JaPutujem
14.08.2015 Nikolina Dianežević Do 60 min. Predjelo Jednostavno

Zelene bruschette kao lagano ljetno predjelo

Preprženi kruh s maslinovim uljem i češnjakom preporučamo u zelenoj kombinaciji s pomalo zapostavljenim namirnicama - bobom, metvicom, ljutim papričicama i parmezanom.

Priča

Ljeto je. Vruće je i ne jede nam se gotovo ništa, samo biste ležali i ne micali se, čuvajući energiju za neke malo hladnije dane ili plažu! :)

No, nešto lagano i zdravo svakako moramo unijeti u organizam kako bismo ipak imali energije za poneki kupanac. Ako želite nešto aromatično, mediteransko i jako fino, puno hranjivih namirnica i pomalo neobično, ne tražite dalje. Ovo je ideja za jedno brzinsko predjelo, zakusku, lagani obrok ili večericu. Kombinacija pomalo zapostavljenih namirnica kao što su bob, metvica, češnjaka, ljutih papričica i parmezan, vrlo je ukusna i neobična, a šnitice ciabatte prepržene na maslinovom ulju i natrljane češnjakom osvježavaju ovu deliciju.

Bruschette su talijansko predjelo poznato u cijelom svijetu. Radi se o zalogajčićima preprženog kruha, tradicionalno natrljanog češnjakom, s različitim nadjevima kao što su rajčica, sir, začinsko bilje, grahorice, sušene kobasice, pršut i slično.

Najpoznatija vrsta bruschette je bruschetta s rajčicom, maslinama, bosiljkom i mozzarella sirom, no ja sam se odlučila pripremiti nešto malo "egzotičniju" i svježiju varijantu.

U jednoj talijanskoj emisiji vidjela sam ideju za pripremu tjestenine s bobom i metvicom, no meni se ta kombinacija sastojaka činila puno primamljivija kao nadjev za bruschettu, te se tako rodila ideja za ovaj recept. Posebnost ove zelene kombinacije namirnica je u tome što, povezane zajedno, doslovno i razigraju i osvježe. Sočan bob u kombinaciji s osvježavajućom metvicom, ljutkastim chillijem (peperoncinima), sve zaokruženo ribanim aromatičnim sirom i posuto maslinovim uljem je igra okusa koju jednostavno morate probati :)

Bob je inače namirnica kojoj je sezona u travnju, svibnju ili lipnju, ovisno o tome kakva je godina. Upravo zbog njegove kratke sezone, brojne ga domaćice zamrzavaju kako bi u njegovom blagom okusu mogle uživati cijele godine. Tako sam se i ja „ogrebla“ za vrećicu ovih divnih bobića kod svoje tete koja ih uzgaja u vrtu i odlučila pripremiti ovaj talijanski specijalitet.

Možete koristiti i Ledov smrznuti bob ili, ako vam je tako jednostavnije, umjesto njega koristite grašak kao zamjenu.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za bruschette
  • 5 žlica ekstra djevičanskog ulja
  • 2 češnja češnjaka (jedan nasjeckan na veće komade i jedan prepolovljen po dužini)
  • Prstohvat mrvica peperoncina
  • Šaka listića metvice
  • 250 g boba (ili graška ako ne možete naći bob)
  • 40 g Grana Padano sira (dodajte još malo i za serviranje)
  • 2 male štruce ciabatte
  • Sol
  • Papar

Način pripreme

Priprema bruschetta
  1. Prvo pripremite sve naminice. Nasjeckajte češnjak, naribajte parmezan, narežite ciabbatu na dugačke kose šnitice, a metvicu dobro operite.
  2. Ako koristite zamrznuti bob, ostavite ga da se odmrzne te ga dalje pripremajte kao ‘svježeg’. Prvo mu ogulite kožicu. Bob potom blanširajte u kipućoj vodi oko 4 do 5 minuta, a nakon toga ga brzo ocijedite i prelijte hladnom vodom kako bi se zaustavio proces kuhanja i kako bi bob ostao lijepo zelen. Ako koristite grašak umjesto boba, samo ga kuhajte oko 8 minuta te ga potom također ocijedite i polijte hladnom vodom.
  3. Krupno sjeckani češnjak zdrobite u mužaru, zajedno s peperoncinima i metvicom. Peperoncini se mogu kupiti u supermarketima kao gotov začin, odnosno mini ljute papričice. Sve sastojke prebacite u posudu srednje veličine pa prelijte s pet žlica maslinovog ulja i ostavite da se prožmu (oko 10 minuta).
  4. Vilicom lagano zdrobite bob (ili grašak). Začinite ga solju i paprom te dodajte u mješavinu ulja, zajedno s naribanim parmezanom.
  5. Veću grill tavu s rešetkicama jako ugrijte. Poprskajte je s malo maslinovog ulja i s obje strane popržite šnitice ciabatte, tako da na njoj ostanu prugice od tave. Ovo možete napraviti i u pećnici na opciji „grill“ ili na roštilju ako će vam bruschette biti uvertira u neko meso s roštlja.
  6. Pečene šnite dobro natrljajte drugim, prepolovljenim češnjem češnjaka. Na šnite stavite nadjev od boba, metvice i parmezana te prelijte s još malo maslinovog ulja.
  7. Dodajte pokoji komadić metvice i listiće parmezana.
Preuzmi recept
Autor

Nikolina Dianežević

Slastičarka, kuharica, prvostupnica gastronomije i restoraterstva i finalistica showa "Tri, dva, jedan- peci!", simpatična Nikolina već se od 10 godine "mota" po kuhinjama. Njeni su recepti svestrani, a osim slastica, voli pripremati brze i ukusne obroke. U kuhinji je uvijek opuštena, a naročito uz dobru glazbu uz koju i okusi dobiju dobar ritam.

Povezani članci