JaStudiram
01.11.2015 Marcela Sambol Preko 1 sat Glavno jelo Srednje zahtjevno

Burek s lososom i porilukom

Kažu da je pravi burek samo onaj s mesom, no ovaj bi recept mogao to promijeniti. Ostavite meso, uzmite losose u ruke i bacite se na pripremu ovog ukusnog bureka!

Priča

Kad pomislimo na burek, obično nam prvo na pamet padne onaj dan kad smo jako zaposleni i ne stižemo ništa pa usput uzmemo burek u jednoj od mnogobrojnih pekara.

'Börek' u originalu potječe iz turske kuhinje, a naziv 'börek' se odnosi i na druga slična jela od tijesta. 'Bur' na turskom znači savijati pa je logično da je burek zapravo neka vrsta savijače. Po definiciji, burek je jelo od razvučenog tijesta koje je punjeno mljevenim mesom, lukom, sirom, zeljem ili špinatom.

Osim tradicionalnih punjenja, kreativne domaćice i kuhari s godinama su smislili razne varijante kao što je ovaj burek s lososom i porilukom koji ću vam sada predstaviti. Jednom sam u gostima jela nešto slično pa sam napravila ovo kada mi je od svečanog ručka ostalo malo lososa. Ako ste ljubitelj lososa i poriluka kao što sam ja, ovo će vas jelo zasigurno osvojiti. Važno je samo da ne koristite dimljeni losos jer bi njega bila šteta termički obrađivati.

Losos obiluje visokovrijednim bjelančevinama, B vitaminima i omega-3 masnim kiselinama pa o njegovoj kvaliteti nije potrebno puno govoriti. Možete ga kupiti smrznutog, kao što su Ledo fileti, ili svježeg. Ako niste ljubitelj lososa, možete probati i s nekom drugom ribom kao što su oslić ili bakalar.

Ovaj je burek jednostavan za pripremu. Spremite ga za ručak ili laganu večeru, a ako vam ostane, možete ga jesti i drugi dan.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za burek
  • 3 poriluka
  • 2 veće tikvice
  • 200 do 300 g lososa
  • 100 g feta sira
  • 3 velika jaja
  • 6 do 7 kora za savijače
  • 15 g parmezana
  • 1 limun
  • Sol
  • Papar
  • 1 žlica maslaca
  • Maslinovo ulje

Način pripreme

Priprema bureka
  1. Poriluk i tikvice grubo narežite pa ih ubacite u posudu za pirjanje s poklopcem. Dodajte im maslinovo ulje i, uz povremeno miješanje, pirjajte ih 15 minuta na laganoj vatri. Nakon 15 minuta maknite poklopac i nastavite pirjati poriluk i tikvice.
  2. Dok se poriluk i tikvice pirjaju, začinite losos i ispecite na tavi ili u pećnici na srednje jakoj vatri. Losos je dovoljno peći par minuta sa svake strane, a začinite ga s malo soli, papra i začinom po želji. Ja preferiram dalmatinsku ili mediteransku mješavinu koju možete kupiti u bilo kojem supermarketu. Kad je losos pečen, ostavite ga da se ohladi kako biste ga mogli izmrviti i odstraniti kosti.
  3. Nakon 30 minuta pirjanja, u mješavinu lososa i tikvica dodajte žlicu maslaca, dodatno začinite prema potrebi s malo soli i papra te ostavite da se ohladi.
  4. Pećnicu zagrijte na 200 °C, a u međuvremenu pripremite posudu promjera 30 centimetara. Posudu namastite te u nju u krug poslažite kore za savijaču tako da polovica viri van. Važno je da između kora stavite malo ulja kako ne bi bilo suho i kako bi se kore međusobno zalijepile. Viškove koji vire van ćete na kraju prebaciti preko smjese.
  5. Kad se smjesa poriluka i tikvica ohladi, dodajte u nju jaja i promiješajte, a zatim dodajte izmrvljeni losos, feta sir i limunovu koricu.
  6. Smjesu prvo stavite u posudu za pečenje preko raspoređenih kora, a nakon toga kore postupno savijajte prema unutra kako biste pokrili smjesu. Dok savijate kore, slobodno dodajte još malo ulja između njih.
  7. Nakon što ste savili sve kore i na taj način napravili poklopac za smjesu, dodatno nauljite površinu i posipajte parmezanom.
  8. Smjesu pecite 45 do 50 minuta na najnižoj polici u pećnici na 180°C.
  9. Nakon što je smjesa pečena i kada se površina zazlatila, pažljivo je izvadite iz posude i narežite na trokutiće.

    Savjet za serviranje: poslužite uz zelenu salatu ili bilo koju drugu salatu koju volite.
Preuzmi recept
Autor

Marcela Sambol

Još kao mala bila sam mamin vjerni pomagač u kuhinji, a prave kulinarske čarolije krenule su kada sam se preselila iz obiteljskog doma i kuhinja je postala samo moja. Neko vrijeme svoje sam gastronomske kreacije predstavljala samo svojim Facebook prijateljima, a na nagovor dečka i prijatelja pokrenula sam blog i odlučila svoje kulinarsko umijeće podijeliti s cijelim svijetom. :) Uz svo iskustvo, i dalje istražujem i učim tehnike i okuse, a mnogi samo kažu: 'Blago tvom dečku'. :)

Povezani članci