Zdravi belgijski vafli od rižinog brašna

  • Maja Brekalo
  • do 30 min.
  • Doručak
  • Jednostavno

Zdravi belgijski vafli od rižinog brašna

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Desert za doručak? Ako se radi o super zdravoj i hranjivoj verziji tradicionalnih belgijskih vafla, svakako!

Priča

U Belgiji su vafli tradicionalna brza hrana (iako bi točan izraz bio ”street food”) jer ih možete kupiti na svakom uglu, kolodvoru, zalogajnici, ali i u kavanama.

Postoje dvije verzije tradicionalnih vafla: briselski i liežki, a razlikuju se po sastojcima i u izgledu. Zajedničko im je to da su zvijezde sami za sebe. Slatki i ukusni, najčešće se jedu iz ruke, topli i posuti s malo šećera u prahu ili s jagodama i tučenim vrhnjem. Obje varijante se, uz neke razlike, rade od pšeničnog brašna, jaja, šećera i kvasca.

Ovo je moja verzija bez pšenice, glutena i rafiniranog šećera, i sa super zdravim namirnicama poput rižinog brašna, zobenih pahuljica, lana, datulja i zobenog mlijeka.

Vafli ili palačinke? Definitivno vafli! Okus je prilično sličan, samo što su vafli puno bolje teksture, hrskavi i malo zapečeni izvana, a mekani iznutra. Smjesu je super jednostavno za napraviti, a ispeći ih se može i kasnije tako da nije problem napraviti samo jedan ili koliko već želite. Moja kći ih redovito sama sebi peče za doručak.

Smjesa u hladnjaku može stajati i 2 dana. Nema nereda, vafli neće se raspasti ni zalijepiti, a da ne spominjem neugodne mirise u kuhinji i cijeloj kući nakon pečenja palačinki... Dakle, vafli zauvijek!

Sastojci za 3 osobe:

ZA VAFLE

  • 1,5 šalica zobenog mlijeka
  • 1 žličica prirodnog jabučnog octa
  • 5 datulja
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • ½ šalice zobenih pahuljica
  • ⅓ šalice pirovog polubijelog brašna T 850 (može i pšenično T 850)
  • 1 šalica rižinog brašna
  • ½ šalice brašna tapioke
  • 2 prstohvata soli
  • ½ žličice praha vanilije
  • 1 žlica lana
  • 2 žlice kaše od jabuke

ZA POSLUŽIVANJE

  • jagode
  • čokoladni namaz
  • pekmez

Priprema

  1. U blender stavite datulje, lan, mlijeko, prah vanilije i jabučni ocat te izblendajte.

  2. U zdjelu stavite suhe sastojke: brašno tapioke i riže, zobene pauljice i sol te dodajte izblendanu smjesu.

  3. Pažljivo promiješajte i dodajte Jamnicu, javorov sirup i kašu od jabuke. Sve promiješajte.

    Smjesa treba biti gusta kao za biskvit. Ako vam se čini pregusta, dodajte još malo Jamnice. Neka tijesto odstoji dvadesetak minuta.

  4. Upalite pekač za vafle da se ugrije (ja svoj pekač palim na maksimum, tako vafli budu dobro zapečeni bez da izgore).

    Kad se ugrijao, premažite površine s malo kokosovog ulja.

  5. Stavite 3 žlice smjese, malo poravnajte i pritisnite poklopcem. 

    Pecite 5 do 6 minuta.

  6. Poslužite vafle s jagodama i čokoladnim namazom ili s pekmezom od malina, jagoda ili šumskog voća.

15.10.2016
Uz svaki obrok

Maja Brekalo

>

Gaji ljubav prema zdravoj i ukusnoj hrani!

Maja Brekalo, Dubrovčanka s adresom u Zagrebu i puno milja pod nogama radi kao stjuardesa, a u slobodno vrijeme istražuje nove destinacije i namirnice.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype - UnexGrupa