JaPutujem
14.07.2016 Maja Brekalo Do 15 min. Glavno jelo Jednostavno

Soba rezanci s umakom od kikiriki i sezamovog maslaca

Krenite putevima azijske kuhinje i uz Maju Brekalo pripremite tradicionalne rezance na malo neobičniji način. Okusite egzotiku uz rezance s kikiriki maslacem i sezamom.

Priča

Umak od kikiriki maslaca se tradicionalno koristi na dalekom istoku, osobito na Tajlandu i Indoneziji. Koristi se u raznim kombinacijama i u raznovrsnim jelima, od mesnih gdje uglavnom služi za umakanje komada mesa ili za premazivanje, do jela s tjesteninom i rižom gdje ih sljubljuje s mesom, plodovima mora i povrćem te ih pretvara u prekrasna, aromatična jela.

Ja sam se, kao i obično, otisnula u kreiranje malo drugačije, cjelovitije i zdravije, ali jednako ukusne varijante. Obično se u Peanut Sauceu nalazi prženi kikiriki ili kikiriki maslac, začini, sezamovo ulje, med, limeta i soja sos, no ja sam odlučila okusom i nutrijentima obogatiti ovu kombinaciju. Dodala sam tahini maslac od sezama koji je izuzetno bogat mineralima (osobito kalcijem), te tamno sezamovo ulje koje se radi od prženog sezama, za još intenzivniji okus. Kako nam je ljeto u punom jeku, a trudim se kuhati sezonski (ljeti manje kuhati, a više koristiti sirovo), vidjet ćete da ovdje samo treba skuhati tjesteninu, a sve ostalo je gotovo za čas.

Također, umjesto pšeničnih sam koristila soba (heljdine) rezance, koji su jako ukusni i puno zdraviji. Naime, heljda ima izvrstan mineralni sastav, bogata je proteinima te sadrži neke od rijetkih esencijalnih aminokiselina poput lizina te fitonutrijenata koji jačaju krvne žile. Uz to, heljda je bogata vlaknima i nema glutena. Heljda zapravo i nije prava žitarica te je zovu “pseudo žitaricom”, kao i kvinoju, amaranth i teff.

Galerija

Sastojci za dvije osobe

Za rezance
  • 200 g soba rezanaca
  • 1 šalica nasjeckanih svježih krastavaca (3 mala ili 1 veliki)
  • 1 žlica sitno nasjeckanog svježeg đumbira
Za umak
  • 1 žlica kikiriki maslaca
  • 2 žlice tahinija (sezamov maslac)
  • 1 žlica soja sosa (shoyu ili tamari)
  • 2 žličice umeboshi ili rižinog začina (octa)
  • Malo čilija u prahu (na vrh noža)
  • 1 žličica limunovog soka
  • 1 žlica soka od limete
  • 2 žlice tamnog sezamovog ulja
  • Prstohvat himalajske soli
  • 1 žlica agavinog sirupa (ili javorovog)

Način pripreme

Priprema rezanaca
  1. Skuhajte rezance prema uputama na pakiranju. Soba rezanci se obično kuhaju kraće od pšeničnih, oko 6 minuta.
  2. Dok se rezanci kuhaju, svježe krastavce nasjeckajte na sitne kockice. Na jako sitno nasjeckajte svježi đumbir.
  3. Pripremite umak u mužaru ili blenderu. U blender stavite sve sastojke za umak i dodajte šalicu vode od kuhanja rezanaca. Izblendajte i dodajte još vode ako je potrebno, jer umak treba biti tekuć (kao smjesa za palačinke ili tekući jogurt).
  4. U umak umiješajte sitno nasjeckani đumbir. Rezance stavite u zdjelu ili na tanjure, dodajte krastavce i prelijte umakom te pažljivo promiješajte.
  5. Možete dodati i listiće bosiljka ili korijandera te posuti prženim sezamom.
Preuzmi recept
Autor

Maja Brekalo

Maja Brekalo, Dubrovčanka s adresom u Zagrebu i puno milja pod nogama radi kao stjuardesa, a u slobodno vrijeme istražuje nove destinacije i namirnice. Kako je na Instagramu već postala zvijezda koja okuplja preko 116.000 pratitelja, svoju je ljubav prema zdravoj i ukusnoj hrani prenijela i na blog.

Povezani članci