Čokoladni tiramisu

  • Marko Josipović
  • preko 1h
  • Desert
  • Srednje zahtjevno

Čokoladni tiramisu

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Marko je tiramisu, popularni talijanski desert, prilagodio svom ukusu i dodao mu obilje čokolade koja se odlično sljubila s poznatim okusom kave i mascarpone kreme.

Priča

Nikad u slastičarnici nisam jeo tiramisu jer mi se okus gorke crne kave i kakaa, s često jakim okusom ruma, nije sviđao.

Često "švrljam" po YouTubeu i ostalim društvenim mrežama i tražim kulinarske ideje, a u toj potrazi sam naišao na razne recepte upravo za tiramisu. Recept sam prilagodio osobnom ukusu i onome što moja obitelj voli, a to je čokolada zbog čega sam alkohol gotovo u potpunosti izbacio.

Ovu slasticu zovem "čokoladni tiramisu" jer se među slojevima nalazi obilje naribane čokolade. Ali moj tajni sastojak nalazi se u kavi - doslovno. Nakon što skuham kavu, dodam joj par velikih žlica instant kakaa za dodatni čokoladni okus.

Povijest ovog deserta je vrlo komplicirana. Smatra se kako je tiramisu nastao 60-ih godina u talijanskoj regiji Veneto. Desert je navodno osmislio jedan slastičar uz pomoć svoje pomoćnice čije je djevojačko ime bilo Tiramisu. To je samo jedna od teorija nastanka ovog deserta.

Bilo kako bilo, tiramisu je danas s nama i odličan je ljetni desert. Ne peče se i ne kuha, treba vam samo mikser i vrijeme da se desert ohladi. Nadam se da će vam se svidjeti.

Sastojci za 6 osoba:

Za tiramisu

  • 4 jaja
  • 120 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 500 g mascarponea
  • 25-30 piškota
  • 350 ml kave
  • prstohvat soli
  • 150 g čokolade za kuhanje

Priprema

  1. Odvojite žumanjke i bjelanjke. U jednoj posudi bjelanjke istucite pjenjačom s par žlica šećera koje ste odvojili od 120 g šećera s liste sastojaka.

  2. U drugoj posudi zamutite žumanjke s ostatkom šećera i vanilin šećerom. Miksajte 5-6 minuta dok smjesa ne postane pjenasta.

    To će pomoći pri zamrzavanju deserta jer će sav taj zrak zaustaviti formiranje ledenih kristala i tiramisu će ostati kremast.

  3. U žumanjke dodajte mascarpone pa miksajte 1-2 minute. Zatim špatulom nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka kako bi krema bila što prozračnija. Stavite kremu u hladnjak. 

  4. Kalup za tiramisu obložite prozirnom folijom. Skuhajte i ohladite kavu pa ju ulijte u zdjelicu dovoljno veliku da možete umočiti piškote.

    Izvadite kremu iz hladnjaka pa trećinu kreme rasporedite na dno kalupa. Pospite s malo naribane čokolade za kuhanje.

  5. Piškote uronite u kavu svega 2-3 sekunde pa ih posložite na prvi sloj kreme. Preko njih stavite drugu trećinu kreme, pospite čokoladom.

    Ponovite postupak sa zadnjim slojem piškota i kreme. 

  6. Tiramisu stavite u zamrzivač na nekoliko sati. Smrznuti tiramisu uronite u vrelu vodu na desetak sekundi kako biste ga lakše izvadili iz kalupa i preokrenuli na pladanj.

    Desert stavite u hladnjak, nakon par sati ga narežite i poslužite

15.10.2016
Uz svaki obrok

Marko Josipović

>

16 godina, zaljubljenik u instagram i odličan mladi kuhar!

Naš najmlađi autor, 16 godina, zaljubljenik u instagram, bloger i odličan mladi kuhar.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype - UnexGrupa