JaStudiram
04.01.2016 Marcela Sambol Do 30 min. Međujelo Jednostavno

Hot dog iz pećnice u kućnoj verziji

Hot dog ne mora biti samo hrenovka u pecivu. Uz malo mozzarelle i hrskave slanine, pretvorite ga u brzo gotovu deliciju, odličnu uz gledanje neke dobre utakmice.

Priča

Jednostavna i brza jela s vremenom su se pretvorila u veliki tabu zvan fast food, ali budimo realni, svi volimo ponekad uprljati ruke umacima dok tamanimo hamburger, hot dog, kebab i slično.

Moj dragi, kao veliki nogometni fan, često voli uz utakmicu 'uprljati ruke', pa zato kuhinju nerijetko pretvaram u kućnu verziju fast food restorana.

Hot dog ne mora uvijek biti samo dosadna hrenovka u pecivu. Svima već dobro znani fast food zalogaj za čas se može pretvoriti u pravu deliciju koja je brzo gotova i izmamit će osmijehe i oblizivanje gladnih ukućana, prijatelja ili navijača.

Prije recepta, riječ-dvije o hrenovkama i kako je nastao hot dog. Zanimljivo je kako hrenovke nisu izmišljotina modernog čovjeka. U Njemačkoj su se popularne 'Frankfurter' kobase služile još u 13. stoljeću i to na događanjima kao što je carska krunidba. U 19. stoljeću hrenovke su doputovale u SAD zajedno s imigrantima iz Njemačke koji su ih ubrzo zatim počeli prodavati zamotane u pecivo na ulicama New Yorka. U početku su ih zvali 'red hot' jer su ih vruće vadili iz ključale vode u kojoj su se kobasice kuhale. Kako su se kobasice prodavale na ulicama, često prije popularnih baseball utakmica, jedan je kreativni sportski novinar nacrtao šaljivi crtež 'red hot' hrenovki u obliku lajućih pasa. U originalu su ih Nijemci i nazivali 'Dachshund' (jazavčar) zbog njihovog izduženog oblika i smeđe boje. Kako nije poznavao njemački jezik, a nesiguran kako točno napisati 'Dachshund', nazvao ih je kratko i jasno - 'Hot Dogs'… Sve ostalo neka ostane u prošlosti.

'Hot dog', 'Red dog', 'Dachshund', kako god ih zvali, znamo svi o čemu je riječ.

Jednadžba je jednostavna: Pecivo + hrenovka + umak = fast food.

Ipak, zašto ne bismo malo osvježili ovo jednostavno jelo, pa obukli hrenovku u slaninu, dodali malo sira, malo umaka i tostirali pecivo? Dajte si oduška pa se igrajte s raznim umacima i dodacima… I zasučite rukave prije nego krenete klopati. Često su naše oči gladnije od nas samih, ali hot dog možete i podgrijati naknadno. Ovakav aromatični hot dog najbolje se slaže uz neku dobru utakmicu i Jamnicu.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za 4 hot doga
 • 4 hrenovke
 • 100 g tanko narezane slanine
 • Mozzarella
 • 4 peciva
 • Senf
 • Kečap
 • Prženi luk (opcionalno)
 • Ostali umaci i dodaci po želji

Način pripreme

Priprema hot doga
 1. Pećnicu zagrijte na 200°C. Sirove hrenovke zarežite po dužini i umetnite mozzarellu – ja sam koristila kuglice koje sam prepolovila i umetala u hrenovku.
 2. Zatim, tanko narezanom slaninom omotajte hrenovku. Trebat će vam 3 ili 4 šnitice. Kada ste hrenovke 'obukli' u slaninu, poslažite ih na masni papir.
 3. Pecite ih u pećnici 15 do 20 minuta, dok se slanina ne zahrska. U međuvremenu, peciva zarežite i tostirajte s vanjske strane na grill tavi ili u tosteru (opcionalno).
 4. Rastvorite peciva i namažite ih umacima po želji. Ja sam ih namazala senfom i posipala prženim lukom. Prženi luk možete kupiti u svim boljim super marketima.
 5. Zatim u pecivo stavite gotove hrenovke i prelijte kečapom (ili drugim umacima po želji). Obavezno jedite dok je još toplo, sir se razvlači, a slanina hrska pod zubima.
Preuzmi recept
Autor

Marcela Sambol

Još kao mala bila sam mamin vjerni pomagač u kuhinji, a prave kulinarske čarolije krenule su kada sam se preselila iz obiteljskog doma i kuhinja je postala samo moja. Neko vrijeme svoje sam gastronomske kreacije predstavljala samo svojim Facebook prijateljima, a na nagovor dečka i prijatelja pokrenula sam blog i odlučila svoje kulinarsko umijeće podijeliti s cijelim svijetom. :) Uz svo iskustvo, i dalje istražujem i učim tehnike i okuse, a mnogi samo kažu: 'Blago tvom dečku'. :)

Povezani članci