JaStudiram
16.01.2015 Nikolina Dianežević Do 60 min. Desert Jednostavno

Palačinke od muškatne tikve

Bundeva ili tikva zahvalna je namirnica koja se može pohati, peći, pirjati ili puniti. Nikolina ju je odlučila iskoristiti za pripremu palačinki koje je spremila za upoznavanje dragog s roditeljima.

Priča

Bundeva je jedna od onih sretnih namirnica koju možemo pripremati na najrazličitije načine. Mogu se pohati, peći, pirjati ili puniti, u svakoj kombinaciji su fine. Osobno ih jako volim, a ovog sam puta tikvu iskoristila za izradu slasnog deserta kojeg sam radila povodom upoznavanja svog dragog s roditeljima.

Bila je nedjelja pa smo kod mojih dogovorili nedjeljni ručak. Majka mi je rekla da će ona raditi glavno jelo, a da ja, kao i obično, 'zmislim' neki desert. To mi nikada nije problem, pa sam otvorila frižider i špajzu da pogledam što mi se nudi od namirnica.

Pronašla sam bundevu, nekoliko jaja i klasične stvari poput brašna, šećera, soli, limuna... Zaključujete, odlučila sam se za izradu palačinki s muškatnom tikvom! 'Natjerala' sam i dragog da malo pripomogne u izradi, kako ne bih morala lagati da smo ih zajedno pripremali :-)

Moji su mama, tata i brat bili oduševljeni, pa je svih 15 palačinki koje smo spravili nestalo s tanjura brže nego što smo pekli jednu rundu od tri palačinke (cca 3 minute). Vjerujem da će isto tako djelovati i na vas!

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za palačinke
  • 200 g butternut tikve, očišćene i nasjeckane na kockice
  • 250 g pirovog ili običnog brašna
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • 40 g šećera
  • Limunova korica
  • Cimet
  • 2 jaja
  • 40 g otopljenog maslaca
  • 1 žlica limunovog soka
  • 350 ml mlijeka
Za posluživanje
  • Med ili javorov sirup
  • Orasi
  • Brusnice

Način pripreme

Palačinke
  1. Najprije sam izrezala komad tikve na sitnije kockice, te ih stavila u kipuću vodu da se skuhaju, jedno 10-ak minuta. Kada su bile gotove, ocijedila sam ih te ih štapnim mikserom pretvorila u pire, odnosno pripremila za izradu smjese.
  2. U posudi sam pomiješala brašno, vanilin-šećer, limunovu koricu, malo cimeta i šećer, odnosno sve suhe sastojke. Dobro sam ih promiješala. Zatim sam smjesi dodala izmućena jaja, rastopljeni maslac, limunov sok i ohlađeni pire od bundeve, te na kraju miješajući dodala mlijeko u tanjem mlazu. Sve je potrebno dobro umutiti pjenjačom, a smjesa koja se dobije gušća je od standardne smjese za palačinke. Smjesu treba ostaviti da odstoji 30 minuta.
  3. Zagrijala sam teflonsku tavicu, premazala ju tankim slojem ulja i bacila prve palačinke na 'vatru'. Šefljom sam grabila manje količine smjese kako bih napravila manje, ali deblje palačinkice. S obzirom da su malo deblje palačinke, treba pripaziti da se dobro ispeku i iznutra, odnosno da ne ostanu sirove. 

Mi smo ih poslužili prelivene medom i posuli sjeckanim orasima i brusnicama! Dobar tek!! :)

Preuzmi recept
Autor

Nikolina Dianežević

Slastičarka, kuharica, prvostupnica gastronomije i restoraterstva i finalistica showa "Tri, dva, jedan- peci!", simpatična Nikolina već se od 10 godine "mota" po kuhinjama. Njeni su recepti svestrani, a osim slastica, voli pripremati brze i ukusne obroke. U kuhinji je uvijek opuštena, a naročito uz dobru glazbu uz koju i okusi dobiju dobar ritam.

Povezani članci