JaStudiram
12.09.2016 Marko Josipović Preko 1 sat Desert Srednje zahtjevno

Čokoladni tiramisu

Čokoladni tiramisu dokaz je da se ne treba uvijek slijepo držati recepta. Isprobajte ovaj ljetni desert u ekstra čokoladnoj verziji, bez alkohola i kakaa.

Priča

Kad god bih išao u slastičarnicu nisam uzimao tiramisu jer mi se okus gorke crne kave i kakaa s ponekad jakim okusom ruma nije sviđao. Često švrljam po YouTubeu i ostalim društvenim mrežama i tražim ideje pa sam tako naišao na razne recepte upravo za tiramisu. Recept sam prilagodio sebi i svojoj obitelji. Mi obožavamo čokoladu pa sam kakao i alkohol skoro u potpunosti izbacio.

Ovaj recept zovem "čokoladni tiramisu" jer se slojevi sastoje od naribane čokolade. Međutim, moj "tajni" sastojak se nalazi u kavi. Nakon što skuham kavu, u nju dodam nekoliko velikih žlica Kraš ekspresa za još dodatni "hint" čokolade.

Malo sam istraživao povijest ovog deserta i vrlo je komplicirana. Smatra se da je desert nastao 60-ih godina u talijanskoj regiji Veneto. Desert je navodno osmislio jedan slastičar uz pomoć svoje pomoćnice čije je djevojačko ime bilo Tiramisu. To je samo jedna od teorija nastanka ovog deserta. Bilo kako bilo, tiramisu je danas s nama i odličan je ljetni desert! Ne peče se i ne kuha, treba vam samo mikser i vrijeme da se desert ohladi. Nadam se da će vam se svidjeti!

Galerija

Sastojci za šest osoba

Za tiramisu
  • 4 jaja (bjelanjci i žumanjci odvojeni)
  • 120 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 500 g mascarponea
  • 25-30 piškota
  • 350 ml ohlađene kave (u nju možete dodati malo ruma ili Marsala vina ili Kraš ekspresa)
  • Prstohvat soli
  • 150 g naribane čokolade za kuhanje

Način pripreme

Priprema tiramisu kolača
  1. Preporučam da prvo izmutite bjelanjke jer oni moraju biti istučeni u čistoj zdjeli sa čistom pjenjačom. Ja volim izdvojiti nekoliko žlica iz 120 g šećera i dodati u bjelanjke jer dok se šećer polako otapa u bjelanjcima, pomaže zadržati mjehuriće zraka koji formiraju snijeg. 
  2. Istom pjenjačom/mikserom možete miksati i žumanjke. U žumanjke dodajte ostatak šećera i vanilin šećer. Miksajte to dobrih 5-6 minuta dok ne bude svijetlo i pjenasto. To će pomoći pri zamrzavanju deserta jer sav taj zrak će zaustaviti formiranje ledenih kristala i tiramisu će ostati kremast. 
  3. U pjenaste žumanjke sada možete dodati i mascarpone. Miksajte to minutu-dvije dok se ne poveže. Sada špatulom (ili nekom velikom metalnom žlicom) lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka u mješavinu mascarponea i žumanjaka kako bi smjesa bila što prozračnija. Kada ste gotovi sa smjesom, stavite je u hladnjak dok pripremate piškote i kalup. 
  4. Duguljasti kalup za kruh (ili bilo koji kalup koji imate) obložite samoljepljivom folijom. Hladnu kavu ulijte u neku zdjelicu koja je dovoljno široka za piškote, ali i dovoljno duboka kako biste mogli uroniti cijelu piškotu. Izvadite kremu iz hladnjaka i dodajte trećinu na dno kalupa. Pospite s malo naribane čokolade (ovdje čak znam posipati i kakaa u prahu zbog malo dubljeg čokoladnog okusa). 
  5. Piškote uranjajte u kavu jednu po jednu te svaku držite u kavi 2-3 sekunde, jer će se inače piškota previše namočiti. Prvi sloj piškota posložite na prvi sloj kreme. Na piškote zatim opet stavite drugu trećinu kreme i pospite čokoladom. Ponovite to još jednom, ali imajte na umu da završite sa slojem piškota jer će to zapravo biti dno tiramisua kada ga preokrenete iz kalupa
  6. Tiramisu sad stavite u zamrzivač na nekoliko sati. Smrznuti tiramisu uronite u vruću vodu na desetak sekundi kako bi ga lakše izvadili iz kalupa te ga preokrenite na pladanj i stavite u hladnjak (ne zamrzivač). Tamo će se polako odmrznuti, doći će na malo višu temperaturu i za par sati bit će odličan za jesti. Narežite na kriške i poslužite! 
Preuzmi recept
Autor

Marko Josipović

Naš najmlađi autor, 16 godina, zaljubljenik u instagram, bloger i odličan mladi kuhar.

Povezani članci