JaStudiram
10.03.2016 Barbara Črgar Do 60 min. Desert Jednostavno

Brze pogačice sa svježim sirom

Pogačice sa sirom odličan su izbor kad bi nešto prigrizli, a ovaj brzi snack od jeftinih namirnica i s domaćim sirom pripremljenim s ljubavlju, nestaje u trenu!

Priča

Iako sam ovaj recept otkrila tek nedavno, toliko sam se oduševila da sam pogačice sa sirom radila već 4 puta. Brzi snack od jeftinih namirnica i s domaćim sirom pripremljenim s ljubavlju, nestaje u trenu.

Kako je sir jedan od glavnih sastojaka ovog jela, opisat ću izradu domaćeg sira, kako biste ga i vi mogli pripremiti kod kuće i iskoristiti ga za ove jednostavne pogačice.

Domaće mlijeko možete kupiti na mlijekomatima koji se nalaze na nekoliko lokacija u gradu Zagrebu. Svježe mlijeko ostavite 24-48 sati na sobnoj temperaturi u zdjeli da se ukiseli (od 5 litara svježeg mlijeka dobije se oko 1 kg svježeg sira). Kada se masnoća izdvojila, žlicom možete pokupiti vrhnje i spremiti u hladnjak. Vrhnje možete iskoristiti sa sirom ili za pripremu slatkih i slanih jela.

Stavite lonac s vodom na vatru i u lonac stavite zdjelu s ukiseljenim mlijekom. Kada se voda u loncu zagrije do 50-60°C, tada pomoću žlice izvadite komade sira na cjediljku. Cjediljku sa sirom stavite na drugu posudu preko noći ili oko 4 sata, kako bi se sirutka iscijedila. Gotov sir spremite u plastičnu posudicu u hladnjak i koristite ga samog ili u kolačima i slanim jelima.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za pogačice
  • 150 g glatkog brašna
  • 50 g oštrog brašna
  • 150 g svježeg sira
  • 150 g maslaca
  • Sol
  • 2 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • Sezam
  • Kim
  • Mak

Način pripreme

Priprema pogačica
  1. Oštro i glatko brašno pomiješajte s praškom za pecivo u zdjeli. Dodajte svježi sir i hladni maslac koji ste prethodno narezali na male kockice, jaje i 1 žličicu soli.
  2. Zamijesite tijesto  dok ne dobijete glatku, ljepljivu teksturu. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku minimalno 2-3 sata, kako bi se maslac u tijestu stisnuo te kako biste lakše razvukli tijesto.
  3. Upalite pećnicu na 200°C. Površinu na kojoj ćete valjati tijesto prosipajte brašnom. Razvaljajte tijesto na 1 cm debljine, preklopite ga i ponovo razvaljajte. Ovaj postupak ponovite još 2 puta. Preklapanja tijesta je bitno jer se na taj način pogačice lijepo razlistaju.
  4. Nakon što ste zadnji put razvaljali tijesto na 1 cm debljine, pomoću kalupa ili manje čaše izrežite oblike i stavite na kalup u koji ste prethodno stavili papir za pečenje.
  5. U zdjelici izmutite jedno jaje i malo soli i pomoću kuhinjskog kista premažite pogačice. Pogačice posipajte sa sezamom, kimom ili makom. Stavite peći u pećnicu na 200°C na 10-12 minuta, dok pogačice ne dobiju zlatnu boju.
Preuzmi recept
Autor

Barbara Črgar

Dinamičnost i stalno kretanje prema naprijed je ono što ju pokreće, a dinamike ne nedostaje u blogging svijetu. Kaže da kada imate blog vi ste pisac, urednik, fotograf, marketing menadžer i kuhar i to je ono što ju oduševljava, razvijanje svojih sposobnosti do maksimuma. Rado primjenjuje ideje i savjete iz raznih izvora jer smatra da na taj način najviše uči i nadograđuje svoje znanje i vještine u kuhanju. Zato kuha, jede i putuje!

Povezani članci