Pileća prsa s džemom od čilija i đumbira

  • Nikolina Dianežević
  • do 60 min.
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Pileća prsa s džemom od čilija i đumbira

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Uz ljuti džem od čilija i đumbira, pileća prsa postaju ukusno egzotično jelo. Naučite ih pripremati uz recept Nikoline Dianežević i pazite da ne pretjerate s ljutinom!

Priča

Oduvijek su me u restoranima privlačile razne vrste "slanih džemova" ili chutneyja koji su najčešće bili od luka, rajčice ili paprike, a posluživali su se uglavnom uz meso. Zato sam ovog puta htjela iskombinirati nešto takvo u pomalo egzotičnoj varijanti.

Tijekom svog prošlogodišnjeg posjeta Tajlandu uvjerila sam se koliko ljuta njihova kuhinja može biti. Čini mi se da mi se upravo tamo ljestvica tolerancije prema ljutom podigla za bar tri stupnja. Zato sam u svoj džem ovog puta poželjela staviti upravo čili, ljutu papričicu koju ili obožavate ili ćete je radije zaobići. Moram priznati, u ovom receptu definitivno nisam štedjela na ljutini zbog čega mislim da bi Tajlanđanima ovo bilo po guštu.

Ljutina će varirati ovisno o vrsti čilija kojeg nađete, jer neke vrste čilija nisu uopće ljute, a od nekih ćete doslovno proplakati. Kao što smo mi ovog puta. Ljutina čilija dolazi od njegovih sjemenki, zato ih je za ovaj recept potrebno maknuti te nakon toga čili isprati pod mlazom vode kako bi se isprala ona pretjerana ljutina. Najhrabriji ljubitelji ljutog to naravno neće činiti, no u svakom slučaju, nemojte se zaigrati pa staviti previše džema na meso prilikom posluživanja.

Gotov džem od čilija ohladite i stavite u staklenku. Tako zatvorenog ga možete čuvati u hladnjaku do tjedan dana.

Vrlo važan savjet! Tijekom čišćenja i sjeckanja čilija svakako koristite jednokratne (lateks) rukavice. Isto tako, pazite da slučajno prstima ne trljate oči ako ste dirali čili.

Sastojci za 4 osobe:

Za piletinu

  • 4 pilećih prsa
  • ulje
  • sol, papar

Za rezance

  • 250 g rižinih rezanaca
  • voda
  • sol

Za džem od čilija

  • 100 g svježeg čilija
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 luk
  • 1 komad đumbira (oko 5 cm)
  • 125 ml jabučnog ili svijetlog vinskog octa
  • 100-150 ml vode
  • 500 g šećera
  • listići korijandera ili celera

Priprema

  1. Operite čilije, odrežite im peteljke, uzdužno ih prepolovite i nožem im odstranite sjemenke. Nakon toga ih malo isperite pod vodom. Ja to nisam napravila pa mi je džem ispao prilično ljut.

    Nasjeckajte čili što sitnije, a potom očistite i na sitno nasjeckajte luk i češnjak. Đumbir ogulite i nasjeckajte ga na kockice.

  2. Čili, đumbir, luk, češnjak, ocat i šećer stavite u lončić. Sve stavite na vatru da zakuha, a nakon toga smanjite vatru i pustite da krčka 15-ak minuta.

    Zatim dodajte vodu i sve još malo prokuhajte. Smjesa bi trebala biti ljepljiva i gusta, a hlađenjem će se stisnuti na gustoću džema. Ako vam se čini previše gusto, dodajte još malo vode i prokuhajte.

  3. Dok se džem krčka, pripremite meso i rižine rezance. Za rezance prvo zakuhajte vodu. Posolite je i njome prelijte rezance, a potom ih poklopite i ostavite da se namaču 5 do 8 minuta.

    Provjerite i upute na pakiranju, no ovo je uglavnom standardna procedura za pripremanje ove vrste rezanaca.

  4. Dodajte malo ulja u grill tavu i stavite peći pileća prsa na jaku vatru. Sa svake ih strane pecite 8 do 10 minuta (ovisno o njihovoj veličini), da se fino zapeku.

    Kad su gotova, izvadite ih i ostavite da odleže 5 do 10 minuta poklopljena posudom kako bi ih proželi sokovi. Nakon toga ih začinite solju i paprom te ih narežite na ploškice.

  5. Rižine rezance stavite na tanjur, preko njih položite ploškice pilećih prsa i sve prelijte toplim džemom od čilija.

15.10.2016
Uz svaki obrok

Nikolina Dianežević

>

Osim slastica, voli pripremati brze i ukusne obroke!

Slastičarka, kuharica, prvostupnica gastronomije i restoraterstva i finalistica showa "Tri, dva, jedan- peci!", simpatična Nikolina već se od 10.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype - UnexGrupa