JaPutujem
03.11.2014 Ana Rako Preko 1 sat Međujelo Srednje zahtjevno

Proljetne rolice na indonezijski način

Martabak je indonezijska verzija proljetnih rolica koji se mota u jednostavno tijesto te naglo prži u woku, a poslužit će kao idealni međuobrok ili ručak za posao.

Priča

Šečući indonezijskim uličicama, sa svih vas strana mame mirisi. Banane se grilaju, egzotično se voće cijedi u sok, peku se ribe, kokoši, poneki šišmiš. Prži se riža, povrće, jaja, melje se chilli u golemim količinama. Ništa tu nije složeno, niti skupo, a nerijetko ćete pojesti i nešto ispečeno na podu. Često će vas iznenaditi kada kikiriki skuhaju, umjesto prepeku ili voćnu salatu začine feferonima. No sve je to dio avanture. Predrasude smo zato ostavili u Zagrebu i potpuno se prepustili uživanju u uličnoj hrani... skrivajući ipak bocu rakije na dnu ruksaka za svaki slučaj. Martabak smo morali probati nakon što smo baš na tom kiosku, među njih pedesetak, primjetili dugi red lokalaca na čelu s jednim malim buckom koji je pojeo svaki martabak glaaadnim očima.

Martabak je indonezijska verzija nama sad već poznatih proljetnih rolica. U woku obrađeno, dobro začinjeno mljeveno meso, uz dodatak sirovog povrća, mota se u jednostavno tijesto te na naglo prži. Praktičan je snack za piknik, ručak u uredu, večeru pred televizijom.

Galerija

Sastojci za dvije osobe

za tijesto
  • 150 g brašna
  • 2 žličice ulja
  • 1 dcl vode
  • Prstohvat soli
za punjenje
  • ½ l ulja za prženje
  • 2 ljubičasta luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 chilli papričica
  • 1/2 kg mljevenog mesa
  • 1 dcl temeljca
  • 1 žličica curry-a (ili kurkume)
  • 1 žličica šečera
  • Sol, papar
  • 2 jaja
  • 5 stabiljki mladoga luka (ukoliko nije sezona mladoga luka, koristim vlasac)
  • 3 naribane mrkve
  • ¼ naribanog kupusa

Način pripreme

Priprema rolica

Za početak- natočite si čašu vina. Svaki kuhar zaslužuje dobro društvo ;)

  1. Sol i ulje umiješajte u brašno, a zatim polako dodajte  vodu kako ne bi nastale grudice. Mijesite tijesto dok ne nastane jednolična smjesa, a zatim ga još dvadesetak puta “muški“ stisnite, izbacujući u njega sve frustracije. Tijesto prekrijte vlažnom krpom te pustite da odmara sat vremena.

  2. Stavite sunčane naočale, nasjeckajte luk i češnjak te ih prepržite na malo maslinovog ulja. Dodajte mljeveno meso, začinite curryjem, žličicom šećera te dodajte soli i papra po ukusu. Kada meso poprimi smeđu boju, podlijte temeljcem kako bi meso bilo sočnije i pustite još minutu – dvije na slabijoj vatri.

  3. Pustite meso da se malo ohladi, a za to vrijeme naribajte mrkvu i kupus. U meso umiješajte natučena jaja i nasjeckani mladi luk (ili šaku nasjeckanog vlasca). 

  4. Vrijeme je za provjeriti tijesto. Trebalo bi biti dovoljno žilavo da se lako da rastezati. Masnim rukama podijelite ga na četiri kugle i razvaljajte na listove 1- 2 mm debljine, četvrtastog oblika. U sredinu svakoga stavite smjesu mesa i jaja, a na vrh šaku ribane mrkve i kupusa. Martabaci se slažu poput pisma, preklapajući nesuprotne vrhove jedan preko drugoga. Prže se u vrućem ulju, s jedne i druge strane tek toliko dugo da poprime zlatnu boju i hrskavu teksturu.

Poslužite ih uz soya sos, slatko- ljuti, slatko- kiseli ili neki drugi umak po izboru. Nama je gospon u Indoneziji uvalio plastičnu vrećicu sa svježim krastavcima koji su plivali u octu kao prilog. Nismo baš bili oduševljeni, ali salata od svježih krastavaca svakako će unijeti osvježenje u jelo.  

Preuzmi recept
Autor

Ana Rako

Mlada arhitektica, ilustratorica i svjetska putnica koja voli putovanja egzotičnim zemljama, poput Indonezije, u kojima upija male kulinarske tajne i usvaja nove i kreativne načine pripreme hrane. Voli neuobičajene kombinacije, miješanje naizgled nespojivih sastojaka, okusa i mirisa. Njezin stil je živopisan, baš kao i ritam života. 

Povezani članci