Hamburger od puretine s mediteranskim 'štihom'

  • Nikolina Dianežević
  • preko 1h
  • Glavno jelo
  • Srednje zahtjevno

Hamburger od puretine s mediteranskim 'štihom'

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Hamburgeri su velike fast food zvijezde, ali ako ih pripremate kod kuće od odabranih namirnica, vrlo lako mogu postati pravi specijaliteti.

Priča

Moj dragi je veliki ljubitelj fast fooda. Nedavno je neočekivano završio u bolnici na malo težoj operaciji zbog čega nije ništa jeo gotovo tri dana. Logično, jedva je čekao da izađe i da mu spremim nešto fino!

Htjela sam mu spremiti nešto što jako voli, a da nije preteško. Stoga sam se odlučila za pureći hamburger s malim twistom. Iskombinirala sam burger od nemasnog purećeg mesa s pesto alla genovese umakom te sušenim rajčicama i zelenim lisnatim salatama.

Koliko mu se svidio hamburger? Pojeo je dva komada i pitao imam li sastojaka za još jedan!

Hamburger od puretine s mediteranskim 'štihom'

Sastojci za 4 hamburgera:

Za 4 pljeskavice

  • 500 g mljevene puretine
  • 2 češnja češnjaka
  • 3-4 mlada luka
  • 2 žlice pesto alla genovese umaka
  • 1 žumanjak
  • sol, papar

Za 4 hamburgera

  • 4 peciva za hamburger
  • 4 žlice majoneze s mediteranskim začinima
  • 40 g zelene lisnate salate (rikula, baby špinat, zelena salata)
  • 50 g sušenih rajčica u ulju
  • 2 mozzarelle

Za pečeni batat

  • 750 g batata
  • sol, papar
  • maslinovo ulje

Priprema

  1. Dragom sam ovaj put prepustila sitno sjeckanje luka i češnjaka.

    Potrajalo je nekih pola sata, ali se isplatilo jer ih je, unatoč činjenici da je to radio sporo, narezao na vrlo precizne komadiće.

  2. Za to vrijeme sam pripremila batat za pečenje kojeg ćemo poslužiti kao prilog uz naše hamburgere. Pećnicu sam uključila na 200°C.

    Batat sam temeljito oprala pa ga prerezala okomito po kraćoj strani. Nakon toga, svaku polovicu sam prerezala na osmine.

  3. Sve sam posložila u vatrostalnu posudu i zalila s malo maslinovog ulja, začinila batat solju i paprom, sve dobro pomiješala i ubacila u zagrijanu pećnicu na 40-ak minuta.

  4. U velikoj posudi smo pomiješali mljevenu puretinu, sjeckani češnjak, mladi luk, pesto, žumanjak, sol i papar.

    Sve smo dobro pomiješali da se sastojci prožmu.

  5. Od dobivene smjese potrebno je oblikovati 4 deblje pljeskavice te ih lagano spljoštiti rukom i ohladiti ih sat vremena u hladnjaku.

  6. Nakon što smo se odmorili i mi i pljeskavice, zagrijala sam ulje u tavi i pržila burgere s obje strane, oko 10-13 minuta, dok nisu dobili zlatnožutu koricu.

    Pripazila sam da ne zagore i lagano ih pritiskala špatulom kako bi se ravnomjerno ispekli.

  7. Slijedi slaganje hamburgera. Pecivo za hamburger sam prepolovila, tostirala kratko na masnoći na kojoj se peklo meso te premazala majonezom koju najviše volim

    Nama je osobito pasala ona s mediteranskim začinima, budući da cijeli burger ima taj neki talijansko-mediteranski štih.

  8. U pecivo smo obilno stavili opranu i osušenu salatu, a na salatu polovice sušenih rajčica iz ulja.

    Na sve se pažljivo slažu pureći burgeri i par šnita narezane mozzerelle pa se sve lagano pritisne gornjim dijelom peciva. 

  9. Preporučamo svima da posluže burgere uz pečeni batat i uz zdjelu preostale salate od rikule i špinata.

Uz svaki obrok

Nikolina Dianežević

Osim slastica, voli pripremati brze i ukusne obroke!

Slastičarka, kuharica, prvostupnica gastronomije i restoraterstva i finalistica showa "Tri, dva, jedan- peci!", simpatična Nikolina već se od 10.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype Digital Agency