JaStudiram
22.08.2016 Barbara Črgar Do 60 min. Glavno jelo Jednostavno

Bezglutenska pizza

Ako želite uživati u pizzi, a iz prehrane nastojite izbaciti gluten, margherita od bezglutenskog tijesta prema receptu Barbare Črgar upravo je ono što vam treba!

Priča

Svima omiljeno jelo, pizza, najstariji je fastfood obrok na svijetu. Najpoznatija pizza na svijetu, pizza margherita prvi je put ispečena u Napulju 1889. godine. Mnogi je Talijani smatraju jedinom pravom pizzom, a nastala je povodom posjeta kralja Umberta i kraljice Margherite.

Kao najpopularnije jelo na svijetu, pizza ima svoj dan pa se tako 9. veljače slavi međunarodni dan pizze.

Pizzu je prilično jednostavno pripremiti kod kuće, a i sami možete birati što ćete staviti na pizzu od sastojaka. Moja najdraža kombinacija je upravo ova, domaći umak od rajčice, mozzarella, pršut, bosiljak i cherry rajčice. Pripremiti bezglutensko tijesto za pizzu ipak je malo veći izazov, barem je meni bio, dok nisam pronašla ovaj savršen recept i malo ga prilagodila. Problem s bezglutenskim brašnom je što se ne može povezati u kompaktnu masu, zato u ovo tijesto dodajem jaje i svježi sir da sve poveže. Upravo jaje i svježi sir daju ovom tijestu gotovo isti okus poput klasičnog tijesta za pizzu. Ako će vam se tijesto trgati, ne brinite, samo rukama utisnite tijesto i pređite valjkom preko njega. Kako bi vam se tijesto dobro ispeklo, pecite ga direktno na rešetki na 180°C. Pizzu je najbolje konzumirati vruću, naravno! :)

Galerija

Sastojci za dvije osobe

Za pizzu
  • 100 g bezglutenskog brašna
  • 30 g heljdinog brašna
  • 1 jaje
  • 75 g svježeg sira
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 4 žlice mlijeka
  • 1 žličica praška za pecivo
  • Sol
  • Domaći umak od rajčice
  • 250 g mozzarelle
  • 100 g pršuta
  • Nekoliko listića bosiljka
  • 5 cherry rajčica
  • *prema želji možete dodati naribanog sira gaude i šunke

Način pripreme

Priprema pizze
  1. Sve sastojke za tijesto (brašna, jaje, svježi sir, ulje, mlijeko, sol i prašak za pecivo) stavite u zdjelu i zamijesite mekano tijesto. Ako vam je tijesto jako ljepljivo za početak koristite mikser i metlice za izradu tijesta. Kada se formira homogena masa, rukama premažite tijesto maslinovim uljem.
  2. Na radnu površnu stavite papir za pečenje i pomoću valjka tanko razvaljajte tijesto. Ako će vam se tijesto ljepiti za valjak, premažite ga maslinovim uljem.
  3. Kada dobijete formu i debljinu koju želite, krenite s nadjevom za pizzu. Tijesto premažite umakom od rajčice, dodajte mozzarellu i stavite u pećnicu na 180° C na 15-tak minuta.
  4. Kako bi vam se tijesto ravnomjerno ispeklo, sa papirom za pečenje stavite ga u pećnicu na rešetku (ne trebate korisiti kalup).
  5. Kada je pizza pečena dodajte pršut, cherry rajčice i listiće bosiljka.
Preuzmi recept
Autor

Barbara Črgar

Dinamičnost i stalno kretanje prema naprijed je ono što ju pokreće, a dinamike ne nedostaje u blogging svijetu. Kaže da kada imate blog vi ste pisac, urednik, fotograf, marketing menadžer i kuhar i to je ono što ju oduševljava, razvijanje svojih sposobnosti do maksimuma. Rado primjenjuje ideje i savjete iz raznih izvora jer smatra da na taj način najviše uči i nadograđuje svoje znanje i vještine u kuhanju. Zato kuha, jede i putuje!

Povezani članci