JaPutujem
23.05.2016 Šime Sušić Do 30 min. Salata Jednostavno

Salata od slanutka, indijskih oraščića i mizuna

Uživate li u otkrivanju novih egzotičnih namirnica, predlažemo mizunu, iznimno ukusnu japansku salatu. Isprobajte je uz slanutak i dresing od grčkog jogurta i meda.

Priča

Proljeće je vrijeme kada ljudi čiste organizam od teške i masne zimske hrane. U tome nam svakako pomaže i priroda koja se budi iz zimskog sna i počinje stvarati „čistače organizma“. Dovoljno je otići na neku tržnicu i uvjeriti se u ponudu povrća.

Ono što je posebno zanimljivo trend je povratka starim i zaboravljenim biljkama i pokušaju njihove popularizacije. Osim autohtonih biljaka, naše tržište sve više preplavljuju neke egzotične i neobične biljke. Mišljenja su dosta podijeljena. Dok se neki zalažu za tradicionalnu autohtonu hranu temeljenu na autohtonim biljkama, sve je više onih koji žele svoje jelovnike oplemeniti i proširiti novim namirnicama i metodama pripreme.

Informiranost, internet i sveopći procesi globalizacije te sveopća dostupnost i povezanost svakako pridonose internacionalizaciji jelovnika. Jedna od tih novih biljaka je i brzorastuća salata mizuna, koja se najviše uzgaja u Japanu. Koliko brzo raste, govori činjenica da se može brati i konzumirati već 20 dana nakon nicanja. Ono što krasi ovu salatu, koja izgledom podsjeća na rikolu, velika je količina vitamina C. Osim toga, iznimno je ukusna.

Ideja za ovu salata javila se kao posljedica otpora prema gotovim umacima i dresinzima. Uz stvarno malo volje i mašte moguće je u vrlo kratkom roku složiti vlastiti dresing – od kiselo-slatkih, preko slatko-ljutih do kremastih i osvježavajućih varijanti. Također, misao vodilja bila mi je izbaciti meso i naći adekvatni nadomjestak za bjelančevine (čitaj: slanutak). Promišljajući o slanutku, palo mi je na pamet da u salatu moram staviti nešto hrskavo.

Indijski oraščić prvi mi je pao na pamet, ali sam se ulovio da o tom oraščiću ne znam gotovo ništa. :/ Ostao sam šokiran činjenicom da to uopće nije orašasti plod, nego sjemenka cashew jabuke (ploda indijskog oraha). Da stvar bude još bolja, to zimzeleno drvo potječe iz Brazila, što je lako zaključiti po imenu. ;)

Meni definitivno najzanimljiviji detalj jest što ova biljka ima sjemenku (indijski oraščić) koja se nalazi izvan ploda (jabuka cashew). Sjemenka doslovno visi s ploda – fascinantno! Mislim da je to glavni razlog visoke cijene tih sjemenki. Indijski oraščić sadrži puno manje masnoće od ostalih orašastih plodova. Većinu masnoća u indijskom oraščiću čine nezasićene masne kiselina među kojima dominira oleinska kiselina.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za salatu
  • 25 dag mix baby salata (mizuna, lišće mlade cikle i špinat)
  • 400 g kuhanog slanutka
  • 15 dag sirovih ili prženih indijskih oraščića
  • 8 žlica grčkog jogurta
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica dijon senfa
  • 1 žlica tahini paste od sezama
  • 1 mlada tikvica
  • Sok od polovice limuna
  • 1 žličica gustog aceta balsamica
  • 2 žličice meda

Način pripreme

Priprema salate
  1. Operite i očistite salatu. Ostavite je da se dobro posuši. Ovaj dio je dosta bitan. Ako je salata previše mokra, voda će razblažiti dresing i jelo neće biti toliko ukusno. U novije vrijeme postoje čak i centrifugalne sušilice za salatu. :)
  2. Pomiješajte sve mokre sastojke (jogurt, aceto, ulje, senf, tahini, limunov sok, med) pa dodajte sol i papar u posudu u kojoj planirate servirati salatu. Sve skupa pjenjačom dobro razradite u jednoličnu smjesu.
  3. Narežite tikvicu na kockice. U posudu ubacite salatu, tikvice i slanutak te dobro sjedinite sastojke s dresingom. Možda će to nekima izgledati degutantno, ali ja začinim salatu rukama. To je najbolji i najprirodniji način da se dresing/umak/začin/ povežu i sjedine sa salatom. Po završetku, u salatu ubacite grubo razmrvljene indijske oraščiće. Uz ovu salatu možete tostirati i kruh.
Preuzmi recept
Autor

Šime Sušić

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba. Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela koja ne moraju nužno biti i komplicirana. Prava specijalnost su mu riblja jela, a tijekom jesenskih dana možete ga pronaći u šumama u okolici Zagreba kako bere gljive, kestene i ostale plodove.

Povezani članci