JaPutujem
15.09.2016 Ana Rako Do 60 min. Glavno jelo Srednje zahtjevno

Piletina s meksičkim mole umakom

Ovaj umak možete poslužiti uz piletinu, puricu ili meso pečeno na roštilju, a razveselit će sve čokoholičare koji svoju najdražu namirnicu sada mogu jesti i uz ručak!

Priča

Meksička pokrajina Oaxaca (izgovara se wahaka i priznajem da mi je trebalo jako puno vremena da to savladam), poznata je po čokoladi, monolitnim kolonijalnim građevinama, građenima tako zbog učestalih potresa, ostacima astečke civilizacije te mole umacima!

Na ulici, tržnici ili u restoranima diljem regije možete pronaći brojne varijante mole umaka: crvenih, zelenih, smeđih, žutih pa čak i onih crnih. Zajednički im je sastojak nekoliko vrsta čilija, dok svi drugi sastojci (ponekada i do 30 njih) variraju od familije do familije. Kao i svugdje u svijetu, svaka bakica ima svoj, najbolji recept.

Makar još uvijek pomalo nejasno radi li se samo o legendi ili povijesnoj činjenici, zanimljiva je priča o nastanku mole umaka. U rano kolonijalno doba, nedaleko od Mexico Cityja, važan je španjolski biskup dolazio u posjet jednom selu. Sve su se gospođe iz sela skupile, u strahu kako će se siromašno i skromno selo osramotiti pred osobom tako visokog statusa. Neke su donijele čili i začine, neke čokoladu ili orašasto voće, dok su one siromašnije donijele tek malo staroga kruha. Skuhale su puricu te je prelile mješavinom svih sastojaka koje su skupile. Biskupu se jelo jako svidjelo i vjerojatno nikada nije ni shvatio kako je riječ mole ništa drugo nego drevna riječ za mješavinu.

Danas vam donosim recept jednog od meni dražih mole umaka, onog u kojem se koristi čokolada. Nažalost, nemam orginalnu čokoladu iz pokrajine Oaxaca, no i obična će čokolada za kuhanje poslužiti. Umak se obično prelijeva preko kuhane purice ili piletine, no puno mi je draža varijanta koju sam probala na jednoj tržnici - meso pečeno na roštilju. Nažalost, u Zagrebu je danas kišno pa ćemo meso ipak ispeći u tavi. :)

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za piletinu i rižu
  • 800 g pilećih prsa
  • 4 šalice riže
Za umak
  • 2 dcl pilećeg temeljca (ili ako niste još prava domaćica kao ja, pola pileće kocke otopljene u 2dcl vode)
  • 5-6 sušenih čili papričica
  • 1 kriška starog kruha
  • 2 rajčice
  • Žlica svinjske masti
  • 1 mali luk
  • 5 režnja češnjaka
  • 100 g ugrubo narezanih badema
  • 75 g grožđica
  • 2 štapića cimeta
  • 7-8 klinčića
  • 2-3 grančice svježeg ili sušenog timijana
  • Žličica sjemenki korijandera ili praha korijandera
  • 100 g čokolade za kuhanje­­
  • Sol
  • Papar

Način pripreme

Priprema jela
  1. Na tavi tostirajte čili, a zatim na kockice narezan kruh. Ubacite u blender i zalijte s 2 dcl pilećeg temeljca. Pustite da se temeljac upije u kruh (10-ak minuta), a za to vrijeme narežite rajčice na ploške široke 2cm. Pecite rajčice na tavi bez ulja, sa svake strane po otprilike 3 min. Za ovo će vam trebati novija, kvalitetnija tava kako se rajčica ne bi zaljepila. Ukoliko je nemate, slobodno dodajte malo maslinovoga ulja, no poanta je ovoga koraka malo “zacrniti” rajčicu i dodati reš okus umaku. S ovako prepečene rajčice vrlo ćete lako oguliti koru. Oguljene rajčice stavite u blender i sve skupa izmiksajte.
  2. U tavi otopite žlicu svinjske masti, a zatim ubacite sitno narezan luk i češnjak, ugrubo narezane bademe, grožđice, cimet, klinčiće, timijan i korijander. Na laganoj vatri dinstajte oko 8 min, odnosno dok luk ne omekša. Slobodno malo posolite i zalijevajte vodom kad vidite da su se sastojci presušili. Iz tave izvadite cimet i klinčiće te ostale sastojke ubacite u blender s temeljcem, čilijem i rajčicom pa sve zajedno izmiksajte.
  3. Rižu stavite kuhati, pileće filee peći, a sastojke iz blendera premjestite u lončić. U smjesi u lončiću otopite čokoladu za kuhanje. U tanjur stavite malo riže, a ostatak tanjura prelijte moleom na kojeg postavite file piletine. Poslužite uz vrlo blago začinjen kupus … I tequilu! Ukoliko vam ostane viška umaka, stavite ga u staklenku te skladištite u frižideru do tjedan dana. Ili još bolje, zaledite ga i držite u frizeru do godinu dana. Vrlo je praktično pronaći ga u frizeru baš onaj dan kada nemate vremena kuhati! 
Preuzmi recept
Autor

Ana Rako

Mlada arhitektica, ilustratorica i svjetska putnica koja voli putovanja egzotičnim zemljama, poput Indonezije, u kojima upija male kulinarske tajne i usvaja nove i kreativne načine pripreme hrane. Voli neuobičajene kombinacije, miješanje naizgled nespojivih sastojaka, okusa i mirisa. Njezin stil je živopisan, baš kao i ritam života. 

Povezani članci