JaPutujem
22.10.2014 Ana Rako Do 30 min. Desert Srednje zahtjevno

Predivni Porto i portugalske pite

Uljepšajte si dan i šalicu kave ili čaja uz portugalsku pitu s karamelom, narančom i cimetom.

Priča

Sletjevši u Porto, turistički nas je vodič upozorio kako ćemo zbog kašnjenja aviona propustiti prvu točku dnevnoga rasporeda - degustaciju Porta. Nismo to mogli dopustiti već smo odlučili preskočiti doručak i jutarnju kavu te odjurili u hladni, mračni i mirisni podrum gdje dozrijevaju najpoznatija portugalska slatka, ali i poprilično jaka, desertna vina. Nakon par čašica na prazne želuce, entuzijazam je porastao, sunce je izašlo, a Porto je sjao u svom punome sjaju.

Porto, kako mu i samo ime govori, lučki je gradić, razdvojen rijekom Douro, a spojen mnogobrojnim mostovima; starim, novim, čeličnim, drvenim, onima za pješake, aute ili vlakove. Jedna iznad druge, terasasto se nižu uske, izdužene, šarene kuće s brojnim balkonima na kojima se suši još šarenije rublje. Sve smo to promatrali vozeći se brodićem po rijeci kroz gradsku jezgru. Blago opijeni vinima i sve gladniji, zamolili smo konobare da nam donesu BILO ŠTO dok plovimo kroz ovaj slikoviti gradić. Kava s mlijekom savršeno je pristajala uz tople portugalske pite.

Galerija

Sastojci

za tijesto
  • Obično brašno, dovoljno za posuti po radnoj površini
  • 1/2 paketa lisnatog tijesta od 500g
  • Cimet u prahu
za nadjev
  • 125 g slatkog vrhnja
  • 1 jaje
  • 1 žličica ekstrakta od vanilije ili 1 štapić vanilije
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • Korica naranče
za karamelu
  • 1 nešpricana naranča
  • 4 žličica smeđeg šećera

Način pripreme

Priprema tijesta
  1. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte polovicu paketa lisnatoga tijesta, a ostatak vratite u zamrzivač ili iskoristite kroz par dana. Pokušajte ga razvaljati u kvadratični oblik dimenzija oko 25x25cm.
  2. Zatim ga obilno pospite cimetom u prahu. Nemojte se bojati, istresite cimeta kao da nema sutra! Lisnato smotajte u roladu i narežite na 8 jednakih komada.
  3. Rasporedite ih u limeni kalup za muffine te palcem u njima utisnite rupu koju ćemo kasnije puniti nadjevom. Rastegnite ga tako da rubom dopire do vrha kalupića, a na dnu je dovoljno debelo da se ne raspukne.
  4. Na gornjoj ih rešetci, u pećnici ugrijanoj na 200 stupnjeva pecite 8-10 minuta, odnosno dok se tijesto lagano ne zažuti. 
Priprema nadjeva
  1. Dok se tijesto peče, zamijesite nadjev. Slatko vrhnje ulijte u zdjelu te dobro pomiješajte s jajem, vanilijom, 1 žličicom smeđeg šećera te naribanom koricom naranče.
  2. Lim izvadite iz pećnice te još jednom prstom napravite mjesta za nadjev u napuhnutom lisnatom tijestu.
  3. U svaki ulijte po žlicu nadjeva te ih vratite na još 8 minuta na gornju rešetku pećnice. 
Priprema karamele
  1. Vrijeme je da napravite karamelu! Iscijedite sok naranče, u njega stavite preostale 4 žličice smeđega šećera te na plamenu miješajte dok ne poprimi tamno smeđu boju.
  2. Izvadite pite iz pećnice, prelijte svaku s malo karamele te pustite da se ohlade.

Mmmmm... poslužite kao desert ili još bolje - kao međuobrok uz kavu ili čaj. 

Preuzmi recept
Autor

Ana Rako

Mlada arhitektica, ilustratorica i svjetska putnica koja voli putovanja egzotičnim zemljama, poput Indonezije, u kojima upija male kulinarske tajne i usvaja nove i kreativne načine pripreme hrane. Voli neuobičajene kombinacije, miješanje naizgled nespojivih sastojaka, okusa i mirisa. Njezin stil je živopisan, baš kao i ritam života. 

Povezani članci