JaPutujem
01.09.2015 Iva Savić Do 30 min. Glavno jelo Jednostavno

Shakshuka - jaja poširana u umaku od rajčica

Ovo jelo tradicionalno se veže uz izraelsku kuhinju, a temelj su mu jaja i rajčice. Uz osnovne sastojke, posebnost shakshuki daju i bogati začini koji se kombiniraju po želji.

Priča

Shakshuka je klasično jelo od jaja i rajčice koje potječe s područja sjeverne Afrike i Bliskog istoka, a najčešće ga povezuju uz izraelsku kuhinju. Iako vrlo jednostavna, pripremljena od svega nekoliko sastojaka, shakshuka će se svidjeti svim ljubiteljima začinjene hrane, jer joj upravo začini daju posebnost.

Ne postoji jedan jedinstveni recept za shakshuku. I u izraelskoj kuhinji postoji nekolicina varijacija koje se odnose na korištenje začina. Oni koji vole ljutkasto koriste cijele svježe ljute papričice ili jalapeño papričice, oni koji vole aromatičnost svježeg bilja dodat će list svježeg peršina ili korijandera, a treći će pak posegnuti za dodacima poput špinata. U Libanonu se jede vrlo slično jelo, ali se u umak dodaje sumac ili za'atar (mješavina začina, timijana, sumca i sezama). Na sličan se način jaja pripremaju i u Grčkoj - s manje začina te se ne poširaju već se u tavici miješaju kao kod pripreme kajgane.

U nastavku vam donosim svoj recept za shakshuku, u kojem se držim klasičnog načina pripreme, a od začina obično koristim samo ljutu mljevenu papriku, mljeveni kumin i suhu metvicu. Iako se jaja kod nas najčešće jedu za doručak, shakshuka je vrlo jednostavna i brza za pripremu, hranjiva i lagana. Uz nju obavezno poslužite zelenu salatu ili salatu od rikule te puno kruha za fini umak.

Galerija

Sastojci za dvije osobe

Za shakshuku
  • 500 g zrelih rajčica (može i konzerviranih pelata)
  • 120 g crvenog luka
  • 1 do 2 češnja češnjaka
  • Maslinovo ulje
  • Pola žličice mljevenog kumina
  • Pola žličice mljevene ljute crvene paprike
  • 4 jaja
  • Suha metvica
  • Sol
  • Papar

Način pripreme

Priprema shakshuke
  1. Na radnoj površini pripremite sve potrebne sastojke. Operite rajčicu, ogulite luk i češnjak te izvadite jaja kako bi se zagrijala na sobnu temperaturu do same pripreme.

  2. U manji lončić ulijte vodu i pustite da zakuha, u njoj ćete kratko blanširati rajčicu kako biste je lakše ogulili i ubrzali pripremu umaka. Preskočite ovaj korak ako koristite konzervirane pelate. Rajčice zarežite nožem na donjoj strani u obliku križića. Ubacite ih u proključalu vodu te izvadite nakon 2 do 3 minute. Rajčice ohladite pod mlazom hladne vode. Zatim im ogulite koru i nasjeckajte na krupnije komade.

  3. Luk i češnjak sitno nasjeckajte. U tavu širokog dna ulijte maslinovo ulje tako da prekrije dno tavice. Koristite dovoljno veliku tavu da u nju mogu stati sva jaja. Stavite tavu na plin pa dodajte luk. Pirjajte ga na laganoj vatri od 8 do 10 minuta, dok ne postane proziran (staklast).

  4. Kad je luk gotov, dodajte mu rajčicu i češnjak, posolite i pustite da se pirja na laganom plamenu.

  5. Povremeno promiješajte umak pa postepeno dodajte začine, kumin i crvenu papriku, kako bi umak poprimio što više okusa. Umak je gotov za desetak minuta.

  6. Kad je umak gotov, tavu maknite sa štednjaka pa, koristeći žlicu, napravite mjesta za jedno po jedno jaje. Budite brzi kako bi sva jaja u podjednako isto vrijeme bila uronjena u umak.

  7. Tavu vratite na plin, posolite jaja te ih poklopite i kuhajte na laganom plamenu 5 do 6 minuta, provjeravajući stanje nakon 2 do 3 minute. Na ovaj ćete način dobiti srednje meko poširana jaja, kojima će bjelanjak biti čvrst, a žumanjak tekuć u sredini. Ako volite više ili manje kuhana jaja, prilagodite vrijeme kuhanja. Ono ovisi i o veličini jaja te o jačini plina i provodljivosti vaše tave, pa imajte to na umu.

  8. Prije posluživanja, shakshuku posolite i popaprite po želji te pospite sa suhom metvicom.

  9. Poslužite uz kruh i salatu od rikule (radiča, endivije, ili druge zelene lisnate salate).
Preuzmi recept
Autor

Iva Savić

Nikada neću zaboraviti dan kada sam uz pomoć majke ispekla svoj prvi pomfrit, imala sam 10 godina, a samostalno sam počela kuhati s 15 godina. Znanje sam stjecala kroz kulinarske emisije, razne časopise, a kasnije i kroz mnogobrojna putovanja i savjete koje sam pokupila na istima. Rijetko kuham po receptima, više volim kulinarske izazove, a najdraže su mi talijanska, libanonska te azijska kuhinja, posebno vijetnamska i kineska.

Povezani članci