JaStudiram
06.04.2016 Barbara Črgar Do 30 min. Desert Jednostavno

Panna cotta s preljevom od šumskog voća

Ako želite zadovoljiti sve svoje potrebe za slatkim, isprobajte panna cottu. Barbara Črgar vam donosi recept za svoju omiljenu panna cottu s preljevom od šumskog voća.

Priča

Sigurna sam da ste puno puta tražili recept za kremasti desert koji se brzo priprema i zadovoljava sve vaše potrebe za slatkim. Jedan takav kremasti, a opet osvježavajući desert je panna cotta. Ovaj desert je  klasik talijanske kuhinje, točnije regije Piedmont, a u doslovnom prijevodu znači "kuhano vrhnje".

Panna cotta je jednostavna za pripremu jer se radi o kuhanoj kremi dosta sličnoj pudingu, a ono što je čini pravim užitkom za nepce su raznovrsni preljevi. Ovaj desert možete kombinirati sa svježim voćem, kompotom ili preljevima od šumskog voća, malina, borovnica i sličnog voća.

Za pripremu ovog deserta trebat će vam samo nekoliko sastojaka: slatko vrhnje, mlijeko, šećer, mahuna vanilije i želatina. Upravo je želatina ono što panna cotti daje određenu čvrstoću, dok joj mahuna vanilije daje karakterističnu aromu. Kremu možete obogatiti i čokoladom te tako dobiti sasvim novu dimenziju panna cotte.

Meni je najdraža kombinacije panna cotte s preljevom od šumskog voća čiji vam recept donosim u nastavku.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za panna cottu
  • 300 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 100 ml mlijeka
  • 3 žlice šećera
  • 1 mahuna vanilije (sjemenke i štapić)
  • 3-4 g želatine u prahu
Za preljev od šumskog voća
  • 150 ml vode
  • 100 g šećera
  • 150 g šumskog voća
  • 50 g škrobnog brašna

Način pripreme

Priprema panna cotte
  1. Mahunu vanilije prerežite na pola i sastružite sjemenke.
  2. Stavite kuhati slatko vrhnje, mlijeko, 3 žlice šećera, mahunu vanilije i sjemenke.
  3. Želatinu prelijte s 10 žlica vode i ostavite da bubri 10 minuta.
  4. Kada vrhnje i mlijeko zavriju, maknite ih s vatre i miješajući dodajte želatinu koju ste prethodno ocijedili.
  5. Smjesu ulijte u zdjelice ili čaše i ostavite da se hlade na sobnoj temperaturi.
  6. Šumsko voće, šećer i vodu prokuhajte na vatri i propasirajte kroz cjedilo kako bi se riješili koštica.
  7. Tu smjesu zatim vratite natrag na vatru i konstatno miješajući dodajte škrobno brašno. Pazite da vam se ne stvore grudice. Prohlađeni preljev prelijte preko hladne panna cotte i sve skupa ostavite u hladnjaku oko 5 sati, a najbolje preko noći.
  8. Panna cottu poslužite hladnu.
Preuzmi recept
Autor

Barbara Črgar

Dinamičnost i stalno kretanje prema naprijed je ono što ju pokreće, a dinamike ne nedostaje u blogging svijetu. Kaže da kada imate blog vi ste pisac, urednik, fotograf, marketing menadžer i kuhar i to je ono što ju oduševljava, razvijanje svojih sposobnosti do maksimuma. Rado primjenjuje ideje i savjete iz raznih izvora jer smatra da na taj način najviše uči i nadograđuje svoje znanje i vještine u kuhanju. Zato kuha, jede i putuje!

Povezani članci