JaStudiram
11.08.2016 Šime Sušić Preko 1 sat Desert Jednostavno

Cream cheese brownie sa sladoledom od vanilije

Brownie i sladoled ultimativna su kombinacija, a u rukama Šime Sušića postaju toplo-hladni desert kojem nijedan sladokusac neće moći odoljeti.

Priča

Ja spadam u skupinu ljudi koja će se navući na neku novu slasticu (čitaj: pokušat će je sami pripremiti) tek kada je probaju i nisam baš od onih koji će sami isprobavati nove vrste kolača. Izrada slastica je dosta striktna i određena receptom, što je odlično za one koji ga se slijepo drže, no ja se kod kuhanja ipak volim prepustiti osjećaju i vlastitom raspoloženju te raditi s onim što pronađem u kuhinji. Volim jednostavne i ne pretjerano kremaste kolače i držim se one: “manje je više”!

Ovaj je desert jedna od onih odličnih toplo-hladnih kombinacija za ljeto. Uvijek dočeka kada posjetim svoje roditelje, a onaj osjećaj kada uđem u kuhinju i osjetim njegov miris odmah me vrati u ranu mladost. Rekao bih da je ovaj kolač obilježio moju obitelj, dida ga je volio, tata ga voli, volim ga ja, a voli ga i mala nećakinja kojoj se uvijek smijemo jer bi sve napravila samo za još jednu porciju.

Ako ste već pripremali klasičan brownie kolač, ovaj ćete desert napraviti bez ikakvih problema. Jedina je razlika što se ovom brownieju, osim standardne smjese od čokolade, dodaje i smjesa od sira, a sam se kolač na kraju ukrasi čokoladnom kremom. Ovaj je recept toliko jednostavan da u izradu možete uključiti i djecu, naravno, uz pomoć i instrukcije odrasle osobe.

Ukratko, ovo je desert koji se brzo sprema, a još je brže gotov (pojede se u trenu). Ja ga serviram s kuglicom omiljenog sladoleda od vanilije, no ne morate se zaustaviti na sladoledu. Možete složiti umak od ukuhanih borovnica ili malina, a možete ići i na malo egzotičniju verziju te napraviti žele od mente ili crumble mrvice od pistacija. Pregršt je mogućnosti i što god dodali kolaču, nećete pogriješiti.

Galerija

Sastojci za šest osoba

Za smjesu od čokolade
  • 125 g maslaca
  • 125 g čokolade (60 % kakaa i više)
  • 100 g šećera
  • 70 g brašna (mix oštrog i glatkog)
  • 2 jaja
  • Prstohvat soli
Za smjesu od sira
  • 250 g sirnog namaza
  • 50 g šećera
  • 1 paketić vanilije bourbon
  • 1 jaje

Način pripreme

Priprema smjese od čokolade
  1. Na pari rastopite čokoladu i maslac. Maknite s vatre te u smjesu dobro umiješajte šećer.
  2. Konstantno miješajući dodajte jaje po jaje. Na kraju dodajte brašno i sol i miješajte dok smjesa ne postane glatka i sjajna, tj. dok se smjesa ne počne odvajati od posude (otprilike dvije minute).
Priprema smjese od sira
  1. Mikserom izmiksajte sir dok ne postane gladak. Dodajte šećer, vaniliju i jaje te nastavite miksati dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
  2. Okrugli kalup obložite papirom za pečenje. U kalup prvo ulijte većinu čokoladne smjese, a na nju pažljivo žlicom stavite kremu od sira. Nakon što ste kremu od sira ravnomjerno rasporedili u kalup, ostatkom čokoladne kreme prošarajte kolač da dobijete fora crno-bijeli efekt. :) Kolač pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 160 stupnjeva 30 minuta. Uz ovaj kolač odlično odgovara sladoled od vanilije.
Preuzmi recept
Autor

Šime Sušić

Pobjednik prvog izdanja kulinarskog showa MasterChef kojem već i gospođe na placu mailom dojavljuju kada je stigla svježa riba. Preferira svježe i domaće sastojke te je dovoljno hrabar da se upusti u pripremu kreativnih jela koja ne moraju nužno biti i komplicirana. Prava specijalnost su mu riblja jela, a tijekom jesenskih dana možete ga pronaći u šumama u okolici Zagreba kako bere gljive, kestene i ostale plodove.

Povezani članci