JaStudiram
13.11.2015 Šime Sušić Do 60 min. Predjelo Jednostavno

4 namaza za vježbe kreativnosti

Bilo da radite snack, predjelo ili laganu večeru, namazi su uvijek odličan odabir. Uz Šimu Sušića naučite pripremati četiri vrlo ukusne varijante!

Priča

Kada govorimo o namazima, oni jednako dobro funkcioniraju kao brzi snack, predjelo ili lagana večera. Odlikuje ih jednostavnost i relativno brza priprema. Odlična su hrana za večernje druženje ili za piknik.

Postoje brojni i raznovrsni namazi, i na njima je nekako najlakše vježbati vlastitu kreativnost. Većinu namaza sam otkrio na različitim druženjima. Neke sam u potpunosti prihvatio, a neke sam prilagodio svojim afinitetima. Upravo to biste i vi trebali napraviti. Nadam se da će vas ovi recepti inspirirati da i sami osmislite neki svoj namaz.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za riblju paštetu
  • 500 g oslića
  • List peršina
  • Sol sa sušenim prahom celera
  • Majoneza
  • Sok od pola limuna
  • Maslinovo ulje
  • Prstohvat kurkume
  • Češnjak (po želji)
  • Prstohvat čilija
  • Žličica senfa
  • Svježe mljeveni crni papar
Za domaći maslac od kikirikija sa sušenim bananama
  • 200 g sirovih nesoljenih kikirikija
  • Malo biljnog ulja
  • Žličica soli
  • Žličica šećera
  • Velika šaka sušenih banana
  • Žlica sirovog kakao namaza ili čokoladnog namaza
Za pesto od badema, parmezana, sušenih rajčica i bosiljka sa skutom
  • 200 g badema
  • 4 osušena komada rajčice
  • Velika šaka svježeg bosiljka
  • 4 žlice parmezana
  • Papar
  • Maslinovo ulje
  • Komad skute
Za namaz od pečenog patlidžana i crvene leće
  • 2 srednje velika patlidžana
  • Žlica tahini paste (namaz od sezama)
  • 6 žlica kuhane crvene leće
  • Maslinovo ulje
  • List peršina
  • Čili
  • Sol
  • Papar
  • 1 mali češnjak

Način pripreme

Priprema riblje paštete

Oslić je odlična riba koja može poslužiti kao baza za riblju paštetu. Neutralnog je okusa, mekanog i sočnog mesa te ima jako malo kostiju.

  1. Očišćeni oslić kratko skuhajte u malo vode s maslinovim uljem. Dok se kuha, ubacite jedan zgnječeni češnjak, malo soli, peršinov list i komad luka. Kuhajte ga na laganoj vatri nekih desetak minuta.
  2. Oslić izvadite iz vode i ostavite da se ohladi, a nakon toga ga očistite od kostiju.
  3. Pomiješajte sitno nasjeckani peršin, limunov sok, maslinovo ulje, kurkumu, čili, sol sa sušenim celerom (možete je pronaći u trgovinama sa začinima) i češnjak s majonezom (nju možete sami izraditi ili koristiti kupovnu).
  4. Nakon što dobijete homogenu smjesu, pomiješajte je s očišćenim ribljim mesom. Ja volim da se u ribljoj pašteti osjete komadići mesa, ali vi je možete pomoću multipraktika ili štapnog miksera razraditi u finu kremastu smjesu.
  5. Pripremljenu paštetu servirajte uz tostirani kruh te je dodatno začinite svježe mljevenim paprom, maslinovim uljem i kojom kapi limunovog soka.

    Savjet: Što paštetu više rashladite, to će ona biti ukusnija.
Priprema domaćeg maslaca od kikirikija sa sušenim bananama

Amerikanci obožavaju maslac od kikirikija i često ga kombiniraju s bananama. Maslac od kikirikija prava je energetska bomba i odlična je hrana tijekom planinarenja i različitih fizičkih aktivnosti.

  1. Sirovi kikiriki stavite u pećnicu zagrijanu na 100°C i pecite ga pola sata kako bi dobio aromu, a nakon toga mu skinite vanjsku opnu.
  2. Kikiriki razradite u multipraktiku ili sa štapnim mikserom uz postepeno dodavanje ulja. Dovoljna je i mala količina ulja kako bi se kikiriki lakše usitnio. Ovisno o tome kakav namaz želite, možete napraviti hrskavu varijantu s komadićima kikirikija ili glatku varijantu koja je dobro razrađena.
  3. U smjesu ubacite sol i šećer.
  4. U maslac dodajte sušene banane i malo čokoladnog namaza.
  5. Pripremljeni maslac servirajte uz američke palačinke.
Priprema pesta od badema, parmezana, sušenih rajčica i bosiljka sa skutom

Ovu inačicu pesta sam pokupio od prijateljice Srđane. Ona ga je servirala na kruhu sa skutom i kojom kapljicom maslinovog ulja. Ostao sam očaran kombinacijom okusa i tekstura. Kad govorimo o teksturi samog pesta, ona može varirati od hrskave do kremaste, ovisno o vašim preferencijama.

  1. U multipraktik ubacite bademe, narezanu sušenu rajčicu, parmezan, maslinovo ulje i bosiljak. Ja obično izostavim tvrđe dijelove bosiljka i dodajem samo čiste listove.
  2. Pripremljeni pesto servirajte uz tostirani kruh s klicama.

    Savjet: Za izradu pesta možete koristiti i druge orašide (lješnjake, indijske ili brazilske orahe i brojne druge). Pesto možete pripremiti s pačjom ili svinjskom masti kao bazom ili s pastom od čvaraka. Osim bosiljka, za pripremu možete koristiti i druga svježa začinska bilja (timijan, mažuran, ružmarin, origano).
Priprema namaza od pečenog patlidžana i crvene leće
  1. Patlidžane stavite na masni papir, probušite ih na par mjesta (da ne eksplodiraju tijekom pečenja) i stavite u pećnicu. Pecite ih na 180°C nekih pola sata ili dok u potpunosti ne omekšaju.
  2. Nakon pečenja ogulite patlidžane, uklonite im koštice i dobiveno meso pomiješajte s maslinovim uljem, kuhanom crvenom lećom, sitno nasjeckanim peršinom, češnjakom i žlicom tahinija.
  3. Sve fino razradite štapnim mikserom kako biste dobili jednoličnu smjesu te dodajte sol i papar.
  4. Nakon što dobijete fini kremasti namaz, prebacite ga u teglu, posipajte čilijem i peršinom te obilato zalijte maslinovim uljem.
  5. Pripremljeni namaz servirajte uz tostirani kruh ili beskvasni kruh - naan.
Preuzmi recept
Autor

Šime Sušić

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba. Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela koja ne moraju nužno biti i komplicirana. Prava specijalnost su mu riblja jela, a tijekom jesenskih dana možete ga pronaći u šumama u okolici Zagreba kako bere gljive, kestene i ostale plodove.

Povezani članci