JaStudiram
25.07.2016 Barbara Črgar Do 30 min. Desert Jednostavno

Torta od sira sa sokom od bazge

Torta od sira odličan je odabir ako želite jednostavan i brz desert. Uz Barbaru Črgar pripremite osvježavajuću tortu od sira u kombinaciji s domaćim sokom od bazge.

Priča

Ako ste od onih koji ne vole paliti pećnicu, onda je ova nepečena torta od sira pravo rješenje za vas. S tortom od sira gotovo da ne možete pogriješiti, čak vam često niti ne treba točan omjer sastojaka, već sami možete procijeniti da li vam je potrebno više šećera, maslaca ili keksa. Upravo zbog toga često pripremam upravo ovu tortu, odnosno njezine varijante s oreo keksima, višnjama ili čokoladom.

Kako sam prošli tjedan od mame dobila domaći sok od bazge, kojeg ona tradicionalno priprema svake godine, odlučila sam se tortu od sira obogatiti sokom od bazge.

Ako želite sami pripremiti sok od bazge, donosim vam nekoliko savjeta:

 1. Bazgini cvjetovi se beru krajem svibnja po suhom i sunčanom vremenu.
 2. Beru se samo potpuno rascvjetani cvjetovi sa žutim sladonosnim prahom.
 3. Cvjetove bazge posušite na suncu.
 4. Pazite gdje berete bazgu. Izbjegavajte zagađena mjesta uz prometnice i kanale.
 5. Za pripremu soka od bazge bit će vam potreban limun koji nije šprican.

Sok od bazge možete dodavati u gotovo sve smjese za biskvite (mramorni kolač, kolač s voćem, biskvitne torte) i u jednostavne kreme (krema od sira). Također, sok od bazge možete razrijediti vodom i koristiti kao preljev za gotove biskvite (kako biste dobili sočan i aromatičan biskvit) ili kao preljev za sladoled.

Galerija

Sastojci za šest osoba

Za tortu
 • 100 g digestive keksa
 • 35 g maslaca
 • 200 ml vrhnja za šlag
 • 300 g krem sira
 • 2 žlice soka od bazge
 • 3 do 5 žlica šećera u prahu

Način pripreme

Priprema torte
 1. Digestive kekse smrvite u blenderu ili ručno. Otopite maslac, dodajte ga u smrvljene kekse i miješajte dok ne dobijete vlažnu smjesu.
 2. Pripremite kalup za torte (ja sam koristila onaj od 18 cm) tako da na okomite stranice stavite papir za pečenje ili prozinu foliju, kako se kasnije krema ne bi zalijepila.
 3. U kalup dodajte smjesu keksa i maslaca te je lagano prstima utisnite u dno kalupa. Tako ćete dobiti tanku podlogu od keksa. Sve skupa stavite na hlađenje na minimalno 45 minuta, kako bi se podloga stisnula.
 4. Dok se smjesa hladi, pripremite kremu tako da izmiksate vrhnje za šlag sa šećerom u prahu te potom postepeno u posudu dodajete krem sir. Kada dobijete homogenu smjesu, dodajte 2 žlice domaćeg soka od bazge i još jednom sve promiješajte.
 5. U kalup s podlogom od keksa dodajte kremu i ostavite u hladnjaku minimalno 3 sata.
 6. Nakon hlađenja maknite kalup i pažljivo skinite papir za pečenje ili foliju te poslužite hladnu tortu.
Preuzmi recept
Autor

Barbara Črgar

Dinamičnost i stalno kretanje prema naprijed je ono što ju pokreće, a dinamike ne nedostaje u blogging svijetu. Kaže da kada imate blog vi ste pisac, urednik, fotograf, marketing menadžer i kuhar i to je ono što ju oduševljava, razvijanje svojih sposobnosti do maksimuma. Rado primjenjuje ideje i savjete iz raznih izvora jer smatra da na taj način najviše uči i nadograđuje svoje znanje i vještine u kuhanju. Zato kuha, jede i putuje!

Povezani članci