JaPutujem
03.03.2015 Jedozovni duo Do 60 min. Predjelo Jednostavno

Krumpir na baskijski

Jedozovni Duo donosi vam dašak egzotike i baskijske raznolikosti uz krumpire u kombinaciji s pancetom i paprikom.

Priča

Bilbao, kao i cijela Baskija, privlačan je spoj starog i novog, prelijepe očuvane prirode, arhitektonskih čuda i začudno raznolike gastronomije – riba, povrće, meso, vina i široki osmjesi osvoje svakoga. Bilbao je posebna priča – u grad ponosnih Baska i internacionalne atmosfere zaljubit ćete se na prvi pogled.

Stara gradska jezgra posve je prepuštena pješacima. Vibrantnom vas uličnom atmosferom uvlači u lokale s neodoljivim pinxosima, biranim vinima i domaćinima koji su spremni odgovoriti na svako pitanje, preporučiti vino ili novi bar za karakterističnu "zujažu“. Već za tri eura dobit ćete čašu vina i prigrizak po izboru. Od neizbježne jamon, preko svih vrsta ribe, povrća, mesa ili morskih plodova, ljuto ili slatkasto, toplo ili hladno – samo poželite. Tako bogat izbor ne čudi - velika zatvorena tržnica Mercado de la Ribera nudi obilje ribe iz obližnjeg Atlantskog oceana, neodoljive šunke i pikantne kobasice, vijence suhih crvenih paprika, voće i povrće iz vrtova baskijskih kumica...
Ogroman je izbor ribe, za nas navikle na astronomske cijene, vrlo prihvatljivih cijena. Po cijeloj tržnici šareni se povrće u marinadama, u soli i kiselicama svih aroma i sastava. Nađe se i malih konzervica s "oblizekima" kao što su morski plodovi, šparoge, artičoke i kapari.

Baskijska kuhinja obiluje povrćem u svim kombinacijama s ribom, mesom ili u složencima s omiljenim krumpirom i paprikama koje su lajtmotiv baskijske kuhinje. Ovako pripremljen krumpir možete dobiti u barovima kao „prigrizak“ uz vino ili zapečen u glinenim posudama kao samostalno jelo.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za krumpir na baskijski
  • 6 krumpira srednje veličine
  • 2 dugačke šnite domaće pancete
  • 3 režnja češnjaka
  • 400g pelata
  • 1 veća zelena paprika
  • 1 veća crvena paprika
  • Maslinovo ulje ili pačja/svinjska mast
  • Sol
  • Svježe mljeveni papar
  • Krušne mrvice i sir za posipanje (po želji)

Način pripreme

Krumpir na baskijski
  1. Krumpir ogulite, prepolovite i izdubite polovice žličicom, da dobijete lađice. Kuhajte ih u uzavreloj i posoljenoj vodi pet do sedam minuta, ocijedite i obrišite.
  2. U tavi debljeg dna kratko prodinstajte pancetu narezanu na kockice, da se prepeče sa svih strana, a zatim je stavite sa strane.
  3. Na masnoći od pancete prodinstajte sitno narezan češnjak. Dodajte paprike narezane na kockice i ostatke krumpira koje ste izdubili, pa podlijte pelatima. Ostavite da krčka par minuta, posolite i popaprite po želji.
  4. Lađice od krumpira napunite nadjevom, stavite u namašćenu tepsiju i poškropite s malo maslinovog ulja. Ako želite, možete upotrijebiti pačju ili svinjsku mast. Prekrijte folijom i pecite 30-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
  5. Pred kraj pečenja krumpire možete posipati mješavinom krušnih mrvica i sira. Ja sam u multipraktiku usitnila ostatke starog kruha, dodala tvrđi ovčji sir i time posipala krumpir.
  6. Nakon pet minuta pečenja pod ventilatorom, lađice sam poslužila uz salatu, ali mogu biti dio plate na nekom partyju ili odličan prilog uz meso.

    Savjet: Ovo jelo možete pripremiti i kao složenac, tako da kuhani krumpir narežete na ploške i redate ih naizmjence s umakom.
    Jamon je dimljena šunka nalik pršutu, samo se jamon duže suši. Vjerojatno je najpoznatiji španjolski prehrambeni proizvod. Čak imaju i Dan jamona 6.11. (Dia del Jamon). Većina ljudi zna za naziv i radi poznatog filma Jamon, jamon.

    Pixosi (piše se i kao pintxos) su tapasi, samo je ovo baskijska verzija pa je ime drukčije. Taj krumpir često jedu kao tapas, uzmu polovicu krumpira u ruku i malo vina. Znaju reći da je to poput tapasa, samo bolje.
Preuzmi recept
Autor

Jedozovni duo

Blog pišu, kuhaju i fotografiraju Maja i Jeka – zaljubljenice u kuhanje i gastronomiju, sakupljačice recepata i gastronomske literature, dvije generacije iste strasti. One vole istraživati i biti kreativne, vole slijediti velike majstore u njihovim veličanstvenim receptima, vole izazove tradicije i klasične kuhinje, ali ne boje se ni novih trendova i zahtjeva zdrave prehrane. 

Povezani članci