JaPutujem
04.04.2016 Nikolina Dianežević Do 30 min. Glavno jelo Jednostavno

Pileći ražnjići sa šarenim kus-kusom

Ako razmišljate o pripremi piletine, ali tražite neki neklasičan prilog, isprobajte ovu slatkastu kombinaciju s orijentalnim notama.

Priča

Kus-kus je prilog koji se vrlo jednostavno priprema, no unatoč tome se u našim krajevima još uvijek rijetko nađe na tanjuru. Radi se o namirnici od pšenične krupice, koja je u zemljama sjeverne Afrike (kao što su Maroko, Alžir, Tunis i Libija) jedna od glavnih namirnica. Tamo se tradicionalno servira s mesom ili povrćem.
U većini supermarketa u zapadnim zemljama, kus-kus koji  se prodaje je prethodno kuhan i osušen. Uglavnom je potrebno dodati oko jednu i pol šalicu kipuće vode na jednu mjeru kus-kusa, te poklopiti kako bi se kus-kus upario. Kada kus-kus nabuja (svega 10-ak minuta), spreman je za posluživanje.

Probala sam više varijacija na temu priloga za kus-kus. Ono što mi je osobito pasalo je upravo ova slatkasta kombinacija, koja odlično podigne inače neutralni kus-kus. Dodatak suhih marelica, datulja i badema te nara čini ovu kombinaciju izrazito zanimljivom, a okus brojnih začina korištenih u jelu - kumin, cimet, đumbir i paprika, totalno odvedu u neku orijentalnu zemlju.
Ražnjići su me se još najmanje dojmili u ovoj cijeloj priči, iako su i oni prefini. :D Mali odmak od klasičnog pripremanja ražnjića je taj što se pileća prsa ne režu na kockice pa nabadaju na ražnjić, nego na duge trakice koje se zatim kao zmijica nabadaju na drveni štapić.

Galerija

Sastojci za tri osobe

Za meso
  • 650 g pilećih prsa
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 3 češnja češnjaka
  • po ½ žličice mljevenog kumina, paprike i kurkume
  • 3 žlice limunovog soka
  • 10-ak drvenih štapića za ražnjiće
Za kus-kus
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 manji luk
  • 1 češanj češnjaka
  • po 1 žličica mljevenog kumina, cimeta, papra i đumbira
  • 50 g suhih datulja
  • 50 g suhih marelica
  • 50 g badema
  • 600 ml povrtnog temeljca (iz kocke)
  • 170 g kus-kusa
  • 1 žlica limunovog soka
  • Malo lišća korijandera
  • 70 g očišćenog nara

Način pripreme

Priprema ražnjića
  1. Prvo pripremamo meso za marinadu. Pileća prsa operite i posušite kuhinjskim papirom. Narežite ih uzdužno na duge trake, stavite u plitku posudu pa dodajte 3 žlice maslinovog ulja, češnjak kojeg ste malo zdrobili nožem i narezali na četvrtine, a potom i sve začine te sol, papar i limunov sok. Sve navedeno dobro promiješajte rukama, pokrijte prozirnom folijom pa stavite u hladnjak da se marinira 2 sata.
  2. Nakon što se marinirala, nabodite trake piletine na drvene štapiće za ražnjiće. Za kus-kus, luk i češnjak nasjeckajte sitno, a sušeno voće i bademe nasjeckajte na malo veće komadiće.
  3. Zagrijte 2 žlice ulja u tavi. Pržite sitno sjeckani luk, češnjak i sve začine oko 5 minuta pazeći da ne izgori. Zatim dodajte sjeckane marelice, datulje i bademe, dobro promiješajte i maknite s vatre.
  4. Kus-kus stavite u vatrostalnu posudu, zalijte kipućim temeljcem i pokrijte tanjurom da se sve upari. Neka tako stoji 8-10 minuta da kus-kus upije temeljac.
  5. U međuvremenu, zagrijte tavu na kojoj ćete pržiti ražnjiće te joj dodajte žlicu-dvije ulja. Pržite ražnjiće sa svake strane oko 4-5 minuta, dok ne postanu zlatnosmeđi.
  6. Dovršite kus-kus tako što ćete mu dodati preostale 2 žlice maslinovog ulja, voćnu smjesu, limunov sok, sol i papar po ukusu, polovicu nara i listiće korijandera. Sve dobro promiješajte.
  7. Poslužite tako da kus-kus stavite na sredinu tanjura, obilno ga pospete ostatkom nara, te na kus-kus položite pileće ražnjiće. Na sve još natrgajte koji listić korijandera. Dobar tek!
Preuzmi recept
Autor

Nikolina Dianežević

Slastičarka, kuharica, prvostupnica gastronomije i restoraterstva i finalistica showa "Tri, dva, jedan- peci!", simpatična Nikolina već se od 10 godine "mota" po kuhinjama. Njeni su recepti svestrani, a osim slastica, voli pripremati brze i ukusne obroke. U kuhinji je uvijek opuštena, a naročito uz dobru glazbu uz koju i okusi dobiju dobar ritam.

Povezani članci