JaStudiram
01.02.2016 Barbara Črgar Preko 1 sat Međujelo Jednostavno

Finger food - pileće trakice u umaku od meda i senfa

Ako gosti već čekaju ispred vrata, a vi još niste pripremili nešto za jelo, isprobajte finger food i uz Barbaru Črgar napravite pileće trakice u umaku od senfa i meda.

Priča

Pitanje koje si svaka domaćica postavlja kada ugošćuje prijatelje u svom domu je - što pripremiti na brzinu? Rekla bih da je desert prilično jednostavno odabrati, no slana jela traže više kreativnosti, pogotovo kada je u pitanju veći broj gostiju. Idealna opcija je finger food, odnosno hrana koja se jede prstima, ‘s nogu’ i na brzinu te bez tanjura, žlica i vilica.

Finger food je moj omiljeni način pripreme jela. Osim što vam dopušta da budete kreativni i pripremite jelo na drugačiji način, u pripremi se često koriste jednostavni sastojci i jela su brzo gotova. Tako je proslava Nove godine u mom domu bila koncentrirana oko stola na kojem se našlo pregršt finger fooda, od pogačica sa sirom i kanapea s gorgonzolom i medom do pilećih trakica u umaku od meda i senfa. Gosti su uživali u pripremljenoj hrani, a najviše su im se svidjele pileće trakice. Iako biste pomislili da se ovo jelo priprema prženjem u dubokom ulju, zapravo se radi o pripremi na zdraviji način - pečenjem u pećnici. Piletina pečena na ovaj način zlatne je boje, hrskava i lagana, a poslužuje se topla i uz umak od senfa i meda. Osim ovog umaka, možete pripremiti domaći tartar umak ili umak s rajčicama, prema vlastitom ukusu i željama.

Ovakav drugačiji način serviranja, konzumiranja i same pripreme hrane razveselit će goste, a vama omogućiti da pokažete svu svoju kreativnost.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za piletinu
  • 200 g pilećih prsa
  • 100 g krušnih mrvica
  • 1 do 2 jaja
  • Sol
  • Papar
  • Maslinovo ulje
  • Aceto balsamico
Za umak
  • 5 žlica grčkog jogurta
  • 1 žlica meda
  • 1 žličica senfa
  • Sol
  • Papar

Način pripreme

Priprema pilećih trakica
  1. Pileća prsa izrežite na tanke trakice i stavite u zdjelu.
  2. Dodajte sol, papar, maslinovo ulje i žličicu aceta balsamica. Sve dobro promiješajte i ostavite u hladnjaku da se marinira preko noći ili minimalno 3 sata.
  3. U zdjelici pripremite mješavinu jaja i krušnih mrvica te uvaljajte pileće trakice
  4. Poslažite ih u kalup u koji ste prethodno stavili papir za pečenje i pecite petnaestak minuta na 200°C.
  5. Važno je jednom ili dva puta preokrenuti pileće trakice kako bi se ravnomjerno ispekle.

    Kako biste pripremili umak,  pomiješajte sve sastojke i prema želji dodajte malo soli i papra.
Preuzmi recept
Autor

Barbara Črgar

Dinamičnost i stalno kretanje prema naprijed je ono što ju pokreće, a dinamike ne nedostaje u blogging svijetu. Kaže da kada imate blog vi ste pisac, urednik, fotograf, marketing menadžer i kuhar i to je ono što ju oduševljava, razvijanje svojih sposobnosti do maksimuma. Rado primjenjuje ideje i savjete iz raznih izvora jer smatra da na taj način najviše uči i nadograđuje svoje znanje i vještine u kuhanju. Zato kuha, jede i putuje!

Povezani članci