JaStudiram
27.06.2016 Barbara Črgar Do 15 min. Desert Jednostavno

Slatki puding s avokadom i bananom

Voćni pudinzi mnogima su jedan od omiljenih tipova deserta. Obožava ih i Barbara Črgar, a najdraži joj je puding s avokadom i bananom.

Priča

U današnje vrijeme sve više pažnje pridajemo zdravoj i raznovrsnoj prehrani, a popularnost namirnica poput chia sjemenki, goji bobica i batata sve više raste. U nastojanju da jedemo zdravo, a to znači manje nezdravih masnoća i šećera, odličan odabir je i avokado. Po meni, avokado je namirnica broj jedan, jer je mesnat i zasitan te ga možemo iskoristiti i u slanim i u slatkim jelima.

Zanimljivo je da postoji više od 80 sorti avokada, a kod nas u trgovinama možete pronaći četiri sorte koje se razlikuju po obliku (od izrazito okruglog do kruškolikog) i boji (od crne do zelene).

U trgovinama ćete najčešće naići na tvrd i nezreo avokado. Zreli avokado će biti blago mekan, dok će kod prezrelog nakon pritiska ostati blage udubine. Izbjegavajte kupnju avokada čija je kora oštećena ili ima tamne mrlje. Moja preporuka je da kupite tvrdi, nezreli avokado i prije upotrebe ga ostavite do 5 dana na sobnoj temperaturi da dozrije.

Sirovi avokado možete koristiti za pripremu različitih namaza, dipova i salata, možete ga peći u pećnici ili koristiti kao ukras. Najpoznatiji avokado umak, guacamole, dolazi iz meksičke kuhinje, a priprema se od avokada, rajčice, luka, čili papričica, listova peršina, soli, papra i limunova soka. Također, avokado je odličan dodatak za pripremu hladnih juha s krastavcima, rajčicom ili tikvicama. Ono što posebno oduševljava je da s avokadom možete pripremiti i slastice, poput moussea, sorbeta, sladoleda i raznih voćnih salata. Najpopularniji je čokoladni mousse ili puding od avokada.

Kada sam tek krenula pripremati jela s avokadom, redovito su to bile salate ili umaci, no sada najčešće pripremam svoju omiljenu slasticu – avokado puding. Zbog brze pripreme i jednostavnih sastojaka, a najviše zbog neizdržive želje za slatkim, ovaj puding pripremam na tjednoj bazi.

Galerija

Sastojci za dvije osobe

Za puding
  • 1 zreli avokado
  • 1 banana
  • 1 žlica meda
  • 1-2 žličice sirovog kakaa

Način pripreme

Priprema pudinga
  1. Avokado prepolovite na dvije polovice i drškom žlice izvadite košticu.
  2. Žlicom odvojite meso avokada od kože.
  3. Bananu i avokado narežite na veće komade i stavite u zdjelicu, a zatim dodajte med i sirovi kakao.
  4. Sve sastojke izmiksajte u homogenu smjesu pomoću štapnog miksera.
  5. Puding prebacite u manje zdjelice i ohladite u hladnjaku.
Preuzmi recept
Autor

Barbara Črgar

Dinamičnost i stalno kretanje prema naprijed je ono što ju pokreće, a dinamike ne nedostaje u blogging svijetu. Kaže da kada imate blog vi ste pisac, urednik, fotograf, marketing menadžer i kuhar i to je ono što ju oduševljava, razvijanje svojih sposobnosti do maksimuma. Rado primjenjuje ideje i savjete iz raznih izvora jer smatra da na taj način najviše uči i nadograđuje svoje znanje i vještine u kuhanju. Zato kuha, jede i putuje!

Povezani članci