JaStudiram
11.11.2014 Antonija Bilić Arar Do 60 min. Glavno jelo Jednostavno

Ručak koji se kuha sam

Skuhati dobar ručak ne znači da morate pola dana stajati nad štednjakom. Isprobajte salatu s ječmom, puretinom i pečenom ciklom te ušedite na vremenu, ali ne i na okusima.

Priča

Nemate vremena za kuhanje, je li tako? Znam, jer često to čujem od svojih prijatelja, poznanika, obitelji... Bili oni studenti, mladi zaposleni bez djece, zaposleni roditelji... svima je zajedničko da su - (pre)zaposleni. Odnosno, da smo prezaposleni.

Kao mama dvoje male djece koja radi puno radno vrijeme, a ponekad i malo više od toga, znam kako je patiti od kroničnog nedostatka vremena. Kao ljubiteljica kuhanja i dobre hrane, znam kako je surfati po gastro blogovima s osjećajima koji se kreću od ‘Kako stignu to sve skuhati?!’ do čeznutljivog spremanja recepata u folder koji se zove ‘Kad ću imati vremena’.

U užurbanoj svakodnevici imam vremena samo za brze ručkove koji se skuhaju u pola sata ili one koji se, kao ovaj - kuhaju sami.

Jelo koje uključuje upute kao što su ‘zavrijte uz stalno miješanje’ ili ‘pirjajte polako podlijevajući vodom’ ne dolaze u obzir - tko ima vremena stajati kraj štednjaka i miješati?! Čak i da želim, meni to ne dopuštaju dva glasića za koja imam osjećaj da jedino tijekom spavanja ne zazivaju ‘Mama, mama, dođi’.

Kopirat ću doslovno kako je išao originalni recept u obliku u kojem sam ga svojedobno poslala poznanici, isto majci dvoje male djece s kojom dijelim stav prema finoj i dobroj hrani, a koja me 'navukla' na pečenu ciklu. Koja mi se, isto kao i ja njoj ponekad, često požali kako bi svašta skuhala, a nema vremena.

Ipak, ova salata s ječmom, puretinom i pečenom ciklom mogla bi biti zanimljiva i onima koji imaju vremena za kuhanje jer je neuobičajena, malo drugačija od jela na koja smo navikli. Mogli biste njome impresionirati neke goste koji su se najavili u vrijeme kad vam se baš nikako ne da pripremati nešto komplicirano. Idealna je i ako tražite brzi ručak za ponijeti na posao koji ćete skuhati bez po’ muke.

Galerija

Sastojci za četiri osobe

Za salatu
  • 2 šalice ječma
  • 0,5 kg cikle
  • 400 grama puretine
  • Rikula/zelena salata
  • 5 žlica sojinog umaka

Način pripreme

Priprema
  1. Narežite meso na trakice i stavite da se marinira u sojinom umaku, a ječam stavite u dvije  šalice slane vode da se kuha. U 40 minuta, koliko ječmu treba da se skuha, po mogućnosti strpate djecu na spavanje.

  2. Nasjeckate ciklu na trakice (nije je potrebno guliti, samo dobro oribati četkom za povrće) i dodajte je mesu uz 2-3 žlice maslinovog  ulja. Promiješajte i stavite u lim na papir za pečenje da se peče 40 minuta na 200 stupnjeva (za to vrijeme strpate starije dijete u krevet, ako nije uspjelo u prvom pokušaju). 

  3. Na kraju pomiješajte ječam, ciklu i meso, dodajte još malo ulja i soli ako treba. Ako vam fali nešto zeleno, dodajte malo tvrđe zelene salate ili rikole i to je to. Odmah pojedite ili spremite za ponijeti na posao i uživajte!

I posljednje, ali ne najmanje važno - ne ostavlja nered u kuhinji. Za pripremu ovog jela zaprljat ćete točno jedan lonac, jednu manju i jednu veću zdjelu te nož i jednu žlicu!

Preuzmi recept
Autor

Antonija Bilić Arar

Majka i gurmanka, ali i autorica koja stoji iza bloga Fine papice. Na svom blogu piše iz vlastitog iskustva, dajući jednu osobnu notu svim blog postovima, što je čini zanimljivom i rado 'retvitanom' blogericom. Osim obroka za klince i klinceze, u njenim receptima pronaći ćete i odlične ideje kako napraviti praktičnu, brzu i jednostavnu hranu.

Povezani članci