JaPutujem
24.03.2015 Ana Rako Preko 1 sat Međujelo Srednje zahtjevno

Šarene mini quiche pite

Putujući Europom, Ana Rako uživala je u pravom francuskom quicheu koji ju je inspirirao da ukusne mini quiche pite pripremi i kod kuće.

Priča

“E... A što ćemo nas dvije s lovom od pologa za stan i posljednjom plaćom..? Što stvarno idemo doma...?“ Pitala me moja polugodišnja amsterdamska cimerica i dugogodišnja prijateljica.

“Nekako imam osjećaj da imaš bolji prijedlog,“ odgovorila sam.

“A... Da kupimo mjesečnu kartu vlakom po Europi i spiskamo je?!“

Tako se nekako počeo kovati plan o našem studentskom, bezbrižnom putovanju Europom. Plan je bio ne imati plan, već s jednim ruksakom i jednim šatorom slijediti sunce. Doduše, sunca taj svibanj baš i nije bilo pa nas je put odveo do raznih prijatelja kroz Nizozemsku, preko Belgije do Italije. Natrag preko Švicarske do Francuske. Pariz. Prljave od vlaka, umorne od puta, zaustavile smo se u gradu u kojem i kuće i muzeji, dućani i kafići, ulice i parkovi odišu beskrajnom profinjenošću.

Taj smo dan išle u Villu Savoye arhitekta Le Corbusiera, kuću o kojoj smo toliko učile na fakultetu. Prethodno smo navratile do tržnice gdje smo od jedne bakice kupile quiche, rikulu i par jabuka. Bio je to piknik s najboljim pogledom ikad...

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za tijesto
  • 175 g brašna
  • Žličica soli
  • 75 g hladnog maslaca
  • 100 ml hladne vode pomiješane s votkom u omjeru 2:1
Za univerzalno punjenje
  • 4 jaja
  • 100 ml mlijeka
  • 200 g vrhnja za kuhanje
  • Sol
  • Papar
Za dodatak punjenju (ovisno o vašem ukusu)
  • 1. Pola tikvice + 2 fete pršuta + žličica kopra
  • 2. Šaka graška + 2 fete šunke + 2 žličice dehidriranih gljiva
  • 3. Šaka narezanog mladog luka + 2 fete špeka + ljuta papričica
  • 4. Šaka cherry rajčica + šaka rikule + 5-6 listova bosiljka

Način pripreme

Šarene mini quiche pite
  1. Za početak pomiješajte brašno i sol u zdjeli. Hladan maslac narežite na male komadiće te dodajte u zdjelu sa suhim sastojcima. Miješajte i stiskajte vilicom otprilike tri minute, nježno kako se maslac ne bi otopio. Smjesa bi sada trebala biti puna grudica, no ne brinite, kombinacija hladne vode i votke učinit će je glatkom.
  2. Okus i alkohol iz votke isparit će za vrijeme pečenja, no njen će sastav učiniti tijesto sočnijim i podatnijim. U smjesu vrlo polako, malo pomalo ulijevajte hladnu kombinaciju vode i votke. Nježno rukama izmiješajte sastojke u zdjeli te prenesite na radnu plohu. Zamijesite tijesto pritiskajući ga rukama, pokretima kao da ga odgurujete od sebe, komadić po komadić. Kada osjetite da su se svi sastojci jednoliko proželi, oblikujte tijesto u kuglu te zamotajte u foliju. Ostavite da odstoji 30 min u frižideru.
  3. Za to vrijeme zamutite jaja, mlijeko i vrhnje te dodajte prstohvat soli i svježe mljevenog papra. Ovo je smjesa kojom ćemo zaliti sve quiche pite.

    O ostalim sastojcima odlučujete vi. Budite kreativni! Klasični i najpoznatiji quiche lorraine radi se s kombinacijom špeka, sira i luka. Meni definitivno najdraži sadrži dimljeni losos i šparoge. No, ovaj sam se put odlučila napraviti šarene quiche pite od sastojaka koje sam pronašla u frižideru. Sve sastojke narežite na male komadiće, a špek nakratko tostirajte na tavi kako bi bio hrskav.

  4. Izvadite tijesto iz frižidera te ga izvaljajte u pravokutni oblik debljine otprilike pola centimetra. Ukoliko i u jednom trenutku osjetite da se maslac topi te da tijesto postaje preljepljivo, stavite u duboko zamrzavanje na koju minutu te nastavite s postupkom. Velikom čašom ili okruglim modlom oblikujte 12 jednakih komada tijesta. Pleh za muffine ili dobro zamastite ili prekrijte papirom za pečenje. Meni je draže koristiti papir za pečenje kako bih ih kasnije lakše jela ili ponijela prijateljima na degustaciju.
  5. U pleh rasporedite okrugle komade tijesta te ih prstima oblikujte kako bi poprimili oblik zdjelice. U svaki rasporedite narezane sastojke, a zatim zalijte kombinacijom jaja, mlijeka i vrhnja. Ukoliko želite, možete sve skupa zasuti i s malo parmezana. Pecite na 180 °C 20-ak minuta, odnosno dok tijesto ne pozlati. Pričekajte dok se malo ohladi i uživajte!

    Savjet: Priprema tijesta jedini je složeniji dio pripreme quicha, pa ukoliko nemate vremena (ili volje) raditi ga, u supermarketima potražite prhko tijesto za pitu. Ako se ipak odlučite za ovu homemade verziju, znajte da se ista može koristiti i za voćne pite.
Preuzmi recept
Autor

Ana Rako

Mlada arhitektica, ilustratorica i svjetska putnica koja voli putovanja egzotičnim zemljama, poput Indonezije, u kojima upija male kulinarske tajne i usvaja nove i kreativne načine pripreme hrane. Voli neuobičajene kombinacije, miješanje naizgled nespojivih sastojaka, okusa i mirisa. Njezin stil je živopisan, baš kao i ritam života. 

Povezani članci