JaPutujem
22.05.2015 Ana Rako Preko 1 sat Glavno jelo Jednostavno

Putovanje Italijom uz gulaš s crnim vinom

Na svojem putovanju Firencom, Ana Rako posjetila je brojne tradicionalne restorane, a sada vam donosi ukusan recept za talijanski gulaš s crnim vinom.

Priča

Dočekali smo svog prijatelja pred knjižnicom, gdje je učio za zadnje ispite. Bila je to malena knjižnica iz 16. stoljeća, prepuna priča, napisanih i izrečenih. Već blago nakošena, istrošena vremenom i upravo zbog toga predivna, baš kao i ostatak Firence.

Ogladnio je od silnog učenja, bar nam je tako rekao, pa nas je odlučio odvesti u jednu malu slatku zalogajnicu. Iza građevinske skele skrivao se restorančić koji inače nikad ne bih primijetila, a nudio je najfinije talijanske delicije.

Punašna nonna poslužila nas je friškom ponudom dana. Izdubila je peciva te se služila njima kao zdjelicama za nekoliko različitih vrsta gulaša, dok je bijeli dio peciva iskoristila kao prepečenac za guščju paštetu ili jetrica. Probala sam i izvrsne firentinske tripice, ali te recepte još uvijek prepuštam iskusnim nonnama ili mami, stoga sam pripremila pristupačan, jednostavan i ukusan talijanski gulaš.

Galerija

Sastojci za dvije osobe

Za gulaš
  • 400 g goveđeg mesa za gulaš (but ili lopatica)
  • 3 srednje velike mrkve
  • 1 luk
  • 2 do 3 režnja češnjaka
  • 4 do 5 komada mladog luka
  • 2 dcl crnog vina
  • Malo maslinovog ulja
  • 3 velike žlice pelata

Način pripreme

Priprema talijanskog gulaša
  1. Na malo maslinovog ulja prepecite govedinu kako bi poprimila smeđu boju. Dodajte luk i kratko ga prepecite. Posolite, dodajte 1 dcl vina i malo vode kako bi prekrili sastojke. Smanjite vatru, poklopite lonac i ostavite da odmori.
  2. Narežite ostale sastojke. Mrkvu i mladi luk na kolutiće, luk na kockice, češnjak u sitno. Povremeno provjeravajte gulaš te po potrebi podlijevajte kombinacijom crnog vina i vode. Ako imate goveđi temeljac u zamrzivaču, iskoristite ga umjesto vode. Učinit će okus jela bogatijim.
  3. Sat vremena nakon što ste govedinu i luk ostavili da se kuhaju u vinu i vlastitim aromama, vrijeme je da dodate ostatak povrća, mrkvu, luk, mladi luk i češnjak. Dodajte ih nakon sat vremena kako se ne bi raspali, već zadržali svoju čvrstoću i oblik. Omekšat će u nastavku procesa jer ćemo lonac ponovo poklopiti i na laganoj vatri ostaviti još sat vremena.
  4. Pri kraju kuhanja dodajte pelate i dobro promiješajte. Probajte je li meso dovoljno mekano te je li povrće ostalo dovoljno tvrdo. Probajte i umak te posolite i popaprite po želji. Ako se u okusu osjeća prevelika kiselost zbog vina i pelata, dodajte žličicu šećera.

    Savjet: U Firenci sam ovo ukusno, a opet super jednostavno jelo dobila posluženo u izdubljenom pecivu, no odlučila sam ga poslužiti uz domaće njoke.
Preuzmi recept
Autor

Ana Rako

Mlada arhitektica, ilustratorica i svjetska putnica koja voli putovanja egzotičnim zemljama, poput Indonezije, u kojima upija male kulinarske tajne i usvaja nove i kreativne načine pripreme hrane. Voli neuobičajene kombinacije, miješanje naizgled nespojivih sastojaka, okusa i mirisa. Njezin stil je živopisan, baš kao i ritam života. 

Povezani članci