Brzo tijesto za pizzu bez kvasca

  • Sanja Mijac
  • do 30 min.
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Brzo tijesto za pizzu bez kvasca

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Domaća pizza uvijek je pun pogodak, a ako ste kratki s vremenom, evo kako da izradite tijesto bez dizanja za svega 10 minuta!

Priča

Ovo nije samo tijesto za pizzu bez kvasca već i tijesto za pizzu koje se ne mora dizati. Vjerujem da mnogi od vas na samu pomisao pravljenja pizze odustaju zbog dugog vremena dizanja tijesta, ali kod ovog recepta to nije slučaj.

Ako vam se sada jede pizza, možete je imati na stolu za 30-ak minuta. Bez obzira jeste li u pauzi između predavanja ili vam je društvo svratilo do stana na druženje - domaća pizza u vašoj verziji može se pokazati kao pun pogodak!

Nekoć sam mislila da se tijesto ne da zamijesiti bez kvasca, a dizanje kvasca u mlakom mlijeku zvučalo mi je kao znanstvena fantastika. Bila sam mlada i nakon srednje škole otišla u veliki grad. Doslovno sam znala pripremiti nekoliko jela. Tijesto za pizzu nije bilo među tim jelima, a i pekare su u ponudi imale gotova tijesta.

Ovaj recept vam donosim jer vjerujem da među vama ima onih koji su, kao i ja, mijesili svoja prva tijesta po 10 minuta. Nisam odustala, i tek danas, nakon nekoliko godina, zamijesim tijesto za čas.

Ovdje se kao podizač tijesta umjesto kvasca koristi prašak za pecivo. Kvasac se najčešće upotrebljava za dizanje tijesta, kako bi povećalo volumen, razvilo strukturu te stvorilo specifičan okus i miris tijesta. Kvasac također zahtijeva i svoje vrijeme na toplom kako bi se tijesto diglo, dok prašak za pecivo ne treba prethodno dizanje.

Dapače, što duže stoji umiješan u tijesto imat će manje djelovanje i neće podići smjesu. Nakon što ga umiješate s ostalim sastojcima potrebno ga je što prije staviti u pećnicu. Zato nam se ovdje, u ovom brzom receptu, prašak za pecivo odlično uklapa.

Nema velike razlike između dizanog i ovakvog tijesta. Kod dizanog tijesta ćete jedino teško postići hrskavost što neće biti slučaj kod tijesta s praškom za pecivo.

Tijesto samo trebate zamijesiti, nadjenuti omiljenim namirnicama, ispeći i - uživati.

Sastojci za 4 osobe:

ZA PIZZU

  • 350 g glatkog brašna
  • 2 dcl mlake vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žlice ulja
  • 2 prstohvata soli

Priprema

  1. Pećnicu upalite na 250 stupnjeva i ostavite da se grije.

    U veliku posudu za miješanje prvo stavite sve suhe sastojke, zatim dodajte mokre i zamijesite glatko tijesto.

    Tijesto razvaljajte u krug promjera 30 cm. Premjestite ga na masni papir za pečenje i stavite u tepsiju.

  2. Pripremite namirnice kojima ćete nadjenuti pizzu. Ja sam svoju nadjenula sa sjeckanim rajčicama, šunkom, kukuruzom, kiselim vrhnjem, naribanim tikvicama i gljivama. Dodala sam i svježu papriku, tvrdi sir te na kraju malo mozzarelle. Sve sam začinila sa soli, paprom i malo maslinovog ulja.

    Pecite pizzu u zagrijanoj pećnici 15 minuta.

15.10.2016
Uz svaki obrok

Sanja Mijac

>

Autorica bloga Domaćica koja voli domaću tradicionalnu kuhinju!

Sanja Mijac autorica je bloga Domaćica te kaže da u svojim ranim dvadesetima nije znala ni ispeći kruh.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype - UnexGrupa