JaPutujem
03.02.2016 Nikolina Dianežević Do 60 min. Glavno jelo Jednostavno

Tajlandska piletina s cashew oraščićima

Nakon Pad Thaija, Nikolina Dianežević vam donosi još jedan specijalitet s Tajlanda. Izvadite svoj wok i uz njezine savjete pripremite ukusnu piletinu s cashew oraščićima.

Priča

Još sam uvijek potpuno pod dojmom Tajlanda. Nisu prošla niti dva mjeseca od mog povratka iz te divne zemlje, a mene već neka velika želja vuče nazad. No, realno gledajući, to se neće tako skoro dogoditi pa sam se zato odlučila počastiti svojim omiljenim tajlandskim jelom! Za inspiraciju mi je i ovaj put poslužila knjižica tajlandskih recepata iz školice Asia Scenic Cooking School, na čijem sam tečaju prisustvovala za vrijeme svog posjeta Chiang Maiju.

Prošli put sam vam pisala o Pad Thaiju, poznatom tajlandskom jelu za turiste, a ovog puta donosim recept za piletinu s cashew oraščićima! Radi se poznatom stir-fry (brzo poprženom) jelu iz woka, koje se, jednom kad pripremite sve namirnice, dosta kratko termički obrađuje. Piletina, luk, češnjak, mladi luk, baby kukuruz, gljive i čili u ovoj kombinaciji jednostavno se stope s klasičnim tajlandskim začinima - ribljim umakom i umakom od kamenica (o kojima sam vam pričala u prošloj priči o Pad Thaiju). Cashew nuts ili indijski oraščići su tu kako bi svojom hrskavošću i odličnim okusom dali kontrast ovom jelu.

Replicirati tajlandska jela nije uvijek jednostavno, budući da Tajlanđani posjeduju cijelo bogatstvo začina i namirnica koji nam još uvijek nisu u potpunosti dostupne. No, upravo bih piletinu s cashew oraščićma okarakterizirala kao jedno od tajlandskih jela koje je možda najlakše replicirati jer se za njegovu pripremu koriste namirnice koje (gotovo sve) možemo naći u našim supermarketima. Iznimka od pravila, koja postoji i u ovom slučaju, su gljive koje se koriste za ovo jelo. Tajlanđani tu vrstu gljiva zovu ‘ear mushrooms’, zato što pomalo nalikuju na uho. Ovu vrstu gljive ne možete naći u našim supermarketima, no moći ćete ih naći u specijaliziranim azijskim dućanima, kao što je npr. Pan Asia u Zagrebu. Tamo sam ih ja našla pod nazivom ‘Dried Black Mushrooms’ i u sušenom obliku kojeg treba rehidrirati tj. natopiti vrućom vodom prije upotrebe. Zanimljivost ovih gljiva je u tome što nisu toliko mesnate kao naše sorte gljiva (osobito ove sušene), nego su malo žilavije i hrskavije, no vrlo su ukusne. Ako vam je problem tražiti ove gljive po azijskim dućanima, umjesto njih možete uzeti i bukovače ili jednostavno možete napraviti ovo jelo bez gljiva, što je možda i bolja opcija.

Još jedna zanimljivost. Možda ćete pomisliti da se ovo jelo jede štapićima, no to je zapravo pogrešno. Tajlanđani za vrijeme jela uglavnom koriste žlicu i vilicu. Žlicu drže u desnoj ruci, a vilicu u lijevoj i ona se koristi samo za guranje hrane na žlicu jer se jedenje izravno s vilice smatra nepristojnim. Štapićima jedu uglavnom jela s tjesteninom i rezancima.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za tajlandsku piletinu
  • 6 češanja češnjaka
  • 2 do 3 veća sušena čilija
  • 500 g pilećih prsa
  • 1 veći luk
  • 1 staklenka baby kukuruza (kukuruza u klipiću)
  • 1 šaka sušenih ‘ear mushrooms’ gljiva (u nedostatku možete koristiti i bukovače, iako nisu ni približno istog okusa)
  • 3 mlada luka
  • 50 g cashew ili indijskih oraščića
  • 2 žlice ulja
  • 2 čajne žličice šećera
  • 2 do 3 žlice ribljeg umaka
  • 4 žlice umaka od kamenica

Način pripreme

Priprema tajlandske piletine
  1. Pripremite sve namirnice kako bi sama priprema u woku tekla što brže i trajala što kraće. Sušene gljive namočite u većoj količini kipuće vode kako bi je upile. Češnjak oljuštite i sitno nasjeckajte, a sušene čilije narežite ukoso na veće komade. Piletinu operite, posušite i narežite na komade veličine zalogaja.
  2. Luk prvo prerežite na pola, a zatim svaku polovicu prerežite uzdužno na tri komada. Sve zajedno prerežite poprijeko, tako da od svake polovice luka dobijete šest komada. Te komade luka rukama malo razdvojite, tako da dobijete listiće luka (pogledajte slike). Baby kukuruz ocijedite i malo isperite te narežite na ploškice, a mladi luk operite i ukuso narežite na komade veličine od 3 do 4 centimetra. Gljive koje ste namočili sada ocijedite od ostatka tekućine koju nisu upile te ih narežite ugrubo na komade veličine zalogaja.
  3. Za umak, u zdjelici pomiješajte riblji umak, umak od kamenica, šećer i žlicu vode.
  4. Zagrijte wok na najjačoj vatri. Ja u ovom slučaju nisam imala pravi wok nego teflonski, no svakako je poželjno koristiti pravi ako ga imate. Kad se ulje jako zagrijalo, prvo ubacite češnjak te ga brzo miješajući popržite 10-ak sekundi. Pazite da ne izgori budući da je vatra jaka. Odmah ubacite i komadiće piletine te ih uz miješanje pržite dok ne posmeđe. Dodajte čili te sve promiješajte i pržite par minuta.
  5. Sada dodajte luk, sjeckane gljive i baby kukuruz. Pržite ih na jakoj vatri i cijelo vrijeme miješajte. Nakon otprilike 2 minute dodajte mješavinu začina te sve dobro pomiješajte. Ubacite mladi luk i cashew oraščiće te sve pržite još minutu. Povrće treba ostati hrskavo pa ga nemojte predugo termički obrađivati.
  6. Sve poslužite posuto s još cashew oraščića (po želji ih možete prethodno popržiti na suho u tavici), a za prilog preporučam rižu. Dobar tek!
Preuzmi recept
Autor

Nikolina Dianežević

Slastičarka, kuharica, prvostupnica gastronomije i restoraterstva i finalistica showa "Tri, dva, jedan- peci!", simpatična Nikolina već se od 10 godine "mota" po kuhinjama. Njeni su recepti svestrani, a osim slastica, voli pripremati brze i ukusne obroke. U kuhinji je uvijek opuštena, a naročito uz dobru glazbu uz koju i okusi dobiju dobar ritam.

Povezani članci