JaStudiram
13.11.2015 Barbara Črgar Do 30 min. PredjeloGlavno jeloDesert Jednostavno

JaKuham ručak u 30 minuta

Priprema ručka ne mora biti duga i komplicirana. Uz recepte Barbare Črgar napravite kompletan ručak u samo pola sata!

Priča

Na ovogodišnjem Tjednu dobre hrane, uz vrhunsko društvo poznatih chefova i vlasnika odličnih restorana, sudjelovala je i moja malenkost s radionicom ‘Ručak za 30 minuta’. Iako često pripremam jednostavna i brza jela, za potrebe radionice sam kuhanje ručka podigla na novu razinu i okušala se u pripremi čak tri jela u 30 minuta. Glavna nit vodilja u odabiru namirnica i same pripreme bila je jednostavnost i odličan okus, tako da i posjetioci Tjedna dobre hrane požele pripremiti isti ili sličan ručak za svoje najbliže.

Predjelo kojim sam odlučila otvoriti apetit bio je ABC sirni namaz uz malo crvene paprike i svježeg vlasca na slanim krekerima. Osim efektnog izgleda i jednostavne pripreme, ovo predjelo vam omogućuje da u pripremu uključite djecu ili goste te se svi dobro zabavite.

Za glavno jelo sam odlučila spojiti obične namirnice u nešto neobičniju kombinaciju. Tako sam pripremila piletinu u umaku od naranče s palentom, koju sam obogatila lanenim sjemenkama. Osim što daju zanimljiv izgled palenti, lanene sjemenke poznate su kao supernamirnica. Kombinacija žute palente i narančastog umaka izgleda vrlo privlačno, a osvježavajući okus naranče podiže cijelo jelo na novu razinu.

Šlag na kraju ručka bio je desert – cheesecake u čaši. Zanimljivo je da jedan od najpopularnijih deserta, za koji mnogi pretpostavljaju da ima svoje korijene u New Yorku, zapravo datira iz antičke Grčke. Danas postoji mnogo varijacija ove slastice, pa sam ja odlučila pripremiti cheesecake u čaši bez pečenja i s preljevom od višanja. Ne moram ni napomenuti da je desert nestao u 30 sekundi!

Galerija

Sastojci za šest osoba

Za slane krekere s ABC sirom
  • 200 g ABC sira
  • 1 do 2 žličice crvene paprike
  • 4 žličice nasjeckanog svježeg vlasca
  • 150 g slanih krekera
Za piletinu u umaku od naranče s palentom
  • 600 g pilećih prsa
  • 2 naranče
  • 1 žlica meda
  • Sol
  • Papar
  • 150 g palente
  • 2 žlice lanenih sjemenki
  • 50 g maslaca
Za cheesecake u čaši
  • 100 g ABC sira
  • 3 žlice šećera u prahu
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 1 do 2 žličice limunova soka
  • 100 g višanja
  • 100 ml vode
  • 5 žlica šećera
  • 2 žlice škrobnog brašna
  • 150 g petit keksa
  • 50 g maslaca

Način pripreme

Priprema slanih krekera s ABC sirom
  1. U zdjelu stavite ABC sir i crvenu papriku te promiješajte žlicom. Po želji možete dodati više ili manje crvene paprike.
  2. Nasjeckajte svježi vlasac.
  3. Smjesom sira i crvene paprike napunite jednokratnu vrećicu za ukrašavanje.
  4. Krekere rasporedite po pladnju i pomoću vrećice za ukrašavanje nanesite namaz na krekere.
  5. Zalogajčiće lagano posipajte svježim vlascem i ponudite gostima.
Priprema piletine u umaku od naranče s palentom
  1. U 1,5 litru vode dodajte maslac i sol te je zagrijte do vrenja. Lagano dodajte palentu neprestano je miješajući pjenjačom, kako se ne bi stvorile grudice.
  2. Palentu kuhajte 2 do 3 minute, a zatim je maknite s vatre, dodajte sjemenke lana i promiješajte.
  3. Pripremite četvrtasti kalup i obložite ga prozirnom folijom. Smjesu palente i lanenih sjemenki prebacite u kalup i lagano pomoću žlice poravnajte rubove. Ostavite da se hladi.
  4. Stavite maslac u tavu i otopite ga na laganoj vatri. Dodajte pileća prsa koja ste prethodno narezali na kockice veličine 2,5x2,5 cm.
  5. Piletinu pecite 7 do 8 minuta, sve dok ne poprimi zlatnu boju.
  6. Dok se piletina peče, u zdjelicu iscijedite 2 naranče i dodajte žlicu meda.
  7. Pečenu piletinu posolite i popaprite pa izvadite iz tave. U tu istu tavu ulijte narančin sok i med. Pustite da se umak reducira, a zatim vratite piletinu u umak i maknite s vatre.
Priprema cheesecakea u čaši
  1. Petit kekse izmrvite pomoću blendera i dodajte im otopljeni maslac pa sve zajedno pomiješajte.
  2. U drugu zdjelu dodajte slatko vrhnje i miksajte tri minute, zatim dodajte ABC sir, šećer u prahu i limunov sok. Miksajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
  3. Višnje, šećer i vodu stavite u lončić te lagano zagrijavajte na vatri. Kada smjesa zavrije, dodajte dvije žlice škrobnog brašna i promiješajte pjenjačom kako ne bi nastale grudice. Škrobno brašno dodajte ovisno o tome koliko želite da vam preljev bude gust. Preljev ostavite da se lagano hladi.
  4. U čaše (ovim redoslijedom) stavite izmrvljene kekse, kremu od sira (koju za efektniji izgled možete dodati i pomoću vrećice za ukrašavanje) i preljev od višanja.
  5. Pripremljeni desert možete odmah konzumirati.
Preuzmi recept
Autor

Barbara Črgar

Dinamičnost i stalno kretanje prema naprijed je ono što ju pokreće, a dinamike ne nedostaje u blogging svijetu. Kaže da kada imate blog vi ste pisac, urednik, fotograf, marketing menadžer i kuhar i to je ono što ju oduševljava, razvijanje svojih sposobnosti do maksimuma. Rado primjenjuje ideje i savjete iz raznih izvora jer smatra da na taj način najviše uči i nadograđuje svoje znanje i vještine u kuhanju. Zato kuha, jede i putuje!

Povezani članci