kave ili čaja.

Sastojci za 4 osobe:

ZA DROBLJENAC

  • 130 g mekog brašna
  • 145 ml mlijeka
  • 4 jaja
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 70 g maslaca
  • malo ruma
  • grožđice
  • šećer u prahu i pekmez za posluživanje

Priprema

  1. Žumanjke odvojite od bjelanjaka pa ih umutite sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte mlijeko i 50 g otopljenog maslaca. Promiješajte, dodajte brašno i miksajte da nestanu grudice.

    Smjesi dodajte grožđice koje ste prethodno namočili 15 minuta u rum, promiješajte i stavite na stranu.

  2. U bjelanjke dodajte prstohvat soli i umutite čvrsti snijeg.

    Snijeg zatim dodajte u smjesu od jaja i miješajte špatulom. Nikako ne miksajte kako bi snijeg od bjelanjaka ostao prozračan.

  3. Na tavi promjera 28 cm otopite 20 g preostalog maslaca i izlijte smjesu.

    Pecite na srednje jakoj vatri i povremeno pogledajte dno palačinke kako ne bi zagorila.

  4. Kada se dno palačinke odvojilo od tave, maknite s vatre i raspodijelite na četiri dijela pa jedan po jedan okrenite i vratite na vatru. Ako sve počne izgledati neuredno i kao da se dogodila velika katastrofa, ne brinite jer ste na dobrom putu.

    Vratite tavu na vatru i usitnjavajte četvrtine na manje komade. Povremeno protresite tavu i miješajte vaš Kaiserschmarrn.

  5. Miješajte i tresite tavu nekoliko minuta pa prebacite Kaiserschmarrn na tanjur.

    Posipajte šećerom u prahu, dodajte pekmez ili slatki namaz koji volite i uživajte.

15.10.2016
Uz svaki obrok

Marcela Sambol

>

Uz svo iskustvo, i dalje istražujem i učim tehnike i okuse, a mnogi samo kažu: 'Blago tvom dečku'. :)

Još kao mala bila sam mamin vjerni pomagač u kuhinji, a prave kulinarske čarolije krenule su kada sam se preselila iz obiteljskog doma i kuhinja je postala samo moja.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype - UnexGrupa