Hot dog iz pećnice u kućnoj verziji

  • Marcela Sambol
  • do 30 min.
  • Međujelo
  • Jednostavno

Hot dog iz pećnice u kućnoj verziji

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Hot dog ne mora biti samo hrenovka u pecivu. Uz malo mozzarelle i hrskave slanine, pretvorite ga u brzo gotovu deliciju, odličnu uz gledanje neke dobre utakmice.

Priča

Jednostavna i brza jela s vremenom su se pretvorila u veliki tabu zvan fast food, ali budimo realni, svi volimo ponekad uprljati ruke dok "tamanimo" hamburger, hot dog ili kebab.

Moj dragi, kao veliki nogometni fan, često voli uz utakmicu "uprljati ruke" zbog čega kuhinju nerijetko pretvaram u kućnu verziju fast food restorana.

Hot dog ne mora uvijek biti samo hrenovka u pecivu. Svima već dobro znani fast food zalogaj za čas se može pretvoriti u pravu deliciju koja je brzo gotova i izmamit će osmijehe i oblizivanje gladnih ukućana, prijatelja ili navijača.

Prije recepta, riječ-dvije o hrenovkama i kako je nastao hot dog. Zanimljivo je kako hrenovke nisu izmišljotina modernog čovjeka. U Njemačkoj su se popularne Frankfurter kobasice služile još u 13. stoljeću i to na događanjima kao što je carska krunidba.

U 19. stoljeću hrenovke su doputovale u SAD zajedno s imigrantima iz Njemačke koji su ih ubrzo zatim počeli prodavati zamotane u pecivo na ulicama New Yorka. U početku su ih zvali red hot jer su ih vruće vadili iz ključale vode u kojoj su se kuhale.

Kako su se kobasice prodavale na ulicama, često prije popularnih bejzbol utakmica, jedan je kreativni sportski novinar nacrtao šaljivi crtež red hot hrenovki u obliku lajućih pasa. U originalu su ih Nijemci i nazivali Dachshund (jazavčar) zbog njihovog izduženog oblika i smeđe boje. Kako novinar nije poznavao njemački jezik, a nesiguran kako točno napisati Dachshund, nazvao ih je kratko i jasno - Hot Dogs. Ostalo je povijest.

Kako god ih zvali, znamo svi o čemu je riječ. Jednadžba je jednostavna: pecivo + hrenovka + umak.

Ipak, zašto ne bismo malo osvježili ovo jednostavno jelo, pa obukli hrenovku u slaninu, dodali malo sira, malo umaka i tostirali pecivo? Dajte si oduška pa se igrajte s raznim umacima i dodacima. Svakako zasučite rukave prije nego krenete jesti.

Sastojci za 4 osobe:

ZA 4 HOT DOGA

  • 4 hrenovke
  • 100 g tanko narezane slanine
  • mozzarella
  • 4 peciva
  • senf
  • kečap
  • prženi luk (opcionalno)
  • Umaci i dodaci po želji

Priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 200°C.

    Sirove hrenovke zarežite po dužini i umetnite mozzarellu. Ja sam koristila kuglice koje sam prepolovila i umetnula u hrenovku.

  2. Tanko narezanom slaninom omotajte hrenovku. Trebat će vam 3 ili 4 šnite. Kada ste hrenovke omotali slaninom, posložite ih na papir za pečenje.

    Pecite ih u pećnici 15 do 20 minuta, dok slanina ne postane hrskava.

  3. Peciva zarežite i tostirajte s vanjske strane na grill tavi ili u tosteru.

    Rastvorite peciva i namažite ih umacima po želji. Ja sam ih namazala senfom i posipala prženim lukom. Prženi luk možete kupiti u svim boljim supermarketima.

  4. U pecivo stavite pečene hrenovke i prelijte kečapom (ili drugim umacima po želji).

    Obavezno jedite dok je još toplo, sir se razvlači, a slanina hrska pod zubima.

15.10.2016
Uz svaki obrok

Marcela Sambol

>

Uz svo iskustvo, i dalje istražujem i učim tehnike i okuse, a mnogi samo kažu: 'Blago tvom dečku'. :)

Još kao mala bila sam mamin vjerni pomagač u kuhinji, a prave kulinarske čarolije krenule su kada sam se preselila iz obiteljskog doma i kuhinja je postala samo moja.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype - UnexGrupa