JaStudiram
17.07.2015 Marcela Sambol Do 60 min. Glavno jelo Jednostavno

Mahune i krumpiri iz pećnice s umakom od grčkog jogurta

Mahune mnogima nisu na popisu najdražih jela, no ova zdrava i ukusna varijanta promijenit će mišljenje i njihovih najvećih protivnika.

Priča

Mahune!

Ma koliko vas je vas sada okrenulo očima i pomislilo 'Samo ne mahune!'

Ipak, jedna sam od onih koji ipak vole mahune. Volim ih u varivu i volim ih na salatu, ali htjela sam probati nešto novo. Kupila sam mahune na akciji u jednom od velikih supermarketa i stalno sam se spoticala o njih u frižideru. Jedno sam jutro na putu do posla svratila do Trešnjevačkog placa i kupila mladi luk i krumpir.
Na internetu sam tražila inspiraciju za novi način pripreme mahuna i naišla na par recepata za mahune iz pećnice. Nije dugo trebalo da zbrojim dva i dva, zapravo krumpire i mahune te da si od tih sastojaka pripremim finu večeru.

Dok je pećnica radila, spomenula sam prijateljici što imam za večeru, a ona sva u šoku: 'Nema mesa??’. Malo sam zastala i mislim si, 'Nema mesa, nema mesa...', pa kažem 'Nema mesa, šta će mi meso?'
Dva dana kasnije, moja večera je postala prilog uz nedjeljni ručak i bilo je jako fino, čak i onima koji okreću očima na spomen mahuna.

Ako i vama nedostaje meso, zgrabite malo šunke ili pršuta i upotpunite ovu divnu kombinaciju povrća. Ukoliko i inače ne jedete meso, sigurna sam da ćete obožavati ovo super brzo i fino jelo. Super je i to što će početnici u kuhinji zadiviti ovim jelom jer je jednostavno za pripremu, a više je nego ukusno. Ja sam birala svoje najdraže začine, ali kombinacije začina su šarolike.

I za kraj, ono što će možda neke zbuniti je češnjak u prahu. Obožavam okus češnjaka u jelima, ali mi svježi češnjak jako teško pada na želudac pa koristim začin u prahu koji daje okus, a ne smeta želucu.

Galerija

Sastojci za dvije osobe

Za mahune i krumpir
  • 5-6 manjih krumpira
  • 250 g mahuna
  • 2-3 mlada luka
  • Grčki jogurt
  • Parmezan
  • Maslinovo ulje
  • Vegeta
  • Mješavina talijanskih začina
  • Češnjak u prahu
  • Chilli prah
  • Sol
  • Papar
  • Limun

Način pripreme

Priprema mahuna i krumpira
  1. Pećnicu uključite na 200°C i pustite da se zagrije. Krumpir, mahune i mladi luk operite prije pripreme. S obzirom na to da krumpiru treba najduže, pripremu počinjemo s njim. Krumpir ogulite, a ako se radi o mladom krumpiru slobodno ostavite koru, no prethodno je malo izribajte spužvicom.
  2. Na protvan za pečenje stavite papir za pečenje, a krumpir narežite na 4 dijela. Stavite krumpir u zdjelu ili plastičnu posudu i začinite prstohvatom soli, prstohvatom papra, 1 žličicom vegete, malo chilli praha i mješavinom talijanskih začina. Zatim dodajte oko 3 žlice maslinovog ulja i dobro promiješajte i protresite krumpir kako bi svaka kockica bila prekrivena začinima i maslinovim uljem.
  3. Krumpir zatim rasporedite na papir za pečenje tako da sav krumpir bude u jednom sloju kako bi se ravnomjerno pekao. Moj je prijedlog da krumpir rasporedite na jednu stranu protvana kako bi na drugi dio mogli kasnije staviti mahune. Krumpir stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite oko 30 minuta, a u međuvremenu pripremite mahune.
  4. Odrežite vrhove i narežite mahune na manje dijelove (trećine ili četvrtine). Stavite mahune u posudu u kojoj je bio krumpir, promiješajte s ostatkom začina i ulja (dodajte po potrebi još ulja) i naribajte šaku parmezana.
  5. Nakon što se krumpir pekao oko 30 minuta, izvadite protvan i na drugu polovicu rasporedite mahune pa vratite u pećnicu na oko 15 minuta dok mahune ne omekane. U međuvremenu narežite mladi luk na kolutiće.
  6. Grčki jogurt pomiješajte s malo soli, papra, češnjaka u prahu, chilli prahom i par kapi limuna. Ne zaboravite probati pa dodajte ako nečega nedostaje. Krumpir i mahune servirajte tako da posipate mladim lukom i dodate umak od grčkog jogurta.

    Savjet: Ovo jelo može funkcionirati kao prilog mesu, ribi ili kao samostalno (vegetarijansko) jelo. Ukoliko niste ljubitelj chillija ili češnjaka, izostavite ove začine.
Preuzmi recept
Autor

Marcela Sambol

Još kao mala bila sam mamin vjerni pomagač u kuhinji, a prave kulinarske čarolije krenule su kada sam se preselila iz obiteljskog doma i kuhinja je postala samo moja. Neko vrijeme svoje sam gastronomske kreacije predstavljala samo svojim Facebook prijateljima, a na nagovor dečka i prijatelja pokrenula sam blog i odlučila svoje kulinarsko umijeće podijeliti s cijelim svijetom. :) Uz svo iskustvo, i dalje istražujem i učim tehnike i okuse, a mnogi samo kažu: 'Blago tvom dečku'. :)

Povezani članci