JaStudiram
24.06.2015 Sanja Mijac Do 15 min. Glavno jelo Jednostavno

Brzo tijesto za pizzu bez kvasca

Domaća pizza uvijek je pun pogodak, a ako ste kratki s vremenom, evo kako da izradite tijesto bez dizanja za svega 10 minuta!

Priča

Ovo nije samo tijesto za pizzu bez kvasca, već i tijesto za pizzu koje se ne mora dizati. Vjerujem da mnogi od vas na samu pomisao pravljenja pizze odustaju zbog dugog vremena dizanja tijesta, ali kod ovog recepta to nije slučaj. Znači, ako vam se sada jede pizza, možete je imati na stolu za 30-ak minuta. Bez obzira jeste li u pauzi između predavanja ili vam je društvo svratilo do stana na druženje - domaća pizza u vašoj verziji može se pokazati kao pun pogodak!

Kada se sjetim svojih početaka daleko van doma te kupovnih tijesta iz pekare koje sam kupovala po 5 kn/kg, dođe mi osmijeh na lice. Tada sam mislila da se tijesto ne da zamijesiti bez kvasca, a dizanje kvasca u mlakom mlijeku zvučalo mi je kao znanstvena fantastika. Bili smo mladi i nakon srednje škole otišli smo u veliki grad. Doslovno smo znali pripremiti nekoliko jela, tijesto za pizzu nije bilo među tim jelima, a i pekare su u ponudi imale gotova tijesta.

Ovaj recept vam donosim jer vjerujem da među vama ima onih koji su, kao i ja, mijesili svoja prva tijesta po 10 minuta. Ja nisam odustala, i tek danas, nakon nekoliko godina, zamijesim tijesto za čas.

Ovdje se kao podizač tijesta umjesto kvasca koristi prašak za pecivo. Kvasac se najčešće upotrebljava za dizanje tijesta, kako bi ono povećalo volumen, razvilo strukturu te stvorilo specifičan okus i miris. Kvasac također zahtijeva i svoje vrijeme na toplom kako bi se tijesto diglo, dok prašak za pecivo ne treba prethodno dizanje, dapače, što duže stoji umiješan u tijesto ili npr. smjesu za biskvitni kolač, imat će manje djelovanje i neće podići smjesu. Nakon što ga umiješate s ostalim sastojcima potrebno ga je što prije staviti u pećnicu. Zato nam se ovdje, u ovom brzom receptu, prašak za pecivo odlično uklapa. Nema velike razlike između dizanog i ovakvog tijesta. Kod dizanog tijesta ćete jedino teško postići hrskavost, a kod tijesta s praškom za pecivo je lako moguće da će vam se rub pizze tijekom pečenja malo više zazlatiti.

Tijesto samo trebate zamijesiti, nadjenuti omiljenim namirnicama i ispeći. E da, i uživati.

Dobar tek!

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za pizzu
  • 350 g glatkog brašna
  • 2 dcl mlake vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žlice ulja (obično ili maslinovo)
  • 2 prstohvata soli

Način pripreme

Priprema pizze
  1. Pećnicu upalite na 250 stupnjeva i ostavite da se grije.
  2. U veliku posudu za miješanje prvo stavite sve suhe sastojke, zatim dodajte mokre i zamijesite glatko tijesto.
  3. Tijesto razvaljajte u krug promjera 30 cm. Premjestite ga na masni papir za pečenje, stavite u tepsiju i pripremite si namirnice kojima ćete nadjenuti pizzu. Ja sam svoju nadjenula sa sjeckanim rajčicama, šunkom, kukuruzom, kiselim vrhnjem, naribanim tikvicama i gljivama koje sam prethodno posolila i ostavila da malo odstoje kako bi pustile vodu i kako ne bi previše navlažile pizzu. Dodala sam i svježu papriku, tvrdi sir te na kraju malo mozzarelle. Sve sam začinila sa soli, paprom i malo maslinovog ulja.
  4. Pecite pizzu u zagrijanoj pećnici 15 minuta.
Preuzmi recept
Autor

Sanja Mijac

Sanja Mijac autorica je bloga Domaćica te kaže da u svojim ranim dvadesetima nije znala ni ispeći kruh. Malo pomalo, uz mamine savjete i sama je savladala i najzahtjevnije recepte, a domaća tradicionalna kuhinja jedna joj je od najdražih. Potražite inspiraciju u njenim receptima koji prizivaju starija vremena.

Povezani članci