JaPutujem
09.01.2015 Ana Rako Preko 1 sat Međujelo Srednje zahtjevno

Nizozemski hrskavi kruh s popucanom koricom

Ova topla peciva izvorno su iz Nizozemske, a imaju ukusnu hrskavu koricu zlatno-smeđe boje. Poslužite ih po želji uz bilo kakav sir, ribu ili nešto treće!

Priča

Godine 2010. zabilježena je jedna od najhladnijih zima u Nizozemskoj. Stariji su nam pričali kako je prošlo više od 30 godina otkad su se zadnji puta amsterdamski kanali zaledili dovoljno da grad dobije najljepše gradsko klizalište na svijetu.

Nakon cijelog dana u uredu, nismo ni primijetili kako je vani pao prvi, ali ne i zadnji, snijeg te godine. Kud (ne)sreće da je to bio baš taj dan kada smo kupili svoje ‘’nove’’ bicikle - prastare, jadne i zahrđale. Jedva znajući upravljati njima i po suhome, put do doma bio je jedan od najzabavnijih ikada. Kližući se niz mostove, naučili smo kako ne treba kočiti po ledu!

Također, padajući pred pješacima, zaključili smo kako je bolje derati se “excusee MEEE!“ nego polomiti trticu. Malo polomljeni, privučeni finim mirisima, svratili smo i taj dan u obližnju pekaru po najhrskavija nizozemska peciva... Pardon, “brodjees“.

Galerija

Sastojci za šest osoba

Za peciva
  • 2 ½ žličice suhog kvasca
  • 1 dl tople vode
  • 1 dl toplog mlijeka
  • 1 ½ žličice šećera
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • 1 ½ žličice soli
  • 450 g brašna
Za koru
  • 1 svježi kvasac
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 2 dl tople vode (oko 40C)
  • 2 žličice šećera
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • ½ žličice soli
  • 200 g rižinog brašna (pronađite ga u većim supermarketima ili dućanima zdrave hrane)

Način pripreme

Peciva
  1. U zdjelu istresite razmrvljeni kvasac, vodu, mlijeko i šećer. Miješajte 5 minuta električnom mješalicom dok se smjesa ne počne lagano pjeniti od kvasca.
  2. Ubacite ulje, sol i 250g brašna. Koristeći nastavak za miješanje tijesta (ili kuhaču), mijesite do ravnomjerne smjese. Ostatak brašna dodajte postepeno sve dok se tijesto ne prestane lijepiti za opne zdjele. Meni je količina iz sastojaka bila čak i prevelika, ali slobodno dodajte i više brašna od navedenog ako bude potrebe.
  3. Na lagano pobrašnjenoj podlozi mijesite tijesto 4 minute dok ne postane elastično i glatko. Stavite ga u lagano nauljenu zdjelu te prekrijte prozirnom folijom. Ostavite tijesto da se diže sat vremena, dok mu se volumen dvostruko ne poveća. 
  4. Nakon sat vremena, podijelite tijesto na 6 jednakih dijelova, oblikujte kuglice, postavite na papir za pečenje te prekrijte prozirnom folijom dok ne napravimo smjesu za hrskavu koru.
Kora
  1. Sve sastojke ubacite u zdjelu i snažno miješajte žlicom za mućenje, kao da radite smjesu za palačinke. Ostavite smjesu da odleži 15 minuta
  2. Prstima ili žlicom nanesite smjesu preko kuglica tijesta. Pretankim slojem nećemo postići željeni efekt popucale hrskave kore, tako da slobodno rasporedite svu smjesu po pecivima. 
  3. U pećnici zagrijanoj na 180C pecite 25 do 30 minuta, odnosno dok korica ne popuca i poprimi zlatno-smeđu boju. 

Nizozemci bi hrskavi kruh poslužili s Gaudom, a možda i haringama. Vi ga slobodno poslužite uz okuse koje preferirate. Paški sir? Sir i vrhnje? Masline, pršut, šunka, francuska salata, kulen..? Odluka je na vama!

Preuzmi recept
Autor

Ana Rako

Mlada arhitektica, ilustratorica i svjetska putnica koja voli putovanja egzotičnim zemljama, poput Indonezije, u kojima upija male kulinarske tajne i usvaja nove i kreativne načine pripreme hrane. Voli neuobičajene kombinacije, miješanje naizgled nespojivih sastojaka, okusa i mirisa. Njezin stil je živopisan, baš kao i ritam života. 

Povezani članci