Burek s lososom i porilukom

  • Marcela Sambol
  • preko 1h
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

Burek s lososom i porilukom

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Kažu da je pravi burek samo onaj s mesom, no ovaj bi recept to vrlo lako mogao promijeniti.

Priča

Kad kažemo "burek", obično nam prvo na pamet padne onaj dan kad smo jako zaposleni i ne stižemo ništa pa usput kupimo burek u jednoj od brojnih pekarnica.

Börek u originalu potječe iz turske kuhinje, a naziv se odnosi i na druga slična jela od tijesta. Bur na turskom znači "savijati" pa je logično da je burek zapravo neka vrsta savijače. Po definiciji, burek je jelo od razvučenog tijesta koje je punjeno mljevenim mesom, lukom, sirom, zeljem ili špinatom.

Osim tradicionalnih punjenja, kreativne domaćice i kuhari s godinama su smislili razne varijante kao što je ovaj burek s lososom i porilukom koji ću vam predstaviti. Jednom sam u gostima jela nešto slično pa sam napravila ovo kada mi je od svečanog ručka ostalo malo lososa. Ako ste ljubitelj lososa i poriluka kao što sam ja, ovo će vas jelo zasigurno osvojiti.

Važno je samo da ne koristite dimljeni losos jer bi njega bila šteta termički obrađivati. Losos možete kupiti smrznutog ili svježeg. Ako niste ljubitelj lososa, možete probati i s nekom drugom ribom kao što su oslić ili bakalar.

Ovaj je burek jednostavan za pripremu. Spremite ga za ručak ili laganu večeru, a ako vam ostane, možete ga jesti i drugi dan.

Sastojci za 4 osobe:

ZA BUREK

  • 3 poriluka
  • 2 veće tikvice
  • 200-300 g lososa
  • 100 g feta sira
  • 3 velika jaja
  • 6-7 kora za savijače
  • 15 g parmezana
  • 1 limun
  • sol, papar
  • 1 žlica maslaca
  • maslinovo ulje

Priprema

  1. Poriluk i tikvice grubo narežite pa ih ubacite u posudu za pirjanje s poklopcem.

    Dodajte im maslinovo ulje i, uz povremeno miješanje, pirjajte ih 15 minuta na laganoj vatri. Maknite poklopac i pirjajte još 15 minuta.

  2. Začinite losos i ispecite ga na tavi ili u pećnici na srednje jakoj vatri. Losos je dovoljno peći par minuta sa svake strane, a začinite ga s malo soli, papra i začinom po želji.

    Kad je losos pečen, ostavite ga da se ohladi kako biste ga mogli usitniti i odstraniti kosti.

  3. Promiješajte pirjano povrće, dodajte mu žlicu maslaca, začinite prema potrebi s malo soli i papra te ostavite da se ohladi.

  4. Pećnicu zagrijte na 200°C i pripremite pekač promjera 30 centimetara. Posudu namastite pa u nju u krug posložite kore za savijaču tako da polovica viri van.

    Važno je da između kora stavite malo ulja kako ne bi bilo suho i kako bi se kore međusobno zalijepile. Viškove koji vire van ćete na kraju prebaciti preko nadjeva.

  5. Kad se nadjev ohladi, dodajte mu jaja i promiješajte, a zatim dodajte usitnjeni losos, feta sir i limunovu koricu.

    Nadjev prvo stavite u posudu za pečenje preko raspoređenih kora, a nakon toga kore postupno savijajte prema unutra kako biste pokrili smjesu. Dok savijate kore, slobodno dodajte još malo ulja između njih.

  6. Nakon što ste savili sve kore i na taj način napravili poklopac za nadjev, dodatno nauljite površinu i posipajte parmezanom.

    Burek pecite 45 do 50 minuta na najnižoj polici u pećnici na 180°C.

  7. Nakon što je burek pečen i kada se površina zazlatila, pažljivo ga izvadite iz posude i narežite na trokutiće.

    Savjet za serviranje: poslužite uz zelenu salatu ili bilo koju drugu salatu koju volite.

15.10.2016
Uz svaki obrok

Marcela Sambol

>

Uz svo iskustvo, i dalje istražujem i učim tehnike i okuse, a mnogi samo kažu: 'Blago tvom dečku'. :)

Još kao mala bila sam mamin vjerni pomagač u kuhinji, a prave kulinarske čarolije krenule su kada sam se preselila iz obiteljskog doma i kuhinja je postala samo moja.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype - UnexGrupa