JaPutujem
01.07.2015 Iva Savić Preko 1 sat Predjelo Srednje zahtjevno

Socca, ljetna pogača s marelicama i rikulom

Ivina socca sa slatkim marelicama inspirirana je francuskom kuhinjom i ljetom. Potražite inspiraciju u njezinom receptu po kojem i sami možete kreirati nadjev za pogaču.

Priča

Nema na svijetu naroda koji ne jede kruh, a svaki od njih, uz one klasične, ima i neki svoj tipični kruh. Talijani imaju focacciu, Šveđani kruh od kiselog tijesta, Armenci lavaš, a Francuzi, uz svima dobro znane baguette i epis, imaju još jedan jako zanimljiv „kruh“ – soccu.

Socca je inače naziv i za slanutkovo brašno. Izvorno potječe iz okolice Nice gdje se kuha u gustu kašu i dalje obrađuje na razne načine, između ostalog se ohlađena prži u ulju i servira posuta šećerom. Slanutkovo brašno koristi se i u susjednoj Italiji gdje od njega vrlo slično rade cecinu („od slanutka“) ili farinatu („napravljena od brašna“), jednostavnu pogaču čija priprema svoje korake vuče iz daleke talijanske prošlosti.

Ja sam se malo poigrala izvedbom socce i pretvorila je u jednu vrlo ukusnu tanku pogaču. Inspirirana ljetom, nadjenula sam je sočnim slatkim marelicama koje su se super spojile s gorkom rikolom, aromatičnim kozjim sirom i pinjolima. Ovaj recept možete prilagoditi svojim željama pa na soccu dodati razne nadjeve. Na primjer, pršut, dinju i mozzarellu ili inćune, cherry rajčice i parmezan… Možete i ispeći samo tijesto i uživati u grickanju bez grižnje savjesti.

Socca ne zahtijeva veliku pripremu, nema miješanja ni dizanja tijesta. Brašno samo pomiješate s vodom i malo maslinovog ulja i pustite ga da napravi svoje, brzinski ga ispečete i pred kraj dodate nadjev po želji. Za nagradu dobijete vrlo ukusan pravi ljetni obrok. Osim što je fina i nutritivno bogata, socca je izvrsna opcija i za sve one koji zbog zdravlja ili prehrambenih navika ne konzumiraju gluten.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za pogaču
  • 160 g slanutkovog brašna
  • 300 ml (200g) vode
  • 1/2 žličice (2 g) soli
  • 2 žlice (10 g) maslinovog ulja
  • 1 žlica maslinovog ili suncokretovog ulja za pleh
  • 50 g rikole
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Prstohvat soli
  • 200 g marelica
  • 150 g mekog kozjeg sira (ili drugog mekanog sira, poput mozzarelle)
  • 15 g pinjola (možete zamijeniti s lješnjacima ili orasima)
  • Svježe mljeveni papar po ukusu
  • 10-ak cvjetova kamilice ili drugog jestivog cvijeća (preporučam kamilicu)

Način pripreme

Priprema pogače
  1. Brašno, sol, ulje i vodu dobro promiješajte da ne bude grudica i ostavite da stoji sat vremena na sobnoj temperaturi. Smjesa će biti relativno rijetka i nakon stajanja će se zgusnuti, ali i dalje će biti tekuća.

  2. Nakon sat vremena, pleh ili drugi kalup u kojem ćete peći soccu stavite u pećnicu i sve zagrijte na 200°C. Želite li tanje tijesto (od cca 0,5 cm), koristite pleh klasičnog formata. Želite li nešto deblje tijesto (u debljini od cca 1 cm u kojoj se socca inače peče), pogaču možete peći i u nekoj keramičkoj posudi ili gusanoj tavi manjih dimenzija.

  3. Dok se pećnica grije, počnite pripremati ostale sastojke. Operite i očistite rikolu i marelice, očistite češnjak i namrvite sir.

  4. Vrući kalup pažljivo izvadite iz pećnice, ulijte u njega žlicu ulja i razlijte ulje po cijelom kalupu okrećući kalup u ruci (pazite jer je jako vruć!). Na kalup izlijte smjesu od brašna i poravnajte u obliku u kojem želite. Možete izliti i više manjih pogačica ako vam je zgodnije za serviranje.

  5. Stavite peći na 200°C s ventilatorom (ako nemate ovu opciju, pecite na 220°C), 10 minuta. Tijesto će se stisnuti, početi tamniti na rubovima i malo pucati (ako je tanko razliveno).

  6. Za to vrijeme dovršite pripremu nadjeva. Češnjak protisnite ili sitno nasjeckajte, rikolu usitnite i marelice razrežite na četvrtine. Pomiješajte rikolu i marelice sa češnjakom, malo soli i malo maslinovog ulja. Namrvljeni sir pomiješajte s pinjolima.

  7. Soccu izvadite iz pećnice pa na nju slažite nadjev od rikole i marelica, a po nadjevu rasporedite namrvljeni sir s pinjolima. Vratite peći s opcijom infra na 200°C još 5-10 minuta (ovisno o jačini pećnice) sve dok se sir ne rastopi, a marelice i pinjoli ne poprime smećkastu boju.

  8. Izvadite iz pećnice i još toplu soccu pospite svježim cvjetovima kamilice (nemojte zamijeniti sa suhim jer nisu fini za jesti). Oni će joj dati jednu blagu, nježnu notu koja će se lijepo nadopuniti sa slatkoćom marelica i napraviti fini kontrast gorkastoj rikuli.

  9. Pustite par minuta da se ohladi pa narežite i izvadite uz pomoć lopatice (na dijelovima pleha koji nisu dobro pokriveni uljem socca se može malo zalijepiti). Servirajte uz čašu laganog bijelog vina ili limunadu.

Preuzmi recept
Autor

Iva Savić

Nikada neću zaboraviti dan kada sam uz pomoć majke ispekla svoj prvi pomfrit, imala sam 10 godina, a samostalno sam počela kuhati s 15 godina. Znanje sam stjecala kroz kulinarske emisije, razne časopise, a kasnije i kroz mnogobrojna putovanja i savjete koje sam pokupila na istima. Rijetko kuham po receptima, više volim kulinarske izazove, a najdraže su mi talijanska, libanonska te azijska kuhinja, posebno vijetnamska i kineska.

Povezani članci