JaPutujem
08.06.2016 Nikolina Dianežević Do 60 min. Glavno jelo Jednostavno

Pileća prsa s džemom od čilija i đumbira

Uz ljuti džem od čilija i đumbira, pileća prsa postaju ukusno egzotično jelo. Naučite ih pripremati uz recept Nikoline Dianežević i pazite da ne pretjerate s ljutinom!

Priča

Oduvijek su me u restoranima privlačili razni "slani džemovi" ili "chutneyi" koji su najčešće bili od luka, rajčice ili paprike, a posluživali su se uglavnom uz meso. Zato sam ovog puta htjela iskombinirati nešto takvo u pomalo egzotičnoj varijanti.

Tijekom svog prošlogodišnjeg posjeta Tajlandu uvjerila sam se koliko ljuta njihova kuhinja može biti. Čini mi se da mi se upravo tamo ljestvica tolerancije prema ljutom podigla za bar tri stupnja. Zato sam u svoj džem ovog puta poželjela staviti upravo čili, ljutu papričicu koju ili obožavate ili ćete je radije zaobići. Moram priznati, u ovom receptu na ljutini definitivno nisam štedjela, mislim da bi Tajlanđanima ovo bilo po guštu.

Ljutina će varirati ovisno o vrsti čilija kojeg nađete, jer neke vrste čilija nisu uopće ljute, a od nekih ćete doslovno proplakati. Kao što smo mi ovog puta. :) Ljutina čilija dolazi od njegovih sjemenki, zato ih je za ovaj recept potrebno maknuti te nakon toga čili isprati pod mlazom vode kako bi se isprala ona pretjerana ljutina. Najhrabriji ljubitelji ljutog to naravno neće činiti, no u svakom slučaju, nemojte se "zaigrati“ pa staviti previše džema na meso prilikom posluživanja.

Gotov džem od čilija ohladite i stavite u staklenku. Tako zatvorenog ga možete čuvati u hladnjaku do tjedan dana.

Vrlo važan savjet! Tijekom čišćenja i sjeckanja čilija svakako koristite plastične rukavice. Ja ih ovoga puta nisam imala i bilo mi je veselo kada su se sokovi od čilija upili u prste i pekli me cijeli dan. :) Isto tako, pazite da slučajno prstima ne trljate oči ako ste dirali čili.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za pileća prsa s džemom od čilija i đumbira
  • 4 pileća prsa
  • 250 g rižinih rezanaca
  • 100 g svježeg čilija
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 luk
  • 1 komad đumbira veličine oko 5 cm
  • 125 ml jabučnog ili svijetlog vinskog octa
  • 100-150 ml vode
  • 500 g šećera
  • Listići korijandera ili celera

Način pripreme

Priprema pilećih prsa
  1. Operite čilije, odrežite im peteljke, uzdužno ih prepolovite i nožem im odstranite sjemenke. Nakon toga ih malo isperite pod vodom. Ja to nisam napravila pa mi je džem ispao prilično ljut. Nasjeckajte čili što sitnije, a potom očistite i na sitno nasjeckajte luk i češnjak. Đumbir ogulite i nasjeckajte ga na sitne kockice.
  2. Čili, đumbir, luk, češnjak, ocat i šećer stavite u lončić. Sve stavite na vatru da zakuha, a nakon toga smanjite vatru i pustite da krčka 15-ak minuta. Nemojte slučajno gurati nos iznad lonca jer će vas miris octa koji isparava lagano ošamutiti. :) Nakon 15-ak minuta dodajte i vodu te sve još malo prokuhajte. Smjesa bi trebala biti ljepljiva i gusta, a hlađenjem će se stisnuti na gustoću džema. Ako vam se čini previše gusto, dodajte još malo vode i prokuhajte.
  3. Dok se džem krčka, pripremite meso i rižine rezance. Za rezance prvo zakipite vodu. Posolite je i njome prelijte rezance, a potom ih poklopite i ostavite da se namaču 5 do 8 minuta. Provjerite i upute na pakiranju, no ovo je uglavnom standardna procedura za pripremanje tih rezanaca.
  4. Dodajte malo ulja u rebrastu tavu i stavite peći pileća prsa na jaku vatru. Sa svake ih strane pecite 8 do 10 minuta (ovisno o njihovoj veličini), da se fino „zarešaju“ i zazlate. Okrenite ih pa pecite još toliko i na drugoj strani, po potrebi smanjujući vatru. Kad su gotova, izvadite ih i ostavite da odleže 5 do 10 minuta poklopljena posudom kako bi ih proželi sokovi. Nakon toga ih začinite soli i paprom te ih narežite na ploškice.
  5. Rižine rezance stavite na tanjur, preko njih položite ploškice pilećih prsa i sve nadjenite toplim džemom od čilija
Preuzmi recept
Autor

Nikolina Dianežević

Slastičarka, kuharica, prvostupnica gastronomije i restoraterstva i finalistica showa "Tri, dva, jedan- peci!", simpatična Nikolina već se od 10 godine "mota" po kuhinjama. Njeni su recepti svestrani, a osim slastica, voli pripremati brze i ukusne obroke. U kuhinji je uvijek opuštena, a naročito uz dobru glazbu uz koju i okusi dobiju dobar ritam.

Povezani članci