Pileća krilca, slatka za prste polizati

  • Marcela Sambol
  • do 60 min.
  • Glavno jelo
  • Jednostavno

Pileća krilca, slatka za prste polizati

  • Priča
  • Sastojci
  • Priprema
  • O autoru

Bezbroj je varijanti pripreme pilećih krilca. Uz Marcelu Sambol pripremite slatkasta krilca s grejpom, medom i sojinim umakom.

Priča

Gotovo cijeli sam život živjela u uvjerenju da svi obožavaju pileća krilca i žalosna sam što to nije tako. No nema veze, ovako ostaje više za mene i dragog jer ih obožavamo. Kada odlazimo u kupnju namirnica, često provjeravamo ima li mesa na akciji kojem uskoro ističe rok trajanja. Nerijetko se tamo nalaze i pileća krilca, pa tako više od kilograma možete platiti oko 30 kuna.

Krilca su često na meniju jer su brzo gotova, mogu biti i večera i ručak, a postoji bezbroj verzija različitih okusa. Ovog sam puta krilca radila u jednoj slatkastoj varijanti uz relativno klasičan prilog, osvježavajuću zelenu salatu začinjenu soli, maslinovim uljem i limunovim sokom.

Ideja za ovo jelo je došla zbog česte kombinacije patke i naranče. Ja sam piletini pridružila grejp koji joj je dao slatkast i citrusni okus. Okus grejpa nije toliko intenzivan kao okus naranče pa ako niste sigurni koju bi od ovih kombinacija pripremili, preporučujem vam da prvo pokušate s grejpom, a kasnije i s narančom.

Premaz od grejpa, meda i sojinog umaka će prilikom pečenja stvoriti neku vrstu oklopa pa će meso iznutra biti meko, sočno i odvajat će se od kosti, a kožica će zbog slatkastog premaza u isto vrijeme biti i hrskava i ljepljiva zbog karamelizacije.

Predlažem da za prilog pripremite pečeni krumpir ili batat. Prilikom pripreme ih često prethodno začinim i pečem u pećnici, jer su tako vrlo brzo gotovi i super ukusni. Osim krumpirića i batata, odličan prilog krilcima su kus-kus s povrćem ili šarena salata od raznog povrća (rajčica, krastavac, masline, paprika, luk, kukuruz).

Sastojci za 2 osobe:

ZA PILEĆA KRILCA

  • 1 kg pilećih krilca
  • sol, papar
  • kineska mješavina pet začina (zvjezdasti anis, komorač, sečuanski papar, cimet, klinčić)
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice soja sosa
  • sok od 2 grejpa
  • maslinovo ulje

Priprema

  1. Pećnicu zagrijte na 220°C.

    Krilca operite pod mlazom mlake vode i obrišite papirnatim ubrusom.

    Stavite ih na papir za pečenje i začinite solju, paprom i kineskom mješavinom pet začina. Sve prelijte s malo maslinovog ulja i promiješajte tako da se začini i ulje rasporede po svim krilcima. Krilca postavite na lim za pečenje i stavite u pećnicu.

  2. U međuvremenu, u plitkoj tavi ili sličnoj posudi pomiješajte sok od dva grejpa, med i soja sos pa kuhajte uz miješanje dok tekućina malo ne ishlapi, oko 10 do 15 minuta. Zatim ostavite da se ohladi.

  3. Nakon što su se krilca pekla oko 15 minuta na 220°C, izvadite ih i premažite smjesom grejpa i meda. Vratite ih u pećnicu kojoj ste smanjili temperaturu na 200°C i pecite još 15 minuta. Nakon toga ponovite cijeli postupak i pecite ih još 15 minuta.

    Zadnjih 5 minuta pečenja, uključite grill opciju na svojoj pećnici kako bi površinski sloj krilca postao hrskav.

  4. Krilca možete poslužiti uz krumpir, salatu ili neki drugi prilog koji volite.

15.10.2016
Uz svaki obrok

Marcela Sambol

>

Uz svo iskustvo, i dalje istražujem i učim tehnike i okuse, a mnogi samo kažu: 'Blago tvom dečku'. :)

Još kao mala bila sam mamin vjerni pomagač u kuhinji, a prave kulinarske čarolije krenule su kada sam se preselila iz obiteljskog doma i kuhinja je postala samo moja.

pošalji i ti svoj recept!
Na vrh
© 2017. Jamnica d.d. Sva prava pridržana.
Powered by: Doctype - UnexGrupa